Cealaltă Basarabie // „M-am lăsat adoptată de Canada!”

Acum 16 ani, Cristina Isac-Ciobanu a vrut să-și continue studiile în economie în Canada, țară în care și-a întemeiat o familie alături de violonistul Mihăiță Ciobanu. Despre viața sa de acolo și pasiunea pe care o are pentru dansul popular, basarabeanca mi-a vorbit în cadrul unui interviu.

Cristina Isac-Ciobanu este economistă de profesie, iar în timpul liber practică dansul popular, pasiune pe care o are de la vârsta de trei ani.

A învățat în Liceul Teoretic „Ion Creangă”, iar mai apoi a urmat Academia de Studii Economice din Chișinău. În paralel cu studiile dansa, făcând parte din ansamblurile: „Veselia”, „Fluieraș”, „Colina”, „Zâmbetul” și „Joc”.

A emigrat în 2003 pentru că își dorea să-și continue studiile în economie, ceea ce a și făcut. În Canada, țară în care se află de 16 ani, a lucrat în mai multe bănci, iar de cinci ani este administratoarea unei proprietăți din orașul Barrie.

Nici acolo nu a renunțat la pasiunea sa pentru dansul popular, făcând parte din Ansamblul „Colina” și colaborând cu Ansamblul „Datina”.

Duce dorul bunicilor

În Canada a plecat de una singură, iar în 2009 a urmat-o și muzicianul Mihăiță Ciobanu, alături de care trăia o frumoasă poveste de dragoste din anul 2000.

„Cristina Isac-Ciobanu este o nevastă, mamă a doi copii, noră și fiică a părinților săi. M-am născut în orașul situat pe șapte coline în forma unui cerc numit – Chișinău. Mămica este agent imobiliar, iar tăticul – inginer mecanic. Am avut o copilărie plină de emoții și amintiri frumoase petrecute la bunici și călătorind în diferite țări. Având părinții alături de mine, acum, cel mai mult mi-i dor de bunicii din partea mamei și a tatălui”, își începe istoria Cristina Isac-Ciobanu.

L-a moștenit pe tatăl ei

Talentul pentru dansul popular l-a moștenit de la tatăl său. „Știu că toată viața lui și-a dorit o fiică, să poată dansa cu el când aceasta va crește mare”, adaugă ea.

Până a emigra a avut o viață fără griji și fără obligații, susține basarabeanca. Pe lângă faptul că dorea să-și continue studiile, a făcut acest pas și din curiozitatea de a înțelege cum e viața în Canada și America.

Despre Toronto, orașul în care locuiește de zece ani, zice că este foarte dinamic și imprevizibil. „Ca și noi, avem ceva în comun”, râde ea.

„Mi-e bine!”

Susține că nu regretă nicio clipă faptul că a ales să emigreze și niciodată nu i-a venit în gând ideea de a reveni la baștină.

„Sunt un om care și-a schimbat complet viața la vârsta de 20 de ani. Am plecat de una singură la capătul pământului. Mi-am construit din nimic o altă viață, mi-am făcut prieteni noi. Într-un cuvânt: m-am lăsat adoptată de Canada! După 17 ani de emigrare sunt încă în picioare. Și mi-e bine. Pot spune că, pe lângă experiențele ultimilor ani, întoarcerea în R. Moldova ar fi floare la ureche”, îmi povestește economista.

De cinci ani este administratoarea unei proprietăți din orașul Barrie, iar în timpul liber dansează alături de Ansamblul „Colina” și colaborează cu Ansamblul „Datina”.

De când a luat drumul străinătății, pe lângă dorul de bunici, dansatoarea mai duce dorul tradițiilor de acasă.

Mândră de ce a realizat în Canada

Este mândră de viața pe care și-a construit-o acolo, dar mai ales de familia frumoasă pe care și-a întemeiat-o alături de violonistul Mihăiță Ciobanu. Cei doi au împreună doi copii: Aridana (şapte ani), care vrea să devină medic și Matei (şase ani), cel din urmă spunându-le părinților că își dorește să își servească țara.

„Mihai m-a cucerit cu simplitatea și frumusețea sufletului său. Este sufletul meu pereche, iar copiii noștri își întrec în toate părinții”, adaugă ea.

Atunci când are timp liber, îi place să-și surprindă familia cu bucate tradiționale moldovenești, cum ar fi: friptură, mămăligă, răcituri etc.

P.S. Interviu realizat în anul 2019

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.