Octavian Micleușanu este cunoscut în presa internațională datorită faptului că este unul din puținii fotografi acreditați la cele mai importante evenimente internaționale. Despre el s-a scris și în presa din România, iar cea din Italia a titrat în repetate rânduri că ‘Octavian Micleușanu este un artist plastic și un fotograf adoptat de venețieni!’.
Am vrut să-i aflu povestea renumitului moldovean, o poveste ce nu a mai fost spusă în niciun interviu pe care l-a oferit până acum. Puțini cunosc faptul că Octavian Micleușanu este nu doar fotograf, ci și pictor, sculptor, și că timp de un an a predat la Academia de Arte de la Veneția, iar de doi ani este lector la Institutul de Artă din Italia, țară în care locuiește de 20 de ani.
De șase ani, moldoveanul nostru este acreditat în calitate de fotograf la Carnavalul de la Veneția, tot de șase ani fotografiază la Festivalul Internațional de Film de la Veneția. De asemenea, în CV-ul său impresionant se regăsește și unul din cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice din domeniile artei vizuale, arhitectură, muzică, teatru, dans și cinematografie. Este vorba de Bienala de la Veneția!
Octavian Micleușanu este și unul din puținii fotografi care a avut ocazia să fotografieze în incinta cafenelei Florian, un local istoric și exclusiv din orașul Veneția, unde continuă să se adune personalități celebre din întreaga lume.
În calitate de fotograf, basarabeanul se mai poate mândri cu faptul că în 2015 a colaborat la o carte renumită din Italia, „Frescele din vilele venețiene”.
Și asta nu e tot! Pe parcursul carierei sale, Octavian Micleușanu a lucrat pentru Louis Vuitton, Gucci, Giorgio Armani și Pollini.
De asemenea, este și unul din fotografii care a avut acces la căsătoria civilă a lui George Clooney cu Amal Alamuddi, eveniment care a avut loc la sediul Primăriei din Veneția.
Se poate lăuda cu numeroase colaborări, dar și faptul că lucrează pentru una din cele mai populare reviste din Italia, „Art in Italy”.
Până acum a avut în jur de 15 expoziții personale și comune în cadrul cărora și-a expus lucrările de pictură, cele de grafică, gravură, sculptură, dar și cele de fotografie.
Își dorește să își organizeze propria expoziție de fotografie în R. Moldova și speră ca dorința să și-o realizeze în viitorul apropiat.
Octavian Micleușanu a oferit nu doar un singur interviu pentru presa de acasă, însă niciodată nu și-a spus toată povestea. Despre el se cunoaște doar că este un fotograf destul de cotat în Italia și faptul că este printre puținii care a avut acces să fotografieze la căsătoria civilă a actorului american George Clooney cu avocata britanică Amal Alamuddi.
Timp de aproape două ore, atât cât a durat interviul nostru, am reușit să-l descopăr pe basarabeanul nostru din mai multe prisme: cea de fotograf, pictor, sculptor și lector.
S-a născut în r. Nisporeni, tatăl lui este din sat. Micleușeni, iar familia lor este Micleușanu. Mama a lucrat în domeniul arhitecturii și provine dintr-o familie de artiști.
Din Cluj-Napoca în Italia
A învățat la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, iar mai apoi, timp de un an, a studiat la Facultatea Arte Plastice și Design de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Nu și-a continuat studiile în R. Moldova deoarece a vrut să plece în România. Așa că timp de un an și jumătate și-a făcut studiile la Academia de Arte Vizuale „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca.
„Și după un an și jumătate am decis să plec în Italia pentru a vedea arta renașterii de acolo. De ce Italia? Am aflat că mama se pregătea să meargă în această țară, așa erau vremurile atunci, iar eu mi-am dorit să o însoțesc. Am plecat cu gândul că va fi o vacanță, că după ce voi vedea Italia, voi reveni acasă. Însă mi-a plăcut foarte mult Veneția, iar când am aflat că acolo este Academia de Arte, am decis să mă înscriu în lista de admitere. Se întâmpla în anul 2000 și eram primul moldovean de la această instituție. Am dat examenele de admitere, am fost acceptat și uite așa am început studiile aici”, își începe povestea moldoveanul nostru din Veneția.
