„Am o rană adâncă în suflet…”

O vezi mereu veselă, optimistă şi puternică, de aceea ţi se pare că nimeni şi nimic nu o poate doborî. Se lasă greu descusută atunci când vine vorba de latura personală, iar atunci când suferă nu o arată nici măcar celor dragi. Chiar şi atunci când tatăl său s-a stins subit din viaţă a ştiut cum să-şi mascheze suferinţa. Într-un moment de sinceritate, Natalia Proca mi-a vorbit despre clipele grele prin care a trecut acum două luni.

Atunci când ţi se pare că în viaţă totul îţi merge strună, exact în acel moment primeşti una din cele două palme aspre de care fuge orice copil: decesul unui părinte. În mai, într-o zi de luni, Natalia Proca, împreună cu colegii săi de scenă deplângea trecerea în nefiinţă a Anei Barbu. Se întâmpla la primele ore ale dimineţii, ca la amiază să primească un apel ca un trăsnet: îi murise tatăl. Acesta s-a stins din viaţă subit, în urma unui atac de cord, la vârsta de 65 de ani.
„Îmi e foarte greu să vorbesc despre el la trecut”, mi se confesează Natalia Proca. După o clipă de tăcere, ne spune că părintele său nu i s-a jeluit niciodată că ar avea probleme de sănătate, iar decesul său brusc i-a șocat pe toți membrii familiei sale.

„Rana asta nu se va cicatriza niciodată”

„Îl ştiam sănătos tun, făceam împreună planuri de viitor: trebuia să mă ajute cu idei pentru câteva melodii, dar şi la realizarea unor filmări… Tăticu nu era doar un virtuoz trompetist, ci şi un bun regizor şi scenarist. Dintotdeauna am ţinut cont de ideile şi povețele sale. Îmi plăcea să-i cer sfatul, iar când mă critica ori îmi făcea observaţie, nu mă supăram, ba chiar îi mulţumeam. El a fost cel care m-a scos pe scenă, iar pe când aveam patru ani mi-a pus acordeonul în mână. A fost un părinte ideal: a ştiut când să ne mângâie şi când să ne alinte, pe mine şi pe sora mea mai mare, dar şi când să fie mai sever cu noi. După plecarea sa, mi-a rămas o rană adâncă în suflet care nu se va cicatriza niciodată”, mi se confesează Natalia Proca, precizând că suferința cauzată de decesul părintelui său e o durere inimaginabilă.
În acele clipe grele, Natalia Proca și sora sa au fost nevoite să fie puternice de dragul mamei lor, care avea nevoie de susținere şi încurajare mai mult niciodată. „Atât de tare l-a iubit pe tăticu încât nu vrea să vină la noi. Vrea să rămână la Drochia, ca să meargă la mormânt, să mai sfătuiască, așa cum obișnuiau să facă”, îmi mărturisește artista vădit afectată de moartea tatălui său.

Divorţul, o temă tabu

Și cum preferă să nu-și pună viața personală pe tapet, în ziua în care a decis să se separe de soțul său, a făcut-o într-un mod discret. Iar dacă unii spun că un divorţ se poate traduce la o femeie prin stare de depresie prelungită şi ancorare în trecut, Nataliei Proca spune că nu e şi cazul ei, precizând cu tărie: „Da, există viață și după divorț!”.
A decis că acesta este un subiect tabu pentru ea, iar motivul este cât se poate de simplu: copiii nu trebuie să sufere din cauza separării părinților, care, apropo, s-a produs pe cale amiabilă.
„Viaţa merge înainte! Am două fete superbe pentru care trebuie să merg mai departe şi să fiu puternică. Ele sunt sufletul şi cea mai mare realizare a mea”, precizează solista Orchestrei Prezidențiale.

Vacanţă în Croaţia

Recent, Natalia Proca, împreună cu fetele sale Ilinca și Dana, au fost pentru 10 zile în Croația, țară pe care au vizitat-o pentru prima dată. Au revenit acasă cu impresii frumoase, recomandându-le tuturor destinația aleasă de ele. S-au cazat în Trogir, un oraș medieval cu castel, palate, turnuri și case vechi. Au reușit să viziteze și Splitul, care, împreună cu faimosul Palat al lui Diocleţian, se află în fruntea celor 10 oraşe cu nuclee străvechi sau cu monumente culturale şi istorice renumite care sunt trecute pe lista patrimoniului cultural sub protecţia UNESCO.
În timpul vacanţelor, Natalia Proca nu merge la shopping.
„Scopul meu e să mă odihnesc şi să vizitez obiective turistice. Umblatul prin magazine mă oboseşte foarte mult, de aceea nu-mi procur hainele, ci prefer să mi le cos. Colaborez cu un designer modelier care se ocupă de garderoba şi de imaginea mea”, îmi spune cântăreața de muzică ușoară și folclor.

„Familia e pe primul loc”

Natalia Proca este mândră de fetele sale, iar timpul liber li-l dedică lor. Ilinca a absolvit în acest an psihologia și și-ar dori să-și facă studiile de master în România, iar Dana va merge în clasa a VI-a la Liceul „Ciprian Porumbescu”, unde studiază pianul și vioara.
„Le voi susține mereu, așa cum am făcut-o și până acum. Fata cea mare lucrează, iar dacă va decide totuși să plece în România ori în altă țară pentru a face masteratul, voi fi lângă ea. E bine să ai un psiholog în casă, căci de multe ori dă sfaturi utile. Mezina familiei profită de vacanţa de vară, dar nu uită nici de pian și vioară, căci vrea să devină o instrumentistă desăvârșită. Deşi îmi doresc o carieră în muzică, nu uit nici de obligaţiunile pe care le am ca părinte. Nu fug după melodii noi şi videoclipuri, prefer să fac paşi mici, dar siguri. Unde mai pui că astfel reuşesc să le acord timp suficient şi fetelor mele, dar şi mie personal. Familia este pe primul loc”, îmi spune interpreta, precizând că acum e sezonul nunților și are agenda arhiplină, însă de cum vom intra în post, va merge cu fetele sale la munte în România.

P.S. Interviu realizat în anul 2015

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.