DECIS! Valy Boghean se stabilește definitiv în România

Acum patru luni, Valy Boghean ne anunţa că trece Prutul pentru a-şi promova mai intens muzica şi acolo. Zilele acestea, celebrul „boschetar” a revenit la Chişinău, fiind invitat să susţină recitaluri în cadrul mai multor evenimente culturale. Am profitat de această ocazie şi i-am solicitat un interviu, iar Valentin Boghean a acceptat cu plăcere să îmi spună cum a fost primit de către fraţii de peste Prut.

Nu o singură dată am spus că Valy Boghean este nu doar un artist modest, ci şi un om cu care ţi-e mai mare dragul să discuţi. Revenit pentru câteva zile acasă, „Bregovici de Moldova” mi-a povestit cum l-au primit fanii şi colegii lui de breaslă din România.
„Lupt şi mă zbat ca să mă fac remarcat pe piaţa românească, dar şi pentru a convinge publicul de acolo că eu şi band-ul meu ştim să cântăm”, îmi spune celebrul „Boschetar”.

„Sunt mulțumit”

Dincolo de Prut, artistul şi-a început cu dreptul activitatea de muzician. Numai în ultima lună a susţinut cinci concerte, iar publicul i-a organizat o primire călduroasă.
„Mai cântasem în România, în alte formule şi cu alţi muzicieni, însă acum pentru prima dată am ieşit pe scenă cu band-ul meu şi cu repertoriul nostru. Nu ştiam care va fi feedback-ul, însă acum pot spune cu mâna pe inimă că rezultatul e absolut minunat. Sunt mulţumit că mi-am început cu dreptul activitatea în România. Acolo există o tendinţă de a cânta altfel, se pierde stilul autohton. Noi, cântând melodii româneşti vechi, folclor, balcanisme şi numeroase alte stiluri de muzică, fără a copia pe cineva, avem doar de câştigat şi devenim, uşor-uşor, un produs românesc”, mi-a declarat instrumentistul.

Se stabilește definitiv în România

Membrii band-ului „Valy Boghean”, muzicieni foarte buni care constituie mândria artistului, nu se plâng pe faptul că trebuie să facă destul de des naveta Chişinău-Bucureşti: în România sunt cazaţi cu tot confortul, onorariile sunt incomparabile cu cele de acasă, iar entuziasmul şi reacţia publicului îi fac să uite de oboseală.
Dacă atunci când a luat decizia de a pleca dincolo de Prut, muzicianul ne spunea că nu ştie sigur dacă se va stabili cu traiul acolo, de această dată însă ne-a răspuns cu fermitate: „Astăzi, 30 iunie, pot spune sigur că mă stabilesc definitiv în România, iar band-ul va face naveta. Nu vreau să mă plâng, însă vreau să ştie toată lumea că nu este atât de uşor să te integrezi în showbizul românesc. Nu pentru că e altă ţară ori altă mentalitate, ci pentru că într-un stat mare şi concurenţa e pe potrivă. De exemplu, în R.Moldova e mai simplu să ajungi la tv. În România însă, trebuie să meriţi acest lucru. Unde mai pui că artiştii de acolo deţin monopolul asupra scenei, ţi se impun nişte reguli de joc pe care trebuie să le accepţi. De altfel, aceste reguli sunt valabile în mai multe state ale lumii”.

„Niciun minut nu vreau să mă gândesc la asta… ”

Artist complex, care poate cânta la orice instrument de suflat, dar şi la chitară, Valy Boghean este susţinut de oamenii de artă din România. Printre aceştia se numără şi o personalitate îndrăgită pe ambele maluri ale Prutului – actorul Dan Puric.
„Mi-a recomandat un impresar cu care deocamdată nu am semnat un contract. Încă suntem la început de colaborare”, precizează instrumentistul.
Valy Boghean ţine foarte mult la publicul său basarabean şi promite să revină în RM de fiecare dată când va fi invitat: „Nici pentru un minut nu vreau să mă gândesc la faptul că aş putea să rup orice legătură cu fanii mei din R.Moldova”.

Nerăbdător să-şi vadă familia

În timpul discuţiei, artistul mi-a mărturisit că e nerăbdător să ajungă la Ungheni, la socri, acolo unde-l aşteaptă soţia şi fiul lor. Nu i-a văzut de câteva săptămâni şi are un dor nebun de ei.
„Unde sunt eu, acolo e şi familia mea – facem cu toţii naveta. Teodor s-a obişnuit cu drumurile, nu face nazuri. Cred că a înţeles în ce familie s-a născut. În decurs de jumătate de an l-am plimbat pe unde vrei. Chiar şi cu avionul a zburat! De călătoriile cu automobilul nici nu mai zic. El trăieşte ca şi noi: în maşină şi mereu pe drumuri”, îmi povesteşte zâmbind muzicianul.

Regula de aur a soţilor Boghean

Dacă unii au revenit ori abia urmează să plece în vacanţă, familia Boghean a reuşit să meargă la odihnă de câteva ori în acest an. Artistul şi soţia sa au o regulă de aur: „Nu aşteptăm zile speciale pentru a ne odihni, a ne iubi ori a ne oferi cadouri unul altuia – o facem ori de câte ori avem posibilitatea şi necesitatea”.
Pentru data de 21 decembrie, Valy Boghean şi band-ul său pregătesc un spectacol grandios la Bucureşti, la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale”. Va fi concertul lor de lansare, iar evenimentul se anunță a fi unul de zile mari.
Artiştii intenţionează ca până la sfârşit de an să organizeze un spectacol şi pentru publicul lor de la Chişinău.

P.S. Interviu realizat în anul 2015

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.