Basarabeni în lume // Pani Ani, fata pasionată de vin

Ana-Maria Ursu-Zlotea ori Pani Ani, așa cum obișnuia să o dezmierde tatăl ei, este promotoarea vinurilor moldovenești peste hotare. De doi ani și trei toamne, locuiește în Canada, țară în care, împreună cu soțul ei, dețin o afacere ce se bucură de succes.
Este vorba de „Vinohora”, prima companie din Canada, care a cuprins cele trei ramuri de distribuție de alcool pe piață sub egida SAQ: SAQ retail, rețele alimentare de magazine și import privat cu produse moldovenești.
La Chișinău avea un job foarte bun, era realizată profesional și nu ducea lipsă de nimic.
Timp de trei ani a făcut politică, iar în momentul când a înțeles că principiile ei de viață nu sunt compatibile cu această sferă, s-a retras în comunicare și marketing.
Ana-Maria a practicat și șahul, 12 ani, iar datorită acestui joc, copilă fiind, a călătorit o lume întreagă.
Din adolescență și până la momentul de față, a vizitat peste 24 de țări, iar în fiecare bagaj avea cel puțin o sticlă de vin moldovenesc pe care o clasează drept cartea de vizită a R. Moldova.
A cochetat cu lumea vinului până a deveni co-fondatoarea Companiei „Vinohora”, făcând și cursuri de somelier. Cu toate acestea, niciodată nu și-a imaginat că hobby-ul se va transforma într-un job full-time. Lucru pe care-l adoră la nebunie!
Basarabeanca noastră se poate mândri și cu faptul că timp de patru luni a avut parte de o experiență fantastică la Robert Schuman Institute. Însă una din cele mai frumoase provocări pe care i le-a oferit viața a fost activitatea pe care a avut-o în cadrul Organizației European Business Association Moldova.
Susține că „nu este concepută pentru R. Moldova, că toată viața a fost o pasăre călătoare și că de fiecare dată când revenea acasă, se sufoca”. Și asta deoarece „societatea noastră e foarte închisă, oamenii nu zâmbesc și repede îți taie din aripi, iar ca să crești, trebuie să fii ca ei ori să faci jocuri murdare”.
Nu avea în gând ideea de a emigra, era în căutarea unei burse de studii în Europa, însă soarta i-a pregătit ceva mult mai frumos. Viața i s-a schimbat la 180 de grade din clipa când și-a întâlnit soțul, pe care, ulterior l-a urmat în Canada.
În urmă cu un an, Ana-Maria a creat grupul „Moldova – Generation of Winemakers Land”. Scopul acestuia este de a promova R. Moldova ca țară producătoare de vin în rândul canadienilor.
La momentul de față, împreună cu soțul ei, Anatol, pregătesc un eveniment în premieră pentru provincia Quebec. Pe data de 29 octombrie, cu suportul Ambasadei R. Moldova în Canada, organizează primul festival de vin moldovenesc. În cadrul acestuia, vor fi propuse peste 35 de tipuri de vinuri, spumante și divinuri de la producătorii pe care îi reprezintă în Canada și SUA.
La eveniment sunt invitați bloggeri, critici de vin, proprietari de restaurante și clienții „Vinohora”. Din cauza restricțiilor pandemice, rezervarea locurilor se face din timp la adresa de e-mail: office@vinohora.com.
Festivalul se va desfășura la „Hanul Moldovenesc”, un restaurant tradițional moldovenesc, proprietarii căruia sunt o familie de moldoveni.
Soții Zlotea au ales acest loc deoarece întruchipează absolut tot ce reprezintă R. Moldova și pentru că își doresc să familiarizeze localnicii cu tradițiile noastre.

„Sunt un copil al primăverii. Fata pasionată de vin, frumos și dreptate. Te molipsesc cu zâmbet!”, își începe povestea Ana-Maria Ursu-Zlotea.
S-a născut în Bălți, în familia Nadejdei și a lui Aurelian Ursu. Mama sa este de profesie contabilă și are o pasiune aparte pentru flori. Deține o colecție de peste 700 de trandafiri de o frumusețe rară. În urmă cu câteva luni, Ana-Maria și-a pierdut tatăl. „Din cauza pandemiei, nu am putut să-mi iau rămas bun de la el, iar din acest motiv pierderea lui a fost și mai dureroasă”, îmi mărturisește Pani Ani, așa obișnuia să o dezmierde tatăl ei.

