Cealaltă Basarabie // „Mami, ai copt pâine cu soare?”

A decis să emigreze acum 14 ani, în Italia, unde a locuit timp de doi ani. Însă, de 12 ani, basarabeanca Nadejda Bîrcă locuiește în Irlanda, țară în care și-a clădit o familie frumoasă și unde a învățat să coacă pâine după rețeta bunicii sale. De cinci ani, de când își dedică tot timpul celor trei fetițe pe care le are, Nadejda a reușit să-i impresioneze atât pe prietenii săi, cât și pe străinii care au gustat din pâinea preparată de ea. Se gândește la o afacere în acest domeniu deoarece laudele și feedback-ul o încurajează să facă acest pas cât mai curând. Unde mai pui că are și toată susținerea soțului ei, acesta având în Irlanda o afacere în domeniul construcțiilor.

Nadejda Bîrcă are 34 de ani. S-a născut în sat. Costești, r. Ialoveni, o localitate despre care ne spune că este mare și frumoasă, și plină de oameni gospodari și muncitori. Copilăria ei a fost una veselă și fără griji, cu multe năzbâtii pe care le făcea împreună cu fratele ei, Andrei.

„Aveam un cățel pe care-l chema Țiganu. Seara, când se întorcea mama de la lucru, câinele începea să latre astfel încât noi înțelegeam că peste 10 minute mama va intra în ogradă. Și uite că în acele minute noi reușeam să facem însărcinările din lista lăsată pe acea zi”, își aduce aminte Nadejda.

„Am plecat din sărăcie”

A decis să emigreze în 2005, ilegal, în Italia, unde a muncit timp de doi ani. Chiar dacă a întâlnit oameni minunați acolo, nu i-a plăcut și era mereu cu gândul de a reveni cât mai repede acasă. Însă, în 2007, a decis să își încerce norocul în Irlanda, iarăși ilegal.

„Am plecat din sărăcie. Să fii mamă singură în Moldova este foarte greu, unde mai pui că și fostul soț mă teroriza uneori. Voiam un viitor mai bun pentru Adriana mea, și unica șansă era străinătatea. Visam la o căsuță pentru ea și pentru mine, vis pe care l-am împlinit, dar nu am mai apucat să locuim în ea niciodată și acum stă de vânzare”, îmi povestește ea.

Irlanda a primit-o foarte bine și s-a îndrăgostit de ea chiar din prima zi. Chiar dacă i-a fost greu de la început, susține că a reușit să se integreze ușor datorită oamenilor pe care i-a întâlnit. Nu a plecat cu gândul de a rămâne definitiv acolo, însă soarta așa a avut grijă să-i pregătească ceva frumos acolo.

Rețeta pâinii

Câștiga mai bine comparativ cu Italia, și-a regăsit liniștea sufletească și s-a recăsătorit cu fostul ei coleg de clasă alături de care și-a întemeiat o familie minunată. Au împreună două fetițe, Camelia (4 ani) şi Isabella (1 an și 11 luni), și Adriana (16 ani), din prima căsătorie a Nadejdei.

„Soțul are o afacere în domeniul construcțiilor și e dedicat muncii. Să ai afacerea ta cere multe sacrificii, iar timpul lui liber și-l dedică fetelor. Mi-am dorit mereu ca familia mea să fie unită și fericită, ceea ce am acum, iar pentru asta îi mulțumesc lui Dumnezeu. De cinci ani, lucrez, îmi cresc fetițele și mi-am descoperit pasiunea de a coace pâine cu maia, care are gustul copilăriei deoarece doar la bunica mâncam așa ceva. Le mulțumesc mămicilor care cred că pâinea mea este mai delicioasă. Această pasiune a venit odată cu fetele deoarece mă străduiam să hrănesc copiii cât mai sănătos. Am mers după rețeta bunicii, iar pentru patru pâini folosesc: 2 kg făină, 1.4 litri apă călduță, 470 ml maia, 35 g sare. Se amestecă totul și se lasă aluatul la odihnă pentru 16 ore. Procesul e lung, dar efortul merită”, îmi povestește basarabeanca noastră, precizând că se gândește să-și dezvolte din pasiune o afacere.

Adriana, fiica cea mare a Nadejdei, este primul ei degustător și cel mai aprig critic, iar Camelia mereu îi spune să-i facă tartinele pentru grădiniță din pâine neagră. „Atât de impresionată a fost când am copt pâine cu turmeric și a ieșit galbenă, că de îndată m-a întrebat: `Mami, ai copt pâine cu soare?`”, îşi aminteşte ea pe o notă de umor.

Despre viața de acolo

Viața ei din Irlanda este foarte activă, iar programul său zilnic este foarte încărcat.

„Dimineață, trebuie să ieșim cu fetele pentru a o duce cu mașina pe Adriana la școală, după care ne întoarcem acasă și-i pregătesc Cameliei prânzul pentru grădiniță, care e la ora 12.00. Mai apoi urmează somnul de la amiază al Isabellei, iar cât ea doarme, eu pregătesc cina. Când se trezește, mergem după surorile ei. Spre seară, avem activități ca înotul, baletul, gimnastica, dansul etc., am foarte puțin timp pentru mine, dar asta mă face fericită. Soțul mă invită la restaurant fără a fi sărbătoare”, îmi mai povestește Nadejda.

Nu planifică să revină definitiv la baștină deoarece au căsuța lor în Irlanda, țară în care susțin că și-au găsit rostul și unde se simt foarte bine.

P.S. Interviu realizat în anul 2019

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.