Are 28 de ani, s-a născut în Drochia, iar în urmă cu aproape doi ani a aflat că e printre puținii norocoși care au fost aleşi să studieze la Colegiul Europei, campusul Natolin de la Varșovia. Marian Cepoi este un tânăr ambițios care s-a afirmat de cum a venit la studii în Chișinău și a continuat în aceeași notă şi după ce a câștigat mult râvnita bursă. De câteva luni, drochianul se bucură din plin de o nouă experiență – cea de stagiar în cabinetul Corinei Crețu, Comisar European pentru Politică Regională.
Despre Marian Cepoi am aflat în timpul interviului pe care l-am avut cu Alexandrina Robu, președinta Comitetului Femeilor Antreprenoare din cadrul UE, parte a JEUNE – cea mai mare organizaţie a tinerilor antreprenori din Uniunea Europeană. Ca şi colega lui, ambiţiosul drochian poate servi drept exemplu pentru tinerii din R.Moldova, căci s-a afirmat nu doar acasă, ci și peste hotare.
„Sunt ambițios și pot!”

Despre sine, Marian ne spune că e o persoană muncitoare, ambițioasă, care încearcă să facă lucrurile corect, iar experiența sa de până acum o demonstrează.
„Aceste calități îi caracterizează şi pe părinții mei, însă în cazul meu parcă le văd mai accentuate. Am reușit să-mi realizez unele vise, iar acest lucru mă face să cred că sunt ambițios și că pot”, mi-a declarat Marian Cepoi, din Bruxelles.
Experiențe
S-a născut în or. Drochia, de unde a plecat în 2008, când a fost admis cu bursă la Facultatea de Jurnalism a USM. Şi-a dorit să lucreze în domeniul ales încă din primul an de studii, de aceea s-a angajat ca reporter la un ziar chişinăuian. Însă, curios din fire, Marian nu se mulțumea doar cu activitatea pe tărâmul jurnalismului, așa că s-a implicat şi în activitatea unui partid politic, dar după un an a decis să renunțe și să facă doar jurnalism. Ca să obţină şi mai multă experienţă în mass-media, în al doilea an de facultate tânărul s-a angajat la postul de radio „Vocea Basarabiei”, unde a lucrat vreme de trei ani. Combina activitatea de la radio cu studiile: dimineață mergea pe la evenimente, apoi – la ore, iar după-amiază se întorcea la radio, unde rămânea până seara târziu. Şi pentru că la facultate era unul din cei mai buni studenți, primea bursă de gradul I.
„Atunci am înțeles că, cu cât lucrezi mai mult, cu atât mai multe poți face. Şi ajungi să-ţi faci meseria mai bine, căci te autoperfecţionezi zi de zi. Unde mai pui că jurnalismul nu se învață atât la facultate cât din practică. Înainte de a pleca la Vocea Basarabiei, unde timp de câteva luni am moderat cea mai importantă emisiune de dezbateri politice, am reuşit să reanimez postul de radio al facultăţii, Unda Liberă”, își aduce aminte basarabeanul.
A prins doi iepuri

După ce a absolvit facultatea, Marian Cepoi se întreba ce să facă mai departe. Știa că vrea să facă studii de masterat, însă nu într-un domeniu legat de jurnalism, ci de politică. Intenţiona să aplice la studii în România, la Științe Politice, însă între timp a aplicat la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, unde a fost admis cu bursă. În acel moment și-a zis să prindă doi iepuri în R.Moldova: a devenit masterand şi la Relații Internaționale, la buget, tot la USM.
După un an, când s-a văzut cu diploma de absolvire a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, tânărul s-a angajat în calitate de reporter la Jurnal TV. Deşi activitatea la televiziune îl fascina, peste doar câteva luni a demisionat – voia să aibă mai mult timp liber pentru a scrie teza de masterat.
Are abilități de manager
„Am participat și la conferințele Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”. Îmi plăcea ce făceau ei, așa că le-am dus CV-ul, iar după absolvirea studiilor de masterat m-au luat în echipa lor. Această experiență a durat trei ani, iar concomitent lucram și în alte domenii. De exemplu, am fost printre cei care au organizat primele festivaluri la Complexul etno-cultural „Vatra”. Am fost şi coordonator regional la Asociația „Promo-Lex” – o experiență foarte relevantă în viața mea, pentru că am fost coordonatorul unei echipe de 14 oameni, ceea ce m-a făcut să realizez că am abilități de manager”, îmi povestește stagiarul de la Comisia Europeană.
Colegiul Europei – un vis devenit realitate