„Și frații sunt aruncați prin lume”

Este mezina familiei, are doi frați mai mari, Andrei și Alexandru, ambii fiindu-i mereu ca un zid protector, mai ales în perioada școlară.
„Din păcate și ei sunt aruncați prin lume ca să asigure familiilor un trai decent în R. Moldova. Noroc lui Zuckerberg! Datorită lui ne auzim practic în fiecare zi. Am impresia că am început să vorbim mai des fiind departe unul de celălalt. Stranie e totuși distanța asta!”, îmi povestește basarabeanca noastră.

Calități moștenite de la părinți

De la tatăl ei a moștenit simțul pentru dreptate, corectitudine, politică și sport, și nu în ultimul rând, dragostea pentru țară. „Era vorbitor de limbă rusă, dar nu cred că există un patriot mai patriot decât tata. Când auzea muzica populară la televizor, „gemea” pământul. Ursul familiei tropăia prin casă!”, declară basarabeanca.
Detestă minciuna, fățărnicia și dublele standarte. Și acestea sunt doar unele aspecte din caracterul tatălui ei pe care i le-a moștenit. „Ah, da! Și încăpățânarea!”, adaugă ea.
De la mama ei a moștenit estetica, dragostea pentru frumos și familie. A mai moștenit și o serie de rochii vintage pe care le poartă și până acum, iar una din ele are peste 40 de ani. Mama i-a fost întotdeauna un exemplu că visele devin realitate și că nu trebuie să te lași influiențat/ă de familie în legătură cu propria carieră. Chiar dacă decizi să faci o altă profesie la 23 de ani!
Este și fata mamei, și fata tatei! Ambii nu ratau nicio ocazie să scoată medaliile, diplomele și articolele din presă atunci când aveau oaspeți, fapt ce o făcea să roșească. Tata o dezmierda „Pani Ani”, iar mama – „Anișoara” ori „Ana-Mariica”.

12 ani de șah

Copilăria sa o clasează drept una foarte interesantă și plină de experiențe. Timp de 12 ani a făcut șah, iar datorită acestui sport a călătorit o lume întreagă.
„Îi mulțumesc tatălui pentru asta! Șahul m-a făcut independentă și calculată. Cred că de la opt ori nouă ani mă duceam de una singură la concursuri și cantonamente în România. Multe peripeții am avut, demne de un memoriu. Totuși viața e tristă dacă nu le-ai trăit vreodată pe propria piele”, susține fata pasionată de vin.
Întrebată de care moment al copilăriei îi este dor cel mai mult, Ana-Maria mi-a răspuns: „Când ne scăldam cu toții în zăpadă, în plină iarnă, ca să ne facem imunitate”.

De la politică, la comunicare și marketing

Când era mică, își dorea să devină însoțitoare de bord, ca să călătorească peste tot, ca să descopere cultura și tradițiile altor țări. Însă până la urmă a ajuns să studieze la Facultatea de Relații Internaționale, Știinte Politice și Administrative, unde și-a luat licența și a făcut un master în Business și Administrare. În CV-ul său se mai regăsesc zeci de școli și schimburi internaționale în România, Suedia, Ucraina, Lituania, Germania, Ungaria, Polonia, Franța, etc.
Până a se stabili cu traiul în Canada, viața ei în R. Moldova a fost exact așa cum și-a dorit-o: avea un job foarte bun și nu ducea lipsă de nimic! Timp de trei ani a făcut politică, iar în momentul când și-a dat seama că principiile sale de viață nu sunt compatibile cu această sferă, s-a retras în comunicare și marketing.

Despre Budapesta

A avut parte și de o experiență la Robert Schuman Institute pe care o clasează drept una fantastică. Timp de patru luni a făcut parte dintr-un program de studiu și schimb internațional în sfera comunicării, politicii, analizei și conflictelor „înghețate”. Acolo a avut ocazia să întâlnească oameni cu care menține legătura și până astăzi.
„Budapesta este un oraș fantastic, cu o arhitectură deosebită. Oamenii sunt deschiși, te ajută dacă te rătăcești. Are o istorie bogată care te poate afecta emoțional. Cred că nu am să uit niciodată când am vizitat Muzeul Holocaustului din Budapesta. Nu te afli în apele tale când ești acolo, mai ales când cobori în carcerele unde stăteau prizonierii. Sau „Pantofii de pe Faleza Dunării” care marchează cruzimile la care au fost supuși evreii de către naziști. Budapesta e oraș-muzeu în aer liber! Combinația dintre stilul gotic și arhitectura modernă are un vibe aparte”, mai povestește basarabeanca.
O altă experiență despre care mi-a spus că a fost una din cele mai frumoase este cea din cadrul Organizației European Business Association Moldova. În urma acesteia a învățat foarte mult despre cum să lupți cu sistemul în termeni legali.

