Încă un motiv de bucurie pentru țara noastră! Regizorul Sergiu Ciorescu a câștigat trofeul „Ochiul de Aur” la Festivalul Internațional de Film din Georgia. Bătălia s-a dat între reprezentanţi din 39 de țări, iar cineastul moldovean a reușit să-i impresioneze pe membrii juriului, specialişti din SUA, Anglia și Austria. Puțini cunosc că filmul „Zi de târg” a fost realizat la lumina lumânării, iar bugetul său a constituit doar 50 de euro.
Până nu demult, Sergiu Ciorescu era cel mai tânăr membru al Uniunii Cineaștilor din R. Moldova. Are doar 29 de ani, însă se poate mândri cu numeroase trofee, diplome și creații realizate la nivel internațional. Născut în or. Drochia, părinții l-au dat de mic la școala de pictură, iar din clasa a X-a a început să colaboreze cu televiziunea locală – era operator.
În copilărie și adolescență a jucat șah, fiind chiar și campion al or. Drochia, însă nici pictura, nici fotbalul, nici șahul nu l-au captivat ca lumea filmului. Își dorea să devină cineast și i-a reuşit.
Lucrează de la 16 ani

A dat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specialitatea Regie de film și televiziune. A fost admis cu bursă, iar părinții se mândreau cu fiul lor, care a contat doar pe talentul şi abnegaţia sa atunci când a păşit cu dreptul în cinematografia moldovenească.
„Lumea televiziunii şi a cinematografiei m-au captivat de mic. Am avut şi profesorii buni, care mi-au dezvăluit secretele acestei meserii. Mi-au dăruit multe cărţi, materiale video, iar asta mi-a prins bine. Din păcate, azi mulţi dintre mentorii mei nu mai sunt în viaţă.
Aveam 16 ani când am început să lucrez. Din primii bani câştigaţi mi-am cumpărat o casetă video, ţin minte că m-a costat 30 de lei. O am si acum acasă, la Drochia. În subsolul casei sunt saci cu casete, discuri şi cărţi. Le voi păstra, căci vreau să le las moștenire”, îmi povestește Sergiu.
Părinții săi nu aveau posibilități financiare ca să-i cumpere aparat foto ori cameră video performantă, așa că atunci când a venit la Chișinău, la studii, tânărul s-a angajat la un post de televiziune. A strâns bănuț cu bănuț și și-a cumpărat prima cameră de filmat.
Sfătuit de naşul său, Marin Iliuţ
La moment, Sergiu Ciorescu are vreo 15 camere de luat vederi, iar majoritatea fotografiilor le realizează cu telefonul mobil. Patriciei, fetiței sale de jumătate de an, în prima lună de la venirea sa pe lume i-a făcut peste 5000 de poze!
„Alții preferă să adune bani pentru a-și cumpăra mașină, eu însă investesc în tehnică”, precizează regizorul.
Cel care de altfel l-a îndemnat să-și dezvolte pasiunea, clădindu-şi o carieră în acest domeniu este nimeni altul decât fiul Mariei Iliuț, Marin, un cunoscut operator de film și televiziune, care îi este și naș de cununie.
La absolvirea studiilor de masterat, Sergiu Ciorescu trebuia să facă un film, iar lucrarea sa „Zi de târg” i-a adus „10” pe linie.
„Mi-am ales una din cele mai grele tematici: luminile extreme şi luminile de noapte. Tot filmul a fost făcut la lumânare. Am pus accentul doar pe imagine. Am tins ca aceasta să fie de calitate şi să corespundă întocmai cerinţelor temei alese pentru teză, dar și să demonstrez că se poate filma repede, calitativ, pe întuneric şi cu un buget minim”, îmi spune directorul de imagine.
Părinţii săi, în rolurile principale

Sergiu Ciorescu, împreună cu fratele și soția sa, au mers cu mașina la Drochia, unde au și filmat „Zi de târg”. În rolurile principale sunt chiar părinții lui, care s-au lăsat greu convinși să fie actori pentru o seară.
„Afară era iarnă şi un ger de nu-ți simţeai obrajii şi degetele. Mama era răcită, dar ce nu faci pentru copilul tău! Au repetat scenariul, li se mai întâmpla să şi uite replicile… Tata se supăra când i se părea lui că dublele nu erau prea bune. Cum am lucrat afară, iar el uitase să-şi ia căciula, a înghețat bocnă! După filmări mi-a spus că i-a trecut pofta de actorie”, povestește zâmbind Sergiu Ciorescu, precizând că părinții săi au acceptat să se filmeze cu o singură condiție: ca filmul să-l vadă doar profesorii în faţa cărora urma să susțină teza de master.
„Nu m-am aşteptat să câştig”
După ce s-a văzut cu diploma de absolvire în buzunar, Sergiu a decis să-și încerce norocul, dar şi valoarea lucrării „Zi de târg”, la Festivalul de Film din Georgia, categoria Best Student Work. La concurs, care a fost organizat ca la carte, s-au înscris participanţi din 39 de țări, iar în finală au ajuns doar trei: unul din ţara-gazdă, altul din Anglia şi basarabeanul nostru.
„Eram ferm convins că va câștiga englezul: el investise în filmul lui vreo 5000 de euro, lucrase cu actori cu experiență… Filmul meu însă a costat maxim 50 de euro – bani de benzină pentru deplasarea la Drochia şi mici cadouri pentru cei care au apărut în film.
Membrii juriului erau specialişti în domeniu din mai multe ţări. Sincer, nu m-am aşteptat să fiu eu câştigătorul. Când mi-au rostit numele, parcă mi-a sărit inima din piept! Evenimentul a fost transmis în direct la toate posturile tv din Georgia”, spune Sergiu Ciorescu.
A vrut să se lase de meserie

„Ochiul de Aur” este al şaptelea trofeu din cariera sa și al doilea din acest an. Cât despre diplome, nici nu le mai știe numărul!
Şi pentru că în cinematografia moldovenească lucrurile nu merg tocmai bine, tânărul a avut două tentative de a se lăsa de meserie.
„Vara trecută planificam să-mi deschid la Drochia o afacere cu șinșile. Am cumpărat şi câteva hectare de pământ prin satele învecinate pentru a scoate bani din agricultură… Apoi mi-am zis să fac ceea ce ştiu eu cel mai bine: artă. Acum am studioul meu care se numeşte „CIOfilm”. Filmăm videoclipuri, spoturi publicitare, filme la comandă pentru cluburile de fotbal, dar şi evenimente de familie: nunţi şi cumătrii. Am angajat designeri, editori, fotografi – suntem o echipă mare de oameni talentați şi creativi”, susţine Sergiu Ciorescu.
P.S Interviu realizat în anul 2014