Basarabeni reveniți la baștină // „Moldova, tot mai mică și mai necăjită!”

Acum exact un an vă spuneam povestea moldovencei care a locuit în 10 țări de pe trei continente, care cunoaște cinci limbi străine, care timp de șase ani a activat în cadrul Comisiei Europene și care de cinci ani face parte din echipa celei mai mari companii farmaceutice din lume.
Însă peste ceva vreme, aveam să aflu că a renunțat la viitorul său promițător din străinătate și a decis să revină la baștină.
Nu a stat mult pe gânduri ca să-și facă bagajele deoarece de ani buni trăia cu dorul profund de tot ce înseamnă acasă.
Am decis să revin la Iana Stanțieru, căci despre ea este vorba, pentru a afla cum a decurs primul său an de când a revenit la baștină. Mi-am dorit să aflu dacă regretă pasul făcut și cum se vede R. Moldova de acasă pentru cineva care a plecat din țară de la vârsta de 15 ani.

„Acest an a fost atât de plin de evenimente de zici că au trecut 10, dar nu unul.
După alegerile parlamentare din iulie anul trecut, mi-am dat seama că sunt foarte multe lucruri de făcut în țară și că cel mai mare impact îl pot avea doar fiind acasă. Așa că mi-am suflecat mânecile și am început să lucrez la unele proiecte”, începe să-mi povestească moldoveanca noastră.

„Întotdeauna am crezut într-o lumină care te ghidează în direcția corectă”

Iana Stanțieru a locuit în 10 țări, iar ultima sa destinație a fost China. Fiind stabilită în Shanghai a luat decizia de a se întoarce la baștină. Mi-am dorit să aflu care a fost momentul decisiv care a determinat-o să facă acest pas, iar ea mi-a răspuns că dintotdeauna a știut că într-o bună zi se va întoarce acasă pentru a contribui la dezvoltarea țării.
Anul trecut, când a avut oportunitatea de a participa la alegerile parlamentare din R. Moldova a simțit că a venit acel moment când să-și pregătească valiza și să se întoarcă.
Nu a stat mult pe gânduri ca să facă pasul dat pentru că „de ani buni trăia cu un dor profund de acasă”.
„Astfel de decizii îți pot da peste cap toată viața, pot avea impact asupra carierei, asupra vieții personale și vieții sociale. Dar dacă îți este foarte clar care îți este scopul în viață, care sunt prioritățile și unde vrei să ajungi, atunci astfel de decizii vin cumva în mod natural. Întotdeauna am crezut într-o putere, o lumină care te ghidează în direcția corectă. Și chiar dacă nu e întotdeauna una corectă, înseamnă că a trebuit să înveți ceva din orice experiență”, îmi declară Iana Stanțieru.

Mândră că are prieteni în toată lumea

În Shanghai își făcuse un grup frumos de prieteni și de colegi, reușise să își creeze universul ei acolo. Recunoaște că în clipa când a început să-și ia rămas bun, nu i-a fost deloc ușor. Simțea că lasă câte o bucățică din inima ei la fiecare despărțire. Însă, pe de altă parte, o forță interioară puternică îi spunea că tot ce se face, se face spre bine și că trebuie să se întoarcă în R. Moldova.
„Colegii mei din China au fost foarte surprinși și entuziasmați de decizie. Ei, evident, nu prea înțeleg ce înseamnă să participi la alegeri, fiind un sistem comunist la ei. Mă întrebau încântați: ‘O să fii Președintele țării după alegeri?’. Am încercat să le explic cum funcționează democrația și cum se aleg la noi demnitarii de stat. Cu majoritatea dintre ei am păstrat legătură și unele prietenii vor rămâne pe viață”, îmi mai povestește ea.
Spune cu mândrie că are prieteni în toată lumea și că prieteniile sale nu au frontiere. Orice decizie ar lua, aceștia îi sunt mereu alături. Cei din China au fost triști să o vadă că pleacă, dar au rămas inspirați să vadă că cineva are atâta dăruire pentru țară și că e gata să sacrifice tot și să se întoarcă acasă.

Primele impresii odată ajunsă acasă

Odată ajunsă la Aeroportul din Chișinău a avut parte de niște trăiri foarte intense: „entuziasm, grijă, necunoscut, curiozitate. Știam că trebuiau să vină părinții să mă aștepte. Dar când am ajuns, întreaga familie a Platformei DA era acolo și m-au primit cu atâta căldură că și acum mă cuprind emoții pozitive puternice când mă gândesc.
De la aeroport, am mers direct la sediul Platformei DA și ne-am apucat de treaba. Și de atunci, nu m-am mai oprit, tot ‘în priză’ am fost mereu”.