De ce nu se vede locuind în R. Moldova

Susține că nu este concepută pentru R. Moldova și că toată viața a fost o pasăre călătoare. „De fiecare dată când mă întorceam, mă sufocam. Totuși la noi societatea e foarte închisă, oamenii nu zâmbesc și repede îți taie din aripi. Trebuie să fii ca ei, ca să crești ori să faci jocuri murdare! Deși nu aveam un gând să emigrez, eram în căutare de o bursă de studii undeva prin Europa ca să văd ce îmi va pregăti soarta mai departe. Dar nu a fost să fie!”, îmi mai povestește Ana-Maria.
Viața i s-a schimbat la 180 de grade din clipa când și-a cunoscut soțul, stabilit cu traiul în Canada. „Nu eu am ales această țară, ci ea pe mine. A venit, m-a luat și iată-mă deja aici”, Pani Ani.

Despre Canada și dorul de casă

Canada, țară în care locuiește de doi ani și trei toamne, a întâmpinat-o cu cea mai frumoasă toamnă.
Aici îi place că dacă muncești și depui efort, orice vis devine realitate. Nu îi place însă setea pentru individualism! Spune că oamenii sunt axați atât de mult pe propria persoană că uită de persoanele care îi înconjoară. „Nu există conceptul de familie, ci cel de parteneriat”, consideră ea.
De când a emigrat, „dorul de acasă” o apasă, însă doar pentru o îmbrățișare, un pahar de vorbă cu familia, cu prietenii și o farfurie de zeamă gătită de mama sa.
Odată cu declanșarea pandemiei, viața sa din Canada evoluează altfel de cum și-ar fi dorit: „Dar e challenging, îmi descopăr foarte multe laturi pe care nu știam că le am. În R. Moldova ești în zonă de confort, printre străini trebuie să lucrezi mai mult ca să fii apreciat la justa valoare”.

Hobby-ul i s-a tranformat în job full-time

Aventura cu „Vinohora”, companie a căreia este co-fondatoare, a început pe neașteptate, pe când era încă în R. Moldova. A preluat afacerea soțului ei și a devenit responsabilă de piața canadiană, în timp ce el a devenit responsabil pe cea americană.
Odată ajunsă pe tărâm canadian, pentru prima dată a băut un pahar de Cuvee de Purcari Brut. Spune că nu are un vin preferat și că totul depinde de dispoziție, și anturaj. Cel mai mult optează pentru soiurile autohtone și bucatele cu care să le combine.
Nu a fost nevoită să învețe despre fiecare vin în parte deoarece cocheta cu lumea vinului înainte de a fi implicată în „Vinohora”, făcând și cursuri de somelier. Cu toate acestea, niciodată nu și-a imaginat că hobby-ul se va transforma într-un job full-time. Iar acest lucru îl adoră la nebunie!