Despre Milano, colaborările cu Gucci și Louis Vuitton
Din 2000 și până în 2007 a studiat pictura și grafica, ca mai apoi să plece la Milano. Timp de patru ani s-a aflat în acest oraș și a lucrat în departamentul management pentru Louis Vuitton, Gucci, Giorgio Armani și Pollini. Paralel cu joburile pe care le avea, seara făcea fotografii și portrete la comandă. Urma să lucreze pentru compania producătoare de ceasuri elvețiene Breguet, trecuse interviul, urma doar să aștepte perioada verii deoarece compania era în vacanță. Însă în această perioadă, prietenii fotografi de la Veneția l-au convins să revină la ei și să continue împreună să facă fotografie. Și uite așa a lăsat Milano pentru Veneția, oraș în care se află până la momentul de față.
Pasiunea pentru fotografie o are încă din perioada când își făcea studiile la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, ca ulterior să ajungă să colaboreze cu numeroase reviste din R.Moldova.
„Concurența este mare”
„Când am venit în Italia, am început să fac fotografii de arhitectură, iar cu timpul am crescut foarte mult în acest domeniu. Pot spune că mi-a plăcut fotografia artei contemporane. Am și participat la o expoziție internațională de artă care a avut loc la Veneția, unde mi-am prezentat două lucrări mari realizate pe peliculă.
Aici concurența este mare, însă cu toate acestea am fost primit de venețieni. Chiar și jurnaliștii de aici scriu despre mine: ‘Octavian Micleușanu este un artist plastic și un fotograf adoptat de venețieni! Așa mă numește presa!’
Le-am câștigat inimile prin pasiunea pe care o am față de Veneția și față de arta lor. Eram la toate evenimentele, expozițiile, vernisajele de aici, iar noi, fotografii, avem comunitatea noastră și ne respectăm mult”, îmi declară basarabeanul.
Cum a ajuns să fotografieze într-un local exclusiv
Se află în Italia de 20 de ani, este deja cetățean cu acte în regulă a acestei țări, însă cu toate acestea, mi se destăinuie că oricât de bun nu ar fi în ceea ce face, niciodată nu va fi recunoscut drept un emigrant de top.
„Aici sunt foarte mulți fotografi italieni de top, însă cu toate acestea, fiecare din noi își are amprenta sa fotografică prin care se diferențiază. Pot să mă mândresc cu faptul că eu, în calitate de fotograf, am acces la mai multe evenimente decât alți colegi de aici. Atunci când se organizează Carnavalul de la Veneția, timp de două săptămâni, eu sunt printre puținii fotografi din Italia, dar și din lume, care sunt acreditat în calitate de fotograf. Deja de șase ani sunt acreditat la acest eveniment internațional. Plus că aici este o cafenea, Florian, cea mai veche cafenea din Europa. Este un local exclusiv, iar aici au fost cei mai renumiți scriitori, politicieni și vedete de top. Păi când se organizează Carnavalul, la această cafenea vin grupuri de personalități care se îmbracă cu haine de mii de euro. Ei se văd o dată pe an, iar fotografii nu au voie la acest eveniment, în schimb eu am acces deoarece mă cunosc cu directoarea care se ocupă de imaginea localului. Am realizat câteva filmulețe și fotografii în exclusivitate care urmează să fie publicate pe site-ul meu”, îmi povestește cu mândrie fotograful originar din R. Moldova.
Sentimente de mândrie când le fotografiază pe Cristina Chiriac și Mădălina Ghenea
Tot de șase ani, Octavian Micleușanu este acreditat la Festivalul Internațional de Film de la Veneția. Pe parcursul acestor ani a fotografiat vedetele din cinematografia mondială, însă atunci când ajunge să imortalizeze pe covorul roșu aparițiile Cristinei Chiriac, o actriță originară din R. Moldova și a Mădălinei Ghenea, actriță originară din România, îl încearcă emoții de mândrie.
„Noi nu ne prea fălim ca popor, chiar dacă suntem peste tot. Am reușit să ajungem departe, dar nu ne arătăm și nu ne promovăm talentele. Pe Cristina Chiriac am cunoscut-o nu din reviste, dar la Festivalul de Film. Am avut acces de la directorul festivalului să fotografiez în timpul decernării premiilor. Se întâmpla când actrița avea premiera cu Abel Ferrara. Până atunci nu știam de ea! Am fost aproape de ei, în sală, unde s-a proiectat filmul în exclusivitate. Pe fotolii erau puse numele actorilor, iar când am citit Cristina Chiriac, mi-am zis că posibil să fie moldoveancă. Am fotografiat-o, iar când s-a retras la hotel cu alte vedete, acolo unde de regulă beau câte o cafea și mai schimbă câteva vorbe, m-am apropiat de ea. I-am spus că sunt din R. Moldova, iar după ce am discutat puțin, mi-a zis că și ea e moldoveancă. Când i-a spus lui Abel Ferrara că suntem din aceeași țară și el s-a bucurat. Mai mult decât atât, acesta a acceptat să se fotografieze lângă lucrările unui sculpor renumit. Cu cât mai multe vedete fotografiam la aceste lucrări, cu atât mai bine eram plătit. Aceleași sentimente de mândrie mă încearcă și când o fotografiez pe Mădălina Ghenea”, susține renumitul fotograf.
