„Trebuie să fim o Ţară cu România!”

Weekend-ul trecut, la Iași, Zinaida Bolboceanu și Orchestra „Folclor”, dirijată de maestrul Petre Neamțu, au participat la un eveniment grandios. Spectacolul, în cadrul căruia au fost invitați să cânte artişti de la Chișinău, Cernăuți și Iași, a durat patru ore, iar cei din sală au ascultat 60 de melodii din folclorul românesc. Revenită acasă cu impresii frumoase, toate gândurile Zinaidei Bolboceanu se îndreaptă către ziua de duminică, când moldovenii își vor alege președintele.

Ca de fiecare dată, publicul de la Iași i-a primit pe artiștii noștri așa cum știu ei mai bine: cald, cu flori și ropote de aplauze. La întoarcere, pe Zinaida Bolboceanu a năpădit-o melancolia: „Să vedeți ce frumusețe este acum Iașiul… Vai de mine, e o poveste! Flori peste tot, curat lună și gazonul impecabil”. Artista susține că, pentru moment, Chișinăul, „oraș urât și murdar”, nu se poate compara cu Iaşiul. „La noi peste tot se fac lucrări de reparaţie, dar şi acelea doar de ochii lumii”, consideră artista cu voce inconfundabilă și repertoriu vast de cântece populare românești. După spectacolul de la Iași urmează și altele, majoritatea dincolo de Prut, acolo unde artista merge de fiecare dată „ca acasă”.

„R. Moldova este într-o stare deplorabilă”

Odată ce a pomenit de România, vocea i s-a schimbat, căci de fiecare dată când merge la frații de dincolo de Prut privește prin geamul maşinii, făcând o comparație între România şi R. Moldova. „Oare de ce basarabenii nu înțeleg că oportunitatea de a ne uni cu România este unică, de ce?”, se întreabă Zinaida Bolboceanu.

Cu vocea-i tremurândă, își continuă gândul care pare a fi mai mult un strigăt de disperare. „Trebuie să fim o Ţară cu România, altă şansă de salvare nu există! Or, singuri nu putem merge mai departe, pentru că vom fi veşnic hărţuiţi! Eu, personal, nu văd o altă soluţie. R. Moldova e într-o stare deplorabilă, satele sunt pustii, pământurile nu mai are cine să le cumpere şi nici să le lucreze. Moldovenii îşi iau lumea-n cap şi pleacă de aici! O învinuiau pe Maia Sandu că a închis şcoli, dar cum să le ţii când sunt frecventate doar de câţiva copii şi nici cadre didactice nu prea sunt? Vara aceasta am fost la Colicăuți, satul de baştină al soțului meu – acolo profesorii unesc două clase ca să poată face lecții. Nu mai sunt elevi”, mi se confesează „artista cu aur în gât”.

„Ca să pot vinde aceste mere mi-am vândut țara!”

Zinaida Bolboceanu spune despre moldoveni că aceştia parcă ar fi zombați, de aceea orice le-ai spune, ei nu aud.
„Am fost batjocoriţi, deportaţi, iar ei continuă să ţină cu ruşii. Nu-i pot înţelege şi gata! Vreau să vin cu un sfat pentru cei care vând mere: pe lăzi să scrie următoarea frază: ‘Ca să pot vinde aceste mere, mi-am vândut țara!’. Căci mai josnic și mai trădător de atât nu poți fi! Celor care cred că Rusia poate să facă ordine la noi acasă și să ne aducă bunăstare o să le spun ceva: într-o zi de sâmbătă îmi voi lua camera de filmat și voi merge în satul meu de baștină, la Otaci, unde vin cei din Transnistria și vând tot ce au la casă, de la covoare la încălțăminte.

Femeile noastre negociază cu ei, de exemplu, le dau un borcan cu lapte pe un covor. Dacă n-ar fi lăsați să meargă să facă acest schimb de marfă, cei din stânga Nistrului ar muri de foame acolo. Și ei tac! Nu mai zic de faptul că dacă li s-ar pune prețul serviciilor comunale ca la noi, ar fi săraci lipiți pământului. Dacă e așa de bună viața în Transnistria, de ce vin să-şi vândă covoarele moldovenești din casă pentru preţul derizoriu de 300 de lei? Uite aceste lucruri trebuiesc arătate”, mi-a declarat revoltată Zinaida Bolboceanu.

I-a ajuns cuţitul la os

Ar trebui să se pregătească pentru examenul de doctorat, însă nu poate. Până nu vede rezultatele alegerile prezidențiale de duminică, nu se poate gândi la nimic. A avut chiar o discuție cu soțul ei, spunându-i că dacă la conducerea statului va veni Igor Dodon, ei se vor muta cu traiul în România.