Cum e să promoveze vinurile moldovenești în Canada și SUA

Despre cum e să promoveze vinurile moldovenești în Canada și SUA spune că doar în 2014 au întâlnit dificultăți la acest capitol. „Atunci nimeni nu știa de R. Moldova ca țară producătoare de vin. Nu mai zic de locația ei pe hartă! Pentru canadieni suntem „Nouveau Monde” (n.a. – lume nouă). Ei sunt familiarizați cu vinurile clasice din Italia, Franța, Spania, mai nou Chile, dar despre R. Moldova nu au auzit practic nimic. Am muncit foarte mult ca vinurile noastre să fie întrebate pe piața canadiană. Și roadele se văd, dar încă e nevoie de foarte multă promovare și brand awareness ca R. Moldova să fie recunoscută ca fiind în top 10 țări producătoare de vin din Europa. Am bătut la toate ușile posibile, am adus delegații întregi de la SAQ în Moldova și i-am plimbat pe la vinării ca să cunoască care e potențialul țării noastre. Am participat la expoziții de profil, de-a dreptul costisitoare, degustări de vin, până când ne-am creat o clientelă stabilă. Aș zice că, cuprindem undeva 5% din tot potențialul pe care țara noastră îl poate oferi. Mai ales că, Canada, provincia Quebec (SAQ) și Ontario ( LCBO) sunt în top unu consumatoare de alcool din lume. În SUA e altă procedură, una mult mai lejeră, dar ne extindem încet, stabil și pe piața de acolo, cuprindem deja cinci state, urmează să deschidem și altele”, îmi mai povestește co-fondatoarea „Vinohora”. Despre impresiile canadienilor și a americanilor, spune că întrebarea numărul unu este: „De ce vinul e așa de ieftin?”. Au avut și situații când un client a vrut să procure 3 mii de sticle de vin spumant și îi era suspect prețul. Acesta nu înțelegea, de ce un așa spumant e la acest preț!
„Piața de aici e sătulă de soiurile clasice precum Cabernet Sauvignon și Merlot, din acest motiv ținem să promovăm soiurile autohtone: Rară Neagră, Fetească Neagră, Viorica și Fetească Albă. Atât canadienii, cât și americanii sunt încântați”, adaugă femeia de afaceri.

„Vinohora” a ajuns și în cele mai renumite magazine din Montreal

„Vinohora” activează în calitate de agent de promovare! Majoritatea clienților fiind restaurante, cluburi de noapte, săli de nunți, persoane fizice și desigur magazinele SAQ. Printre clienții privați se regăsesc: quebecoși, români, ruși și desigur co-naționalii noștri. „Vrem să le mulțumim tuturor pentru suportul incontestabil în perioada pandemiei, când toate restaurantele erau închise, ei au fost cei care au menținut Vinohora pe piață”, a ținut să menționeze Ana-Maria.
„Vinohora” a ajuns și în cele mai renumite magazine din Montreal, iar ca acest lucru să se înfăptuiască, în vara anului 2017, soții Zlotea au conceput un proiect separat.
„Pentru a vinde în rețelele de magazine de retail (n.a. -alimentare) e nevoie de altă licență și autorizație. Vinul se importă în vrac direct din R. Moldova și se îmbuteliază aici. Acest proiect a fost pe piață aproape doi ani, după care a fost preluat ulterior de către un grup de companii locale. „Vinohora” a fost și este unica pe piață care a cuprins cele trei ramuri de distribuție de alcool pe piață sub egida SAQ: SAQ retail, rețelele alimentare de magazine și import privat (Importation Privee, produse importate direct de la producătorii din R. Moldova)”, mai declară basarabeanca.

Cea mai recentă realizare spusă în premieră

Compania „Vinohora” se bucură de colaborări și reușite mărețe, iar una din cele mai mari realizări, pe care mi-a spus-o în premieră, e că: „Vinurile și spumantele de la Asconi, Cricova și Mileștii Mici pot fi văzute și degustate în toate lounge-urile din Aeroportul din Montreal, precum și în business class service din avion. Iar acest lucru se întâmplă deja de câteva luni. Curând ne vom extinde și în alte provincii”.
Acum un an, Ana-Maria a creat grupul „Moldova – Generation of Winemakers Land”. Scopul acestuia este de a promova R. Moldova ca țară producătoare de vin în rândul canadienilor. În grup a încercat să prezinte materiale în limbile franceză și engleză despre istoria vitivinicolă a R. Moldova, să descrie în detalii despre cultura și tradițiile țării noastre. A făcut cercetări pe fiecare soi de strugure autohton în parte și le-a explicat proveniența, ba chiar a accesat și letopisețe pentru asta. „Faină experiență, de fapt! Sper să am mai mult timp pentru această pagină pentru că, canadienii, au salutat această inițiativă. Și vor să cunoască tot mai mult despre R. Moldova, chiar și să întreprindă vizite la noi în țară. Spre fericirea noastră, ei sunt cei mai buni ambasadori ai vinului moldovenesc în Canada”, susține femeia de afaceri.