E și lector universitar
Însă Octavian Micleușanu nu este doar fotograf, ci și pictor, sculptor, iar de doi ani și lector universitar. Timp de un an a predat la Academia de Arte de la Veneția, iar de doi ani este lector la Institutul de Artă.
Cât timp s-a aflat în România a sculptat în lemn, gips, marmură și piatră, iar cât timp a studiat la Academia de Arte de la Veneția a realizat busturile mai multor personalități.
Chiar dacă acum nu mai are timp să sculpteze, atunci când i se ivește o fereastră liberă în agenda sa, o dedică picturii.
Susține că va reveni în forță cu picturi atunci când își va finisa site-ul, fotografiile la care lucrează la momentul de față și va susține examenele în calitate de lector.
„În 2007 am avut o expoziție personală de pictură, grafică, gravură, sculptură, instalație și fotografie la Institutul Cultural Român din Veneția, unde am prezentat în jur de 120 de lucrări. Am avut și alte expoziții personale, dar și comune, cred că sunt în jur de 15. Am avut o expoziție personală și la Biblioteca Națională din Chișinău, acolo am prezentat primele mele lucrări. Cel mai mult îmi place să pictez Moldova, mai exact peisajele noastre pe care le transform în peisaje fantastice”, îmi mai spune pictorul.
Lucrează cu cea mai populară revistă din Italia
De când se află în Italia, Octavian Micleușanu a colaborat în calitate de fotograf cu numeroase reviste și se mai poate mândri cu faptul că în 2015 a lucrat la o carte renumită de acolo, „Frescele din vilele venețiene”.
Timp de doi ani a fost acreditat la unul din cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice din domeniile artei vizuale, arhitectură, muzică, teatru, dans și cinematografie. Este vorba de Bienala de la Veneția!
La momentul de față, basarabeanul nostru lucrează cu „Art in Italy”, una din cele mai populare reviste din Italia.
L-am întrebat dacă se câștigă bine din fotografie și mi-a răspuns fără niciun pic de ezitare: „Sigur că da!”.
„Se câștigă bine dacă valoarea ta ca și fotograf este concretă. Niciodată nu mi-am propus serviciile! În primul rând nu am timp de așa ceva deoarece ofertele vin singure. Fotografiez și la nunți, am și ședințe foto, mai merg și la evenimente private, și accept și ofertele de la personalitățile de aici. Cunosc foarte bine Veneția și știu ce să propun pentru a obține un produs reușit”, îmi mai povestește renumitul fotograf.
Colecționează aparate de fotografiat
Moldoveanul nostru este și printre puținii fotografi care au avut accesul de a fotografia la căsătoria civilă lui George Clooney cu Amal Alamuddi, iar de curând a avut o ofertă din partea unui hotel de lux din Italia, „Ca’Sagredo”. În cadrul acestuia a avut loc un eveniment la care au participat actori și regizori renumiți, printre care Oliver Stone și Madd Mikkelens, iar acreditați au fost doar trei fotografi, printre care și Octavian Micleușanu.
Îi place să colecționeze aparate de fotografiat, iar colecția sa atinge cifra 30. La momentul de față lucrează cu șase aparate de fotografiat, aparate profesioniste în care a investit sume deloc mici.
„Am aparat și cu peliculă pentru cei care doresc astfel de fotografii. Ca să ai rezultatele dorite, trebuie să investești”, consideră el.
Octavian Micleușanu are un băiat de 8 ani cu care se mândrește mult și pe care l-au numit David.
Pe final de discuție, mi-a zis că în R. Moldova vine o dată pe an și că își dorește foarte mult să realizeze acasă o expoziție de fotografie.
Vedeți mai jos o galerie foto cu lucrările lui Octavian Micleușanu!


















































