„Nu mai pot suporta! Mi-a trecut tinereţea şi viaţa în mocirla asta, în lupta asta pentru limbă, alfabet, cu vector est, vector vest… M-am săturat! Doi feciori mi s-au dus din ţară, Lenuţo! Mi-a mai rămas unul la Chişinău, dar dacă va câştiga Dodon, îi zic şi ăstuia să-şi ia familia şi să se mute cu traiul în România. Vând şi casa, gata! Eu, care sunt naţionalistă şi care îmi iubesc atâta pământul, am ajuns să spun asta, dar mi-a ajuns cuţitul la os. Cei care-l votează pe Dodon au fost transformaţi în zombi cu două minciuni: că li se va lua credinţa creştină şi că aici vor veni sirienii care nu vor să se oprească în Franţa, Grecia ori Italia. Ei, naivii, nu ştiu că până şi refugiaţii din Siria fug de sărăcia noastră”, susţine artista, care e şi conferenţiar universitar la AMTAP.

De ce nu va mai merge la biserică

A stat puţin la Iaşi, dar şi-a făcut timp să revadă obiectivele turistice de acolo. A trecut şi pe lângă Catedrala Mitropolitană, însă nu a intrat în lăcaşul sfânt. „Mi se omoară şi lumina dumnezeiască pe care o port în suflet când văd că preoţii au ajuns să facă politică. Vă spun sincer: nu mă mai duc la biserică! Îl port pe Dumnezeu în suflet, iar când o să vreau să mă rog Lui, o să mă opresc din drum şi o s-o fac. Câtă sărăcie şi lacrimi sunt în jurul nostru, iar preoţii poartă haine lucite, trăiesc în palate, şi-şi parchează maşinile luxoase la poarta bisericii. Eu nu judec, doar analizez realitatea”, mi se confesează artista de folclor.

„Cât de prost poţi fi: să trăieşti în Europa, dar să votezi cu Dodon?”

Recent, pe contul său de Facebook, Zinaida Bolboceanu a plasat melodia „Mămăligă cu jumere”, pe care le-a dedicat-o celor ce-l susţin pe socialistul Igor Dodon şi pe care artista-i consideră trădători de neam. „Mi-a scris un prieten ca să-mi spună că le-am zis-o foarte bine! Mi-a povestit şi un caz: mama lui a lucrat la o bancă din Nisporeni în acea perioadă când ruşii erau bancheri, iar ai noştri spălau podelele. Într-o zi, o rusoaică i-a zis mamei lui: ‘Când am venit la voi, purtaţi opinci!’. La care aceasta i-a răspuns franc: ‘Noi purtam opinci, însă ele erau din piele, pe când opincile voastre erau din coajă de mesteacăn!’. I-am chemat noi să vină să ne descalţe de opinci şi să ne încalţe în ciubote de cauciuc? Nu! Cei care înţeleg cum stau lucrurile cu adevărat vor ieşi la vot. Ceilalţi au decăzut prea mult ca să-i mai putem convinge. Din păcate, pentru trădători nu mai există argumente. Aceştia au fost transformaţi în zombi când li s-a spus că li se va lua credinţa, că nu li se mai permite să-şi vândă merele şi vinul în Rusia. Aseară (n.a. – duminică), pe reţelele de socializare, o moldoveancă stabilită la Paris a venit cu mii de argumente anti Maia Sandu. Nu m-am putut abţine şi i-am scris. I-am sugerat să se ducă la Moscova, dacă tot îi e atât de dragă, iar în drum spre Rusia, să treacă să-l ia şi pe Dodon de la Chişinău. Această ‘patrioată’, care locuieşte în centrul Europei, îmi decide mie soarta? Cât de prost poţi fi ca să trăieşti în Franţa, dar să votezi cu Dodon?

Când mă gândesc la ziua de 13 nici nu pot dormi. Dacă vine Dodon la conducerea statului, vom fi aruncaţi iar în mâinile Rusiei. Vectorul nostru va fi deturnat, iar copiii vor pleca din ţară. Lumea deja pleacă! Am avut un fin, aici, în mahala. E un meşter foarte bun, lucra în construcţii, dar a plecat în Israel. Constat că de ceva vreme, când dai să apelezi la un profesionist, îţi dai seama că nu mai ai la cine. Un coleg, viorist din „Folclor”, a plecat cu toată familia la Piatra Neamţ. Acolo i s-a oferit locuinţă, orchestră, predă şi la o şcoală… Asta-i realitatea dură”, povesteşte cu mâhnire artista.
Zinaida Bolboceanu e pensionară. Are o pensie de doar 771 de lei şi se întreabă cum ar putea trăi cu aceşti bani, care nu-i ajung pentru mai nimic.

„Am lucrat şi în România, însă în R. Moldova anii de acolo nu se iau în consideraţie. Când voi împlini vârsta de 62 de ani, pensia mea va fi transferată dincolo de Prut”, conchide distinsa artistă.

P.S. Interviu realizat în anul 2016

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.