Impedimente în promovarea pe piața canadiana

Crede că pandemia a fost cea mai mare încercare pentru afacerea lor, dar și faptul că R. Moldova nu e recunoscută ca țară producătoare de vin.
„Din păcate și spre regret, trebuie să menționăm și faptul că în ultima perioadă instituția abilitată să ofere suport în promovarea vinurilor din R. Moldova ne-a creat numai impedimente în promovarea pe piața canadiană. În loc să investim timpul nostru în promovare, trebuia să reglăm anumite „jocuri” din interior menite să promoveze propriile interese care ne-a costa timpul prețios și serviciul avocaților. Unii încă nu își dau seama că funcțiile vin și pleacă, dar „Vinohora” e în continuă extindere pe piață din 2014. Alte greutăți ori impedimente nu am întâmpinat și asta deoarece dacă muncești, le obții pe toate!”, declară Ana-Maria.

Vor ca despre R. Moldova să vorbească fiecare cartier din Canada și SUA

Spune că „Vinohora” nu obișnuiește să se laude cu toate realizările sale pe piața canadiană și că lasă cifra de afacere să vorbească în locul lor.
Unul din scopurile soților Zlotea e ca de acum să facă tot posibilul ca să cuprindă cât mai multe piețe și ca despre R. Moldova să vorbească fiecare cartier din Canada și SUA. Și nu în ultimul rând, ca în magazinele SAQ să fie un compartiment separat pentru vinurile made in R. Moldova și ca acestea să nu se regăsească în compartimentul „Other countries”, cum este în prezent.

Organizează primul festival de vin moldovenesc pentru provincia Quebec

Pe data de 29 octombrie, în premieră pentru provincia Quebec, Ana-Maria și Anatol Zlotea organizează cu suportul Ambasadei R.Moldova în Canada, primul festival de vin moldovenesc (marcă înregistrată „Vinohora”).
„Edițiile următoare vrem să le organizăm în aer liber după toate tradițiile și ospitalitatea poporului moldovenesc. La evenimentul din 29 octombrie, vor fi propuse peste 35 de tipuri de vinuri, spumante și divinuri de la producătorii pe care îi reprezentăm aici: Purcari, Asconi, Cricova, Chateau Vartely, Mileștii Mici, Crama Mircești, Călărași Divin și Kvint.
La eveniment sunt invitați bloggeri, critici de vin, proprietari de restaurante și desigur clienții noștri. Din cauza restricțiilor pandemice, rezervarea se face în prealabil la adresa de e-mail: office@vinohora.com.
Evenimentul va avea loc la „Hanul Moldovenesc”. Un loc absolut superb care întruchipează absolut tot ce reprezintă R. Moldova. Din acest motiv am și ales acest local, pentru că vrem să familiarizăm localnicii cu tradițiile noastre.
Iar dacă e să vorbim de alte evenimente, până în prezent, „Vinohora” a participat la zeci de expoziții și degustări doar de profil. Avem multe evenimente puse pe hold din cauza pandemiei, dar sper să revenim la normalitate în viitorul apropiat”, povestește basarabeanca noastră.

Vinuri pentru toate buzunarele

Ana-Maria susține că nu le este rușine de niciun vin pe care-l reprezintă în Canada și SUA. Că în cadrul companiei lor au vinuri pentru toate buzunarele și preferințele gustative, vinuri care vor surprinde chiar și pe cel mai sofisticat degustător.
De fiecare dată când vizitează fie o țară, fie un obiectiv turistic, femeia de afaceri neapărat imortalizează momentul realizând fotografii inedite cu vinul moldovenesc.
Până la momentul de față, a vizitat peste 24 de țări și în fiecare bagaj a avut cel puțin o sticlă de vin despre care spune că este cartea de vizită a R. Moldova.

Planul ambițios al soților Zlotea

Atunci când este la bucătărie, Ana-Maria obișnuiește mereu să aibă lângă ea un pahar cu vin. Iar când urmează să pregătească cina, de fiecare dată o face cu un vin alături pe care uneori îl adaugă și în mâncare.
De când a emigrat, cel mai mult îi este dor de primăvara din R. Moldova, iar în Canada îi lipsește doar familia.
Pentru următorii cinci ani, soții Zlotea au un plan tare ambițios: ca „Vinohora” să fie în top 10 agenții de promovare de vin și spirtoase din Canada și SUA! Cu siguranță le va reuși deoarece ambiția și perseverența se numără printre calitățile lor de bază.

Un comentariu

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.