Cealaltă Basarabie // Practică naturopatia la Paris

Este medic veterinar, designer vestimentar, nutriționistă, bloggeriță, iar de patru ani, de când s-a mutat cu traiul la Paris, practică și naturopatia. De asemenea, Diana Chistol, căci despre ea este vorba, mai este și prima gravidă frugivoră din R. Moldova.
În Franța, basarabeanca noastră și prietena ei, Inga Iamblea, și-au dezvoltat afacerea pe care o au în domeniul vestimentar, lansând două colecții de haine. Moldovencele au fondat brand-ul DYO încă pe vremea când se aflau la București, iar la Paris au decis să emigreze împreună.
Și în calitate de naturopat, Diana Chistol se poate mândri cu realizări frumoase. A ajuns să creeze programe personalizate pentru pacienți din toate țările, chiar și din Africa, și să le rezolve problemele de sănătate a căror leac nu le găseau medicii.
Chiar dacă are o carieră extrem de solicitantă, basarabeanca de la Paris reușește să fie și o soție, și o mămică perfectă.
În familia sa se mănâncă sănătos, iar atunci când e vorba de dulciuri, ea alege să prepare deserturile raw-vegane. Și dacă soțul ei este vegan, ea și băiețelul lor, Yann (1 an și două luni), sunt frugivori – raw vegani.

Diana Chistol s-a născut în sat. Nou, r. Cimișlia. „Este un sătuc frumos și micuț”, își începe povestea moldoveanca stabilită cu traiul la Paris.
A avut o copilărie frumoasă, petrecută la țară, de care își aduce aminte cu melancolie de multe ori.
„Cred că de acolo mi se trage latura asta de a mânca cât mai sănătos. În copilărie mereu am mâncat fructe și legume. Nu prea țin minte multe lucruri din acea perioadă, însă îmi aduc aminte foarte bine de zilele când o ajutam pe mama să vândă castraveți. Părinții mei vindeau legume și fructe”, îmi povestește Diana Chistol, care a devenit cunoscută ca fiind și prima gravidă frugivoră din R. Moldova. Atunci când merge să-și viziteze părinții, mama ei o întreabă din timp ce fructe să-i cumpere.
A crescut într-o familie de profesori, iar mereu, în toate, a avut-o drept exemplu pe mama ei, de care a fost foarte atașată. „Iar dorința de a-i învăța pe alții mi se trage de la bunici și de la mama, care au fost dascăli”, adaugă nutriționista, adăugând că are un frate mai mare care a avut grijă să o alinte foarte mult.

A învățat în România

La vârsta de 14 ani, Diana Chistol a decis să meargă în România, unde a stat până la vârsta de 19 ani. A învățat la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani, iar studiile universitare le-a făcut la București.
„Am făcut Facultatea de Medicină Veterinară pentru că mi-am dorit să pot studia la buget și nu am avut multe opțiuni. Însă am avut o experiență frumoasă și mă bucur extrem de mult că am ales medicina veterinară”, îmi declară basarabeanca noastră.

Când s-a reprofilat ca nutriționistă și naturopat

La București a muncit și în calitate de medic veterinar, însă după doi ani și-a dorit să lucreze cu oamenii reprofilându-se ca nutriționistă și naturopat.
„În România am făcut și un curs de instructor fitness și nutriție, apoi am ajuns la Paris unde m-am axat și mai mult pe naturopatie”, susține Diana Chistol.
În Franța a plecat la soțul ei cu care se cunoaște din copilărie și de care-l leagă o poveste de dragoste ce durează de 10 ani.
Ajunsă la Paris, basarabeanca s-a axat pe partea de naturopatie. A început să studieze și mai mult acest domeniu, astfel ca peste o vreme să înceapă a profesa în calitate de naturopat.

În Franța a lansat două colecții de haine

Emigrând alături de prietena ei cea mai bună, Inga Iamblea, cele două au continuat să-și dezvolte afacerea pe care au pus-o pe picioare când se aflau în România. Este vorba de brand-ul de haine, DYO. De patru ani, de când se află la Paris, moldovencele au lansat două colecții de haine.
„În România ne mergea foarte bine, însă uite că și aici ne-a reușit să aranjăm lucrurile foarte frumos. Am pus afacerea pe picioare și ne bucurăm că am izbutit acest lucru”, susține Diana Chistol.