Încă din primul an la masterat, Marian Cepoi avea un vis – să studieze la Colegiul Europei. A depus dosarul de admitere în 2016, iar la scurt timp a aflat că visul său va prinde contur, căci devenea bursier la Colegiul Europei, în campusul Natolin de la Varșovia.
„Am visat să plec peste hotare și mă bucur că mi-a reuşit. De când am aflat că sunt selectat, m-am pregătit intens pentru studii și am renunţat la unele activități pe care le aveam anterior. Am început să studiez mai aprofundat şi franceza, pe care o cunoşteam puţin. Aveam emoții când mă gândeam că se va observa diferența dintre mine, care obţinusem diplomele în R. Moldova, și cei cu studii în Europa de Vest. Dar mi-a dispărut orice urmă de îngrijorare după primele examene, când am aflat că am o medie de top 20 din totalul de 130 de studenți. Atunci am simţit un val de încredere și de satisfacție – nu în zadar am fost atât de sârguincios!”, îmi mai spune Marian.
Premiul pentru cea mai bună teză de masterat
Tot la Colegiul Europei, basarabeanul a candidat la funcția de reprezentant al studenților, iar pentru aceasta a demarat o adevărată campanie electorală. Nu i-a fost greu să câștige încrederea colegilor săi, pentru că avea deja câteva reuşite cu care se putea mândri.
O altă realizare a sa la Colegiul Europei a constituit-o premiul „Transparency International-UE” pentru cea mai bună teză de masterat.
„La lucrarea „Rolul UE în eforturile de combatere a corupției” am muncit foarte mult, iar atunci când alţi studenți se odihneau, eu cercetam. Am citit zeci de cărți din biblioteca impresionantă a Colegiului și am realizat zeci de interviuri cu experți renumiți, dar și cu foști miniștri”, își aduce aminte el.
Tratat ca un funcționar european
Înainte, Marian nu înţelegea de ce tinerii care pleacă din R. Moldova nu vor să mai revină la baștină, dar de când a plecat și el peste hotare, a găsit răspunsul la întrebare – a înțeles că practica obţinută în Vest este foarte utilă și că ar vrea să beneficieze şi el de ea. Așa că, pentru a mai acumula experienţă, a devenit stagiar la Comisia Europeană.
„Acum lucrez în cabinetul Corinei Creţu, Comisar European pentru Politică Regională. Am parte de o experiență unică și foarte interesantă, pentru că sunt tratat ca un funcționar european. În august se vor face doi ani de când am plecat din R. Moldova. După ce voi încheia stagiul, vreau să continui experiența de la Bruxelles. Nu vreau să revin la baștină, aici pot să mă dezvolt mai bine decât în Moldova, iar de la distanţă văd mai bine problemele cu care se confruntă statul în care m-am născut”, îmi mai povestește basarabeanul.
Marian Cepoi spune că, dacă ar fi să revină în Moldova, ar schimba modul de administrare a statului și ar lupta cu corupția.
Pe final de discuție, el ne-a mărturisit că, de când este plecat în lume, cel mai mult îi lipsesc părinții și bucatele gătite de mama lui. „E un dor continuu”, își încheie povestea Marian Cepoi.
P.S. Interviu realizat în anul 2018