Are doar jumătate de an de când se află în Birmingham, Marea Britanie, și a reușit deja să-și facă cunoscut talentul. Pictorița și fotografa Elena Plămădeală a realizat portretele mai multor personalități notorii, iar cel mai recent tablou, cel al prinţului Philip, a ajuns la Palatul Buckingham din Londra. Ialoveneanca este și autoarea a două picturi cu elemente tradiționale din stațiile de așteptare din Sociteni și una realizată la Ialoveni.
Elena Plămădeală are 28 de ani, s-a născut în Ialoveni și se descrie simplu: „Sunt un tânăr artist pasionat de artă”.
Părinții ei se gândeau că cel de-al doilea copil, ea având o soră mai mare, va fi băiat. I-au găsit acestuia și nume, Ion, însă până la urmă a venit pe lume Lenuța.
Talentul pentru artă l-a moștenit de la tatăl său care, dacă s-ar afla azi în viață, ar fi cu siguranţă cel mai mândru de mezina familiei.
„Tăticul a făcut armata pe mare, iar albumul lui din acea perioadă era plin de ilustrații. În copilărie țin minte că-mi doream foarte mult să pot și eu desena ca el. Și, de la grădiniță, am început să desenez, iar părinții mi-au păstrat lucrările într-o mapă pe care o am și astăzi acasă”, mi-a declarat ialoveneanca.
Strănepoata lui Alexandru Plămădeală

Fiind pasionată de desen, părinții au dat-o la Școala de Arte din Ialoveni, iar apoi a urmat Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău.
„Străbunelul meu e tot Alexandru Plămădeală și eram întrebată foarte des dacă sunt nepoata renumitului sculptor. Inițial, încercam să le explic că nu, mai apoi am înțeles că e mult mai ușor să le zic simplu – da. Și așa am scăpat de întrebări”, îmi povestește cu zâmbetul pe buze Elena Plămădeală.
E și designer de interior
Pe când era la Colegiu, ialoveneanca a fost atrasă de fotografie și voia foarte mult să meargă pe acest drum, însă membrii familiei i-au sugerat să studieze designul. Și așa a ajuns să dea la Facultatea de Urbanism și Arhitectură, specialitatea Design Interior, de la UTM.
„Mulți profesori îmi spuneau că sunt prea artistică și că trebuie să am o gândire de inginer. Pe timpul verii am plecat în America prin intermediul unui program studențesc, iar când am revenit, unul din profesori m-a întrebat de ce am mai revenit și de ce nu am rămas în SUA. Și uite că în acel moment mi-a pierit entuziasmul de a activa în acest domeniu. Îmi era greu să aud la fiecare pas că schițele mele sunt mult prea artistice pentru design interior. După facultate nu am activat deloc în domeniu și am decis să revin la vechea mea iubire pentru fotografie. Așa am ajuns să lucrez într-o echipă de fotografi, în fruntea căreia stătea Alex Iordache, iar funcția mea era cea de editor foto și designer albume foto”, susține editorul foto.
A făcut echipă cu cel mai cotat fotograf din Moldova

Și dacă până la vârsta de 20 de ani dragostea pentru fotografie a fost mai mult una intuitivă, bazată pe cunoștințe din pictură, la facultate l-a cunoscut pe Alex Iordache și așa a decis ca din pasiune să-și facă meserie.
Chiar dacă dedica mult timp artei fotografice, Elena Plămădeală nu uita de ceea ce știa ea să facă cel mai bine – să picteze. Așa a ajuns să picteze cu elemente tradiționale două stații de așteptare din Sociteni și una din Ialoveni.
Motivul emigrării
Însă acum jumătate de an, pictorița a decis să emigreze pentru că voia să crească profesional și să iasă din zona sa de confort.
A plecat în Marea Britanie, mai exact în Birmingham, unde, cu pași mici, încearcă să se afirme ca artist.
De când a luat drumul străinătății, a decis să se axeze mai mult pe pictură, iar în timpul liber să continue să fotografieze. „Am fotografiat deja la nunțile moldovenilor și românilor noștri, dar și la câteva nunți de englezi”, adaugă ea.
Flatată de scrisoarea primită de la Palat

Elena Plămădeală a pictat tablourile mai multor personalități notorii, iar printre ele se numără Prințul Michael de Kent, Regina Elisabeta a II-a, Ducesa de Cambridge, Kate Middleton, și Prințul Philip, tabloul celui din urmă ajungând chiar la Casa Regală.
„Totul a pornit de la pictura Reginei Elisabeta II pe care am realizat-o de ziua ei. Lucrarea a fost distribuită pe rețelele de socializare și a fost observată de Dragoș Preda, președintele Rotary Club Bucureşti Cișmigiu. Mi-a spus că urmează să aibă o întrevedere cu membrii Rotary Club din Londra, iar la eveniment va fi prezent și Prințul Philip. Și a venit cu ideea de a realiza portretul Ducelui de Edinburgh. Am ajuns și eu la eveniment, însă, din păcate, Prințul Philip nu a venit fiind încă în perioada de recuperare în urma unei intervenții chirurgicale. Cei de la Rotary Club au luat tabloul la ei și l-au trimis la Casa Regală, iar peste un timp am primit o scrisoare oficială în care eram anunțată că tabloul meu se află la Palatul Buckingham. În scrisoare mi s-au adus mulțumiri și era scris că mai mulți pictori au realizat tabloul Ducelui de Edinburgh, însă nici o lucrare nu e atât de reușită ca a mea. Lucru care m-a flatat! Am muncit intens la tablou pentru că doream să redau blândețea pe care am simțit-o în ochii lui și cred că am reușit”, îmi mai povestește pictorița.
Se pregătește de expoziție

Elena Plămădeală nu regretă faptul că a făcut pasul de a emigra în Marea Britanie, țară în care va face tot posibilul să se afirme plenar ca artist.
De când a plecat, cel mai mult îi este dor de familie și de prieteni, și speră că în viitorul apropiat le va face o vizită.
Acum, ialoveneanca se pregătește pentru o expoziție care va avea loc în Birmingham, în cadrul căreia a fost invitată să ia parte cu câteva din lucrările sale.
P.S. Interviu realizat în anul 2018