Părinții, cei mai fericiți

Că tot a pomenit de părinți, mi-am dorit să aflu și care a fost reacția lor când le-a dat marea noutate. Inițial, acestora nu le venea să creadă că fiica lor s-a întors de tot acasă. De fiecare dată când trebuia să plece pentru câteva zile din țară, tatăl ei vroia să meargă la aeroport să o petreacă, așa cum făcea de fiecare dată. Și tot ca de fiecare dată mai scapă și câte o lacrimă când venea momentul despărțirii. Astăzi s-au obișnuit cu ideea că sunt cu toții acasă, că se văd destul de des, însă cel mai important e că părinții săi sunt extrem de încântați că visul de a-și vedea fata lângă ei a devenit realitate.

„Prin sate, la fiecare a doua casă fie este lacăt la ușă, fie scrie ‘de vânzare’”

A plecat de sub aripa celor care i-au dat viață de la vârsta de 15 ani, au trecut ani buni de când a luat drumul străinătății, iar Moldova a regăsit-o mai tristă și mai pesimistă decât se aștepta.
„Moldova de acasă se vede tot mai mică și mai necăjită. Cel mai trist e când mergi prin sate, unde la fiecare a doua casă ori este lacăt la ușă ori scrie ‘de vânzare’. Oamenii sunt necăjiți și au cam pierdut speranța în tot. Singura lor speranță este să plece peste hotare și să se stabilească acolo.
Dacă înainte vedeam câte un membru al familiei care pleca temporar, dar revenea acasă, acum vedem din ce în ce mai multe familii tinere care pleacă cu tot cu copii și șansele ca ei să se întoarcă curând sunt foarte mici.
În Chișinău, lucrurile stau mai optimist un pic. Vedem noi localuri deschise, se simte iz de Europa.
Nu am regretat niciodată că m-am întors, dar uneori mă gândeam oare chiar cu asta se confruntă oamenii noștri în fiecare zi? Mă refer aici la birocrație, stat la cozi la administrație, birouri dechise doar până la 15:30 vinerea și dacă ajungi la 15:29, îți închid ușa”, îmi povestește moldoveanca.

„Situația economică a țării e din ce în ce mai dificilă”

Cu dobândirea statutului de țară candidat la Uniunea Europeană, susține că a apărut un licăr de speranță pentru cei din diasporă și poate, și pentru cei de acasă.
„Dar situația economică este din ce în ce mai dificilă și situația din țară este gestionată destul de prost. Nu rezolvi problemele economice ale țării prin împrumuturi externe. Cine o să plătească aceste datorii pe care le tot acumulează Republica Moldova? Punem totul pe umerii următoarei guvernări?”, adaugă ea.
În timpul discuției cu Iana Stanțieru, am vrut să mai știu dacă a reușit să discute cu tinerii de acasă pentru a afla ce gândesc ei și dacă mai există tendința de „a fugi” din țară.
Mi-a răspuns că aceștia sunt îngrijorați pentru viitorul lor și din păcate mulți planifică să plece peste hotare. Că tot mai mulți încep să aibă dubii în privința faptului dacă se mai merită să absolveasca școli și facultăți, dacă tot la muncă peste hotare o să plece.

A organizat Art Fest Glodeni – cel mai divers festival din R. Moldova

Acasă are un program destul de încărcat, fiind implicată în numeroase proiecte.
„În primul rând, am rămas activă în cadrul Platformei DA și de curând am fost aleasă Vice-președinta pe Diasporă și Relații Externe.
De asemenea, fiind în R. Moldova, sunt mai aproape de artiștii noștri și facem proiecte frumoase. În iunie curent, am organizat Art Fest Glodeni – cel mai divers festival din Republica Moldova cu muzică, dans, film, pictură, sculptură, poezie, teatru, etc. Iar pentru septembrie, planificăm să organizăm Art Fest Chișinău.
Și de acum încolo voi continuă să fiu activă, să îmi dedic timpul și energia pentru creșterea țării, fie prin artă, politică, acțiuni de caritate, etc”, îmi mai povestește Iana Stanțieru.

„Sunt gata să îmi dau și viața pentru țara mea!”

De la cetățenii R. Moldova, își dorește ca aceștia să fie mai deschiși și să gândească independent. Iar cât privește Diaspora, ar vrea să îi vadă mai activi și mai informați despre situația reală din țară și nu doar de pe rețelele de socializare unde totul pare de vis.
Cea mai mare dorință a sa este să vadă o Moldovă europeană, o Moldovă prosperă. „Sunt gata să îmi dau și viața pentru țara mea!”, adaugă ea.
Cât privește timpul său liber, nici vorbă de el pentru că e mereu prinsă în activități, însă dacă se ivește, alege să-l petreacă cu familia, să citească și să învețe o melodie nouă la pian.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.