De ce a renunțat la carne

Cât despre modul său de viață, îmi spune că studiile universitare au fost cele care a ajutat-o ca să-l schimbe radical.
Facultatea de Medicină Veterinară a făcut-o să înțeleagă că iubește animalele și ca ulterior să renunțe la carne.
„De aici a plecat totul! Am devenit vegetariană, însă când am urmat cursul de instructor de fitness, am încercat să redevin carnivoră, dar conștiința nu m-a lăsat. Am fost vegetariană timp de cinci ani, iar mai apoi vegană, ca într-un final să ajung frugivoră. Mi-am ales modul de viață care mi se potrivește cel mai mult.
De când am început un alt mod de viață, m-am schimbat foarte mult spiritual și totul a plecat de la schimbul alimentar, și anume de la cel vegetarian. M-a făcut să mă conectez și mai mult cu așa-zisul univers magic.

This image has an empty alt attribute; its file name is 118652725_612910442760332_7410554818602460580_n.jpg

Pentru mine este foarte importantă alimentația pentru că de la ea a plecat toată persoana mea, Diana. În momentul când îți schimbi alimentația, te conectezi cu sinele tău Divin și ai capacitatea de a înțelege exact de ce ai venit aici. Noi consumăm energia din conectarea cu noi și cu sinele nostru divin, dar nu din alimente. Posibil aceasta este și baza ființei umane. Trebuie să îți echilibrezi energia fizică deoarece este cea mai importantă.
În momentul când decizi să îți schimbi alimentația și treci de la o etapă la alta, treptat, conștientul îți dă de știre ce e bine și ce nu.
Am ajuns la momentul când țin posturi de 10-11 zile la câteva luni. Adică în aceste zile eu nu mănânc nimic! O regulă de la care nu m-am abătut nici când am fost însărcinată a fost aceea de a nu mânca nimic o dată pe săptămână. Acum, pentru că alăptez, îmi permit să țin post negru și nouă zile. Beau doar apă și ceaiuri, și mă simt foarte bine”, îmi povestește prima gravidă frugivoră din R. Moldova.

„O mamă trebuie să fie echilibrată din toate punctele de vedere”

Diana Chistol este mămica unui băiețel de un anișor și două luni, pe care l-a numit Yann, adică harul lui Dumnezeu.
Suține că nu este corectă ideea că o mămică care alăptează trebuie să mănânce mult și de toate. Iar drept exemplu este copilul ei care are toate analizele foarte bune și kilogramele necesare vârstei lui.
„Atâta timp cât copilul este foarte bine, medicii nu comentează. El se simte și se dezvoltă foarte bine. Sunt de părerea că o femeie nu trebuie să mănânce pentru 10 ca să aibă lapte. Noi fiziologic suntem pregătite ca să fim mămici. Eu mi-am demonstrat acest fapt în perioada când timp de nouă zile nu am mâncat absolut nimic și aveam mai mult lăptic decât de obicei. Și culmea e că atunci copilul a luat mai multe kilograme. O mamă trebuie să fie echilibrată din toate punctele de vedere, atât pentru copil, cât și pentru ea. Însă cel mai important este echilibrul emoțional al mămicii”, susține frumoasa mămică.

De când este frugivoră

Frugivoră este de patru ani, iar pentru acest stil de viață este important ca alimentele să fie consumate în stare crudă. Soțul ei este vegan, iar băiețelul lor frugivor-raw vegan.
Diana Chistol îmi zice că îi este foarte simplu să aibă grijă de modul alimentar al fiecăruia în parte și că i s-a ușurat viața foarte mult. Când s-a mutat cu traiul la Paris, soțul ei nu era vegan, a devenit în timp, la inițiativa lui.
„Consider că nu trebuie să impui unui om nimic. Yann mănâncă sân și fructe, iar soțul – ceva gătit. Pe timp de vară pot să prepar câte o salată. Plus că soțul ține posturile ca și mine, avem zile când nu mâncăm nimic”, adaugă ea.

