Arseni Botnaru vorbește despre pierderea fiului său

Acum 34 de ani, Arseni Botnaru şi soţia lui deveneau părinţi de gemeni: o fată şi un băiat. Doi ani mai târziu însă, fericirea le-a fost curmată de o eroare medicală care a dus la decesul băieţelului, Corneliu. Într-o discuţie de suflet, artistul mi-a mărturisit cât de greu le-a fost lor, ca părinţi, să treacă peste această suferinţă.

„Tare mult l-am bocit prin cântece. Abia atunci când au venit pe lume nepoţii, unul după altul, mi s-a mai alinat durerea. Dumnezeu ne-a bucurat cu cinci nepoţei şi două nepoţele”, mi se confesează interpretul de folclor.
Numai cine a gustat din suferinţa asta ştie ce se petrecere în sufletul unui părinte care-şi pierde copilul de doar doi anişori. Aveau inima rănită, dar soţii Botnaru au trebuit să meargă înainte. Cu toate acestea, ani la rând i-a măcinat întrebarea: cum de pot dormi liniştiţi cei care se fac vinovaţi de moartea copilului lor?

„Nu dormeam nopţile…”

„A fost cea mai grea şi mistuitoare perioadă din viaţa noastră. Imaginaţi-vă, creşteam doi copii, iar la un moment dat ambii răcesc. Unul rămâne acasă, iar pe celălalt îl duc la spital. Acolo a luat hepatita Botkin, boală care i-a distrus ficatul. În câteva luni am pierdut băieţelul din cauza unei erori medicale. Nu dormeam nopţile, mă gândeam cum să fac să-i trag la răspundere pe vinovaţi, să plătească pentru că fiul meu a decedat din cauza acelui virus pe care i l-au introdus cât a fost internat în spital. Ştiam şi cine e medicul vinovat de decesul lui… Apoi însă mi-am zis să-l las în voia Domnului, că El va şti cel mai bine cum să-l pedepsească. Oricum, băieţelul înapoi nu mi-l mai întorcea nimeni. Corneliu era un îngeraş de copil, iar medicii nici măcar nu s-au apropiat să-şi ceară scuze, de parcă aşa şi trebuia să fie”, îşi aminteşte cu durere artistul.

Cei şapte nepoţi sunt mândria bunicilor

Alinarea soţilor Botnaru a venit peste ani, când cele două fete ale lor şi băiatul le-au dăruit şapte nepoţi.
De curând, bucuria le-a devenit şi mai mare, căci Nicolas-Arseni, nepoţelul din partea fiului, a venit din Italia la bunici în vacanţa de vară.
„Acum stau mai mult cu picii prin ogradă: le umplu piscina cu apă şi mă joc cu ei. Am cules vişinele împreună, iar acum s-au copt şi caisele. Doi dintre nepoţi sunt mai măricei: unul e în clasa a II-a şi altul în a III-a. Dar ceilalţi cinci, care-s mai mici, sunt toţi de-o vârstă şi de-o minte.
Mă descurc de minune în calitate de bunic-dădacă, pentru că am crescut într-o familie numeroasă, cu opt copii. Eu, fiind al doilea, împreună cu fratele mai mare aveam grijă de ceilalţi. Poate de asta acum, când am casa plină de nepoţi, nu-mi fac nicio grijă. Şi nici nu trebuie să-i sperii cu pedeapsa, pentru că ei nu fac boacăne. Chiar şi dacă mă mai supără cu ceva, e suficient să le arunc o privire. Am metodele mele, iar la cele de constrângere nu recurgem niciodată. Doar părinții îi mai dojenesc uneori, iar atunci când o fac, eu tac chitic (n.r. – râde)”, îmi povesteşte Arseni Botnaru.

Despre pasiunea sa pentru fotbal

Investeşte cu drag timp şi efort în familie şi carieră, dar interpretul de folclor mai are o pasiune – fotbalul. A jucat şi în echipe profesioniste, iar de 19 ani face parte din echipa de fotbal FCA „Real”, formată doar din artişti.
„De mic am acest hobby, iar de când cânt, port mereu în portbagaj o minge de fotbal. Astfel, înainte de spectacol, împreună cu colegii trecem întâi să ne dezmorţim pe terenul de fotbal”, mi-a declarat artistul.
Arseni Botnaru nu uită nici de admiratorii creaţiei sale, cărora le pregăteşte noi surprize muzicale. „De cum am o lucrare nouă, merg s-o înregistrez în studiou. Aşa fac de fiecare dată”, precizează domnia sa.

Escapadă la Roma

Soţii Botnaru aşteaptă cu nerăbdare luna august, când vor merge în vacanţa de vară pe care au decis să o petreacă în Italia, la Roma, acolo unde locuieşte sora interpretului.
„Abia aşteptăm să mergem pe litoral, ca să mai prindem la puteri, căci vrem să realizăm multe în acest an. Nelipsite vor fi plimbările pe malul Mării Mediterane – atunci îmi vine muza şi ador să înregistrez la reportofon viitoare creaţii pe care le prelucrez imediat ce ajung acasă”, mi-a spus Arseni Botnaru.
În octombrie, artistul va împlini vârsta de 65 de ani. Deşi a organizat, pe 25 iunie, un spectacol cu acest prilej, susţine că neapărat de ziua sa va mai veni cu o surpriză.

P.S. Interviu realizat în anul 2015

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.