La doar 31 de ani, Victoria Mogîldea Aguirre a reușit să-și deschidă propriul birou de arhitectură în Franța și Spania. De șapte ani, basarabeanca, de profesie arhitect, inginer și designer, locuiește împreună cu soțul său pe cea mai mare insulă spaniolă, Mallorca, însă drumul străinătății l-a luat acum 13 ani, când a decis să meargă la studii în Franța. Pentru ca afacerea să-i meargă ca la carte în ambele țări, Victoria circulă între Paris și Mallorca, iar în rândul subalternilor săi sunt și doi moldoveni.
Victoria Mogîldea Aguirre s-a născut la Chișinău, în familia Raisei și a lui Mihail Mogîldea. Nu a mers pe drumul mamei care activează în calitate de contabil-șef, ci pe cel al tatălui – de profesie inginer civil și antreprenor.
Basarabeanca noastră își aduce aminte deseori de copilărie, pe care o caracterizează drept „una interesantă și plină de peripeții creative”. Și astăzi își amintește cu zâmbetul pe buze de un moment de care a avut parte pe băncile școlii.
„Sărbătoarea „Toamna de Aur” era una importantă pentru mine. Îmi aduc aminte că făcusem o ikebana foarte mare. Am creat o casă de carton pe care am decorat-o cu hrișcă, iar ograda am împodobit-o cu diferite cereale. Făcusem și niște animăluțe prin curte, dacă nu greșesc, niște găini. Luasem locul I și eram tare mândră, iar după aceea mulți verișori de-ai mei luau ikebana mea pentru a o prezenta la „Toamna de aur” ce se organiza la școlile lor”, îmi povestește zâmbind specialista în arhitectură.
Ghidată de tatăl ei

Deși când era mică își dorea să devină fie cântăreață, fie scriitoare ori psiholog, atunci când a crescut mare și-a zis că va fi ori pictor, ori sculptor. Ca într-un final să meargă pe drumul tatălui ei care i-a arătat toate cartierele pe care acesta le-a construit în sectorul Ciocana din Chișinău.
„Am absolvit trei facultăți: arhitectura, designul și ingineria. Arhitectura și designul le-am studiat concomitent, iar ingineria am făcut-o în timp ce lucram la un birou de arhitectură din Paris”, îmi spune Victoria.
Cât timp s-a aflat la Chișinău, a reușit să facă unele proiecte mici de amenajare interioară a unor apartamente, însă pe viitor își dorește să realizeze proiecte urbane și, de ce nu, un cartier ecologic.
Drumul spre Franța

Cum sora ei mai mare era plecată la studii în Franța, Victoria a decis să o urmeze. Se întâmpla acum 13 ani. Era conștientă că pentru a schimba ceva în arhitectura moldovenească era nevoie să-și facă studiile peste hotare.
„În acest domeniu este necesar să călătorești cât mai mult și să vezi cât mai multe stiluri de arhitectură în diferite orașe pentru a-ți putea îmbogăți bagajul arhitectural și a evita ulterior greșelile făcute în unele țări”, precizează ea.
Pe când era în clasa a XII-a, a decis să meargă în Franța prin intermediul Alianței Franceze de la Chișinău. A depus dosarul la trei școli superioare de arhitectură din Paris și a fost acceptată la prima din ele.
După ce a absolvit facultatea, basarabeanca noastră a activat în mai multe cabinete de arhitectură. În plus, a avut ocazia să lucreze la proiecte de patrimoniu (case protejate-castel) în colaborare cu arhitecții de patrimoniu. Pentru validarea diplomei de inginer a făcut practica la un birou internațional de ingineri. Toate aceste experiențe în arhitectură și inginerie i-au permis să-și facă un carnet de adrese și contacte care astăzi sunt foarte importante pentru cabinetul său de arhitect.
Biroul de arhitectură, un vis realizat
Susține că nu-i este ușor să profeseze meseria de arhitect deoarece „în zilele noastre această latură suferă din cauza întreprinderilor mari de promotori imobiliari și constructori la nivel național și internațional”.
Este mândră de faptul că a reușit să-și îndeplinească visul și anume acela de a-și deschide propriul birou de arhitectură în Franța și Spania.
„A fost un vis greu de îndeplinit deoarece a fost necesar ca documentele să fie făcute pentru două țări europene, am decis împreună cu soțul să luăm un avocat care să ne ajute, care, apropo, este basarabeancă. Am deschis biroul la începutul lui 2017, avem patru colaboratori, iar printre ei sunt și doi moldoveni”, mi-a declarat Victoria.
Despre soț