E și bloggeriță

De când este în Franța a devenit și o bloggeriță destul de cunoscută.
„De ce Ela Blog? Este foarte bine că mă întrebi pentru că nu am fost întrebată de acest lucru în niciun interviu, în schimb o fac urmăritorii mei. Am fost în Azerbaidjan, unde mie mi-a plăcut foarte mult. Din azeirbadjean, Ela înseamnă excelent. Și eu consider că o femeie poate să-și trăiască viața în acest cuvânt, adică excelent. Când tu ajungi să te echilibrezi emoțional, fizic, spiritual și mintal, atunci poți să atingi această viață excelentă. Mai consider că viața noastră poate fi nu doar excelentă, dat și perfectă. După asta a apărut și cățelul meu căruia i-am pus numele Ela, și care, apropo, mănâncă foarte multe fructe. Câinele nostru la fel este vegan, îl hrănim cu mâncare vegană specială pentru câini. Pe lângă asta, îi mai dăm și din ce prepară soțul, cum ar fi hrișcă, iar din fructe – avocado, banane, ș.a.m.d.”, îmi mai povestește bloggerița.

Despre naturopatie

După cum am menționat și mai sus, de când e la Paris, Diana Chistol a început să studieze și mai mult naturopatia. Se bucură de reușite în calitate de naturopat, ajungând să creeze programe alimentare pentru cei care doresc să aibă un mod de viață sănătos.
Basarabeanca noastră tratează și problemele de sănătate, iar aici se referă la toate problemele, începând cu tensiunea arterială și terminând cu bolile incurabile. Este mândră de faptul că a avut rezultate acolo unde medicii le-au spus pacienților că boala nu se tratează.
„Am pacienți în toate țările, chiar și în Africa. Cred că am peste o mie de oameni cu care am lucrat. Cu o persoană pot să lucrez între trei luni și un an, depinde de graviditatea problemei. Sunt foarte mândră de multe cazuri pe care le-am putut rezolva. Unora le fac programe personalizate, însă am programe create în grup, cum ar fi cele de detox, pe care le fac la un preț mai redus ca să fie accesibile pentru toată lumea. Chiar dacă serviciile mele sunt accesibile, nu toți au posibilitatea să-și creeze un meniu personalizat.
Lucrez online, de acasă, pentru că vreau să am grijă și de copil. Nu ne-a ajutat nimeni, nu am avut bonă, însă dacă chiar și am nevoie de ajutor, apelez la o prietenă. Energia este cea mă ajută să le fac pe toate. Și aici mă refer la energia fizică pe care o am din alimentație”, îmi mai spune specialista în naturopatie.

„Totul se poate trata pe cale naturală”

În calitate de naturopat, Diana Chistol își învață pacienții pe care îi numește prietenii săi, să se alimenteze corect și să își mențină sănătatea ducând un mod de viață sănătos.
Tratează problemele de sănătate doar pe cale naturală, iar aici se referă la alimente și plante.
„Și da: consider că putem să dăm corpului acel echilibru necesar astfel ca el să funcționeze pentru noi. Corpul este capabil să fie sănătos doar atunci când îl alimentezi corespunzător. Cu aceasta se ocupă un naturopat! Tratează orice problemă de sănătate pe cale naturală. Și când spun orice problemă, atunci chiar mă refer la orice problemă. Sunt de părerea totul se poate trata pe cale naturală”, susține Diana Chistol.

Scopul care o face fericită

Este fericită că familia întotdeauna a susținut-o în alegerile pe care le-a făcut și că niciodată nu a fost criticată pentru stilul de viață pe care l-a dus.
Pe final de discuție, mi-a zis că se gândește în permanență cum poate să ajute oamenii și asta deoarece vrea să le dea valoare pentru o viață din ce în ce mai bună.
„Vreau să-i ajut cu orice, oricând și oricum. Acesta este unul din scopurile mele, un scop care mă face fericită”, conchide Diana Chistol.

This image has an empty alt attribute; its file name is 118676130_675277563338595_5878039251848280242_n.jpg

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.