Cealaltă Basarabie // Pruteneanul din Irlanda

Este originar din sat. Pruteni, r. Fălești, iar de 17 ani locuiește în Irlanda. Țara care l-a „adoptat” mai întâi pe el, iar peste un an și pe soția lui, loc în care s-au născut cele două fiice ale lor. Serghei Petrovschi a activat la Comisia Națională a Pieței Financiare din Chișinău, însă în 2001, după ce comuniștii au câștigat alegerile, a decis să emigreze în Irlanda. A plecat cu gândul că va reveni peste vreo trei ani, dar, cum lucrurile în țară nu erau tocmai roz, a decis să rămână acolo. Astăzi, lucrează la o companie nemțească cu sediul în Dublin.

Serghei Petrovschi (42 de ani) s-a născut în sat. Pruteni, r. Fălești, într-o familie de dascăli. Tatăl său a fost profesor de fizică și matematică, iar mama – profesoară de matematică. A crescut la Pruteni până la vârsta de 15 ani, iar liceul l-a făcut la Chișinău, ca mai apoi să fie acceptat la Universitatea de Vest din Timișoara.

„Aveam 18 ani când am plecat la Timișoara. Am decis să merg într-acolo pentru că era legat de anul 1989. Bunelul meu a fost cel care m-a învățat a citi în grafie latină, mi-a povestit despre scriitorii români și despre faptul că noi suntem români. Perioada pe care am petrecut-o la Timișoara a fost extraordinară, iar colegii m-au primit foarte bine. Cu o mare parte din ei m-am împrietenit și mențin legătura. Cu anii, mă întrebam de ce nu am rămas acolo după studii. Într-un fel, am această părere de rău și acum”, îmi povestește basarabeanul din Dublin, precizând că pe atunci studenții din România aveau cămine și condiții de trai excelente în comparație cu ce se întâmpla în căminele din R. Moldova.

Irlandezii, relaxați faţă de emigranți

După studii a revenit la Chișinău pentru că avea dorința de a fi cât mai aproape de părinți. A lucrat în contabilitate, însă, după o perioadă, s-a angajat la Comisia Națională a Pieței Financiare.

În 2001, atunci când comuniștii au câștigat alegerile în R. Moldova, a decis să emigreze în Irlanda. Chiar dacă munca pe care o presta îi aducea satisfacție, remunerarea era mică, așa că a luat drumul străinătății.

„Când eram student la Timișoara, mulți cunoscuți plecau în Irlanda și, cum feedback-urile erau bune, am decis să merg și eu într-acolo. Irlandezii sunt foarte relaxați faţă de emigranți. Voiam să plec undeva legal și să pot veni acasă când am chef, și așa a fost.

Când mergi cu gândul că lucrezi doi ori trei ani, altfel privești țara spre care emigrezi. Dacă știam că vin pentru o mare parte din următorii ani, mă uitam altfel din start. Dar așa la început a fost foarte trist: ploua și totul era sumbru, chiar dacă era vară. Însă nu a durat mult până să o plac (n.a – Irlanda). Am plecat în grup, eram patru băieți, iar după un an fiecare din noi și-a adus soția”, îmi spune Serghei Petrovschi.

Primul job

A plecat cu scopul de a munci legal, iar compania de construcții la care s-a angajat i-a oferit această oportunitate. Chiar dacă azi nu mai activează la acea susține că primul serviciu a fost ceva nou pentru el și că a fost nevoit să se adapteze.

„Am lucrat acolo şapte ani, iar din 2005, la un an de la apariția primei fetițe, ieșise o lege precum că emigranții cu copii pot trece la un alt nivel de ștampilă în cardul care le oferea posibilitatea de a avea circulație liberă în piața muncii de aici. Așa am putut să mă angajez unde voiam, iar viza mi se acorda automat pe doi ori trei ani. Erau condiții mai bune și am profitat de acea ocazie.

Cu bagajele făcute pentru a reveni la baștină, dar…

Mai apoi a venit criza din 2008-2009 și aici s-a simțit tare. Multe companii au fost închise, mulți au intrat în șomaj și mulți emigranți au plecat din Irlanda. A fost o perioadă mai grea, iar în 2009 și noi eram cu bagajele făcute. Ne gândeam să ne întoarcem acasă pentru că aveam deja un apartament. Însă am depășit acea perioadă, iar acum lucrez la o companie nemțească de aici, mă ocup de partea logistică”, îmi mai spune basarabeanul din Irlanda.
Sunt 17 ani de când locuiește în Dublin și susține că cel puțin pentru următorii 15 ani acolo va fi. Și asta pentru cele două fete ale lui pe care nu poate să le rupă de la studiile și activitățile pe care le au.

„Povestea de succes a Europei a devenit eșecul de succes al Europei”

Chiar dacă sunt plecați de acasă, Serghei Petrovschi și soția lui urmăresc ce se întâmplă în R. Moldova, și se implică în măsura posibilităților în tot ce e legat de baștină, fiind și membri activi ai comunității de basarabeni din Dublin.

„Lucrurile se vedeau foarte promițător în 2009, iar acum arată foarte sumbru. Povestea de succes a Europei a devenit eșecul de succes al Europei”, conchide basarabeanul nostru.

P.S. Interviu realizat în anul 2018

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.