Despre soțul ei, basarabeanca noastră spune că acesta îi este și prieten, dar și asociat, fiind de profesie designer și informatician. „Ambii ne completăm și aducem un plus cabinetului nostru de arhitectură”, adaugă ea.
De șapte ani circulă între Spania şi Franța deoarece soțul ei a convins-o să-l urmeze în Mallorca, stabilindu-se definitiv acolo.
De când a luat drumul străinătății, cel mai mult îi este dor de dealurile cu nisip de pe meleagurile bunicilor ei. „Fiind mică, mergeam cu verișoara mea „în expediții” la păscut caprele. Acolo sculptam în nisip și făceam o scenă pe care urcam și cântam cântece în engleză. Îmi e dor de acele momente de inocență și lipsite de griji”, îmi mai spune specialista în arhitectură.
Atunci când are timp liber, îi place să gătească sarmale și plăcinte ca la mama acasă. Și cum familia sa este stabilită în străinătate, în R. Moldova vine doar în vizită. În plus, de trei ani este cetățean francez, iar Franța i-a devenit a doua baștină.
„E trist… Moldova rămâne fără oameni”
Întrebată cum se văd de acolo lucrurile în R. Moldova, Victoria mi-a răspuns că, „după furtul miliardului, nu prea roz”.
„Mulți moldoveni aleg să emigreze, iar acest lucru se simte foarte mult. Mă contactează mulți conaționali spunându-mi că sunt în căutare de joburi în construcție, mulți dintre ei veniți recent în Franța. E trist pentru că Moldova rămâne fără oameni. Nu știu dacă politicienii își dau seama de acest fapt. Aș vrea să le transmit celor de la guvernare să înceteze de a se gândi doar la ziua de azi și doar la casele lor. Să gândească pe termen lung căci de astfel vor suferi nu doar oamenii de rând, ci și copiii și nepoții lor”, susține designerul.
Cum a fost primită de francezi

Nu am putut să n-o întrebăm pe Victoria și cum a fost primită de francezi. Aceasta mi-a răspuns că s-a întâmplat cu scepticism și reticență, și că a fost nevoie de ceva timp ca să le demonstreze de ce este capabilă, iar ulterior să o accepte în cercul lor.
Cel mai mult îi place în Franța că fiecare tânăr specialist are șansa de a reuși profesional și că corupția este pedepsită.
„Îmi place că francezii sunt un popor care întotdeauna se revoltă și că nu se lasă amăgiți ori călcați în picioare. Ei sunt un exemplu pentru moldoveni, care nu ar trebui să se mai lase păcăliţi de politicieni. De asemenea, francezii sunt foarte respectuoși faţă de tot ce ține de arhitectura lor veche, de istoria lor. Aș fi dorit ca în Chișinău să nu se distrugă din puținul clădirilor istorice care au mai rămas și ca acestea să fie puse în valoare”, a mai spus tânăra arhitect-inginer.
Pe final de discuție, Victoria mi-a împărtăşit bucuria sa – de curând, a obținut un premiu destul de important pentru ea.
„Este vorba de premiul pentru inovație pe care l-am primit din partea juriului în cadrul Workshop-ului cu tematica „Construcția unui cartier ecologic cu energia 0”. Invitația de a participa am primit-o din partea Eiffage Construction din Franța”, conchide basarabeanca noastră.
P.S. Interviu realizat în anul 2018