Cealaltă Basarabie // De la gimnastică la fotografie

A făcut gimnastică de mic copil, mai exact de la cinci ani, iar la vârsta de 20 de ani a primit titlul de Maestru al Sportului. A absolvit Finanțe și Bănci, iar după studiile de masterat a practicat și jurnalismul. După doi ani și jumătate de televiziune, Alexandru Luchița (30 de ani) a emigrat în Londra, unde de cinci ani și jumătate practică meseria de fotograf. Și-i reușește de minune căci de doi ani lucrează pentru un canal de Youtube, colaborează cu o revistă de acolo, cu o casă de producție și cu câteva companii pentru care realizează portrete și fotografii de la evenimente.

Alexandru Luchița este „omul care nu poate sta locului și care vrea mereu să se reinventeze. Odată ajuns în zona lui de confort, trebuie neapărat să învețe lucruri noi și caută să fie în continuă dezvoltare”. Așa se descrie basarabeanul nostru care-și spune povestea din Londra, unul din cele mai scumpe orașe ale Europei.
Chișinăuianul are o soră mai mare cu trei ani decât el, Eugenia, care la rândul ei a decis să emigreze în America, unde a ales să se stabilească definitiv.
„Am fost un copil mai retras, în schimb mă evidențiam prin ocupațiile pe care le aveam, cum ar fi gimnastica. Am jucat și fotbal în timpul liber, și eram destul de bun, însă am mers cu gimnastica mai departe”, își începe istoria Alexandru.

„Gimnastică? De ce nu!”

vea cinci ani când tatăl său l-a întrebat dacă vrea să practice gimnastica, iar el i-a răspuns: „De ce nu?”. I-a plăcut cum făceau copiii exerciții la inele, la bară, la paralele și la calul cu mânere, iar până la vârsta de 21 de ani a fost vrăjit de acest sport.
„Am făcut parte din naționala Moldovei cu toate că nu pot spune că sunt tare mândru de ea deoarece nivelul acestui sport la noi în țară e la pământ. Eram printre cei mai buni și am căpătat titlul de Maestru al Sportului la vârsta de 20 de ani. Am fost și campionul republicii. Pentru că nu erau bani de deplasări, noi nu puteam participa la competiții internaționale, din păcate. Când am luat titlul de campion al R. Moldova, mi s-au dat 25 de lei. Vă imaginați, 25 de lei! M-am simțit insultat”, îmi povestește gimnastul.

De ce a renunțat la sport

Nu regretă că și-a dedicat toată copilăria gimnasticii, însă recunoaște că faptul de a depune actele la ASEM, la Finanțe și Bănci, a fost una din cele mai proaste decizii pe care le-a luat până la momentul de față.
Când a dat la facultate, a descoperit că-i place să filmeze și a realizat câteva scurtmetraje.
„Însă am renunțat la sport, la aparatul de fotografiat și cel de filmat pentru că nu credeam că se poate face bani din așa ceva. Făcând Facultatea de Finanțe și Bănci, am înțeles cu ce nu vreau să mă ocup în viața mea, iar după primele două luni de practică pe care le-am făcut la o bancă de la noi am zis că nu vreau să practic această profesie. Cu toate acestea am absolvit facultatea, am făcut doi ani de masterat la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, specialitatea Tehnici și Management în Fitness”, spune campionul Moldovei la gimnastică.

Plecarea la Londra

Odată cu studiile de master a ajuns să profeseze meseria de jurnalist. Timp de doi ani și jumătate a făcut parte din echipa Jurnal TV, etapă pe care o consideră drept o adevărată provocare pentru el.
Chiar dacă-i plăcea la nebunie ceea ce făcea a decis să emigreze la Londra pentru a practica meseria de fotograf căci cu asta se ocupa în timpul liber.
De cinci ani și jumătate, se află în unul din cele mai scumpe orașe ale Europei.

Londra l-a întâmpinat destul de rece și recunoaște că atunci era cam naiv, însă acea naivitate l-a ajutat să crească și să-și atingă scopurile. „Nu știam pe nimeni în afară de persoana care m-a ajutat să-mi găsesc o cameră în care să stau. Mă simțeam foarte singur! Însă aveam un principiu și am zis că dacă merg să fac fotografie, păi asta o să fac. Nu am lucrat patru luni pentru că nu cunoșteam nici un fotograf care să mă ajute. Mi-am zis că dorm pe stradă, însă oricum fac fotografie. Și uite că am găsit căi: am început să fotografiez gratis și să deschid uși. Primul meu job a fost în calitate de fotograf într-un club de noapte. Câștigam 500 de lire, bani care-mi ajungeau să-mi achit apartamentul pentru două săptămâni și să mănânc. Când am început să fotografiez în cluburi, a început să mă cunoască lumea și să apară alte joburi. În plus, eram și foarte activ pe internet. Am găsit două companii pentru care făceam fotografie. Eram plătit prost pentru că nu înțelegeam marketingul și am învățat din greșelile mele. După doi ani și jumătate, lucrurile au început să-mi meargă foarte bine. Până atunci pot spune că am fotografiat toate etapele vieții, cum ar fi dimineața – o cununie civilă, apoi un botez, ca de la el să merg la funeralii, și să-mi închei ziua de lucru cu o ședință foto într-un club de noapte”, îmi mai povestește Alexandru Luchița.

Despre activitatea sa de acolo

După doi ani de ședere la Londra, fotograful a început să investească în marketing, website, în publicitatea pe google și pe rețelele de socializare, iar în acest mod a început să se bucure de succes.
De doi ani, Alexandru lucrează în calitate de fotograf pentru un canal de Youtube care realizează interviuri cu personalități din Marea Britanie.

„Mai lucrez cu o revistă, pentru care fotografiez artiști, și cu o casă de producție. De asemenea, mai am și câteva companii pentru care fotografiez portrete și evenimente. Programul meu este unul plin și foarte interesant. Să faci fotografie la Londra este foarte captivant și ai parte de o concurență acerbă!”, susține basarabeanul.
În acest moment îi este bine la Londra, iar în următorii doi ani cu siguranță nu va reveni în R. Moldova. „Deocamdată nu mă tentează să mă întorc, însă vedem cum vor evolua lucrurile în țară”, adaugă el.
Fotograful a început să facă și vlogging, iar acum își planifică întâlniri cu mai mulți artiști pe care-i va filma pentru proiectul său „59 de secunde pe zi”.

„Nu sunt prea optimist privitor la ce se întâmplă acasă”

La Chișinău vine doar pentru o săptămână și atunci îşi propune să vadă doar latura frumoasă a situației pe care o găseşte acasă.
„Mi se pare trist că foarte mulți prieteni din generația mea sunt plecați în străinătate. Dacă înainte auzeam că pleacă persoane care nu prea o duceau bine acasă, acum însă emigrează și cei care au reușit să realizeze ceva.
Mie îmi place foarte mult acasă pentru că e unicul loc unde mă simt liniștit și în siguranță.
Nu sunt prea optimist privitor la ce se întâmplă în R. Moldova și nu cred că în următorii zece ani lucrurile se vor schimba spre bine. Sunt în Marea Britanie și mă uit cum se lucrează aici, cât business și câți oameni puternici sunt la cârma țării”, își încheie povestea Alexandru Luchița.

P.S. Interviu realizat în anul 2018

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.