La sfârşitul lui 2013, pe un site a apărut un articol în care se menţiona că „Valentin Dânga, autorul aranjamentelor muzicale ale imnului de stat al R. Moldova, nu are ce mânca”. Mai mult decât atât, autorul textului, Dumitru Crudu, scriitor și jurnalist, a menționat că „disperarea l-a împins pe compozitor să-și vândă lucrurile din casă”. Contactându-l, Valentin Dânga s-a arătat vădit deranjat de informațiile eronate apărute în presă și ne-a dezvăluit cum stau, de fapt, lucrurile.
„Numai disperarea l-a putut împinge pe compozitorul Valentin Dânga să-şi vândă lucrurile din casă”, așa și-a început articolul Dumitru Crudu, care, din dorința de a ajuta un om de artă, nu și-a dat seama de răul pe care i-l face.
Valentin Dânga a aflat de la prieteni despre faptul că „şi-ar da sacourile şi inelele” pentru că nu mai are cu ce să-și plătească întreținerea şi că nu mai are nici ce mânca.
„De aia, îşi vinde lucrurile din casă. Pentru că e disperat. A început-o cu colecţia sa de sacouri. Cu sacourile sale celebre pentru frumuseţea şi eleganţa lor. Vânzându-le unul câte unul. Sacouri argintii, lungi, mulate, scurte, negre, albe. Într-un cuvânt, sacouri de artist, pentru care Valentin Dânga era invidiat de toată lumea. Le-a vândut cunoscuţilor şi prietenilor.
O dată pe săptămână vindea un nou sacou, în care ieşea îmbrăcat în oraş. Vreun prieten îl vedea şi-i zicea: Măi, da ce sacou fain ai! Îţi place? Da. Dacă-ţi place, ţi-l vând, îi zicea celebrul compozitor şi pleca acasă fără sacou. Acum îşi vinde colecţia sa de inele. Lumea zice că l-a văzut în cabinetul unui director de teatru din Chişinău, vânzându-i acestuia un inel. Eu cred că ar trebui să-l ajutăm. Haideţi să organizăm un concert al lui Valentin Dânga la Chişinău şi să haideţi să umplem sala unde vor răsuna melodiile sale. Dar nu să umblăm prin oraş, îmbrăcaţi în sacourile sale, oricât de elegante ar fi acestea”, scria Dumitru Crudu, care îndată după publicarea articolului, şi-a cerut scuze de la compozitor, spunând că „cel mai tare îşi repugnă să denigreze şi să ofenseze oamenii”.
„Umilit în cel mai josnic mod”

Valentin Dânga nu putea înțelege cum de cineva și-a permis să-i știrbească din imagine, publicând o informație ce-l umilește în cel mai josnic mod. Faptul că unii din oamenii de artă, care au contribuit la dezvoltarea culturii R. Moldova, își duc traiul în condiții grele și că nu bani să-și cumpere o pâine nu mai este un secret pentru nimeni.
Aşa că atunci când am aflat că încă unul dintre compozitorii noştri o duce atât de greu, mi-am zis că trebuie să luăm atitudine. Dar mare mi-a fost uimirea când l-am contactat, iar Valentin Dânga mi-a spus că este bine-merci.
„Recunosc, am avut probleme de sănătate, dar acum sunt bine. Nu mă plâng, compun muzică, iar recent am început să scriu texte și ode. Acum pregătesc câteva melodii pentru tinerii interpreţi care vor să participe la concursuri. Într-un cuvânt, muncesc”, mi-a liniştit din start îndrăgitul compozitor.
„E o tâmpenie, nu mor de foame!”
Întrebat dacă ştie despre apelul de a-l ajuta, care a apărut în presă, Valentin Dânga s-a înfuriat rău de tot, căci, după părerea lui, acesta este unul denigrator. Artistul a ținut să spună cum stau de fapt lucrurile: „Nu am ajuns la sapă de lemn! Nu știu cine e cel care a îndrăznit să scrie asemenea aberații fără ca măcar să mă sune și să verifice o informaţie înainte de a o publica. Nu folosesc internetul, iar despre acest articol denigrator am aflat de la prieteni. Mi-au citit textul la telefon și am rămas fără cuvinte. Este o tâmpenie, eu nu mi-am vândut hainele! Pot să dăruiesc un sacou ori un inel, dar în niciun caz să le vând”.
Și asta nu e tot. Valentin Dânga s-a aprins și mai tare când a aflat despre iniţiativa scriitorului Dumitru Crudu de a-i organiza un concert caritabil. „Eu nu am nevoie de un asemenea eveniment! Sunt persoane cărora într-adevăr le trebuie ajutor, pe când eu mă descurc. Evident, este loc de mai bine, dar repet: n-am ajuns la sapă de lemn”, spune muzicianul, supărat foc.
Deşi are o pensie mizeră, nu umblă cu mâna întinsă
Dacă până anul trecut, Valentin Dânga trăia din onorariul pe care-l primea pentru drepturile de autor, astăzi este nevoit să se descurce doar din pensia mizeră (a refuzat să ne spună cifra, pentru că, zice domnia sa, „îi este ruşine să dea publicităţii o asemenea sumă modestă” – n.a.) și din banii pe care-i obține în urma colaborărilor cu diverși interpreţi. Cu toate acestea, compozitorul nu se plânge și spune că este o fire luptătoare, tocmai de aceea nu-i place să umble cu mâna întinsă.
„În R. Moldova majoritatea populaţiei trăieşte rău. Sunt oameni care o duc chiar mai rău ca mine. Aşa că nu am dreptul să mă jelui. Dar chiar dacă o să-mi fie foarte greu, despre asta vor ști doar prietenii și familia mea. Mă doare faptul că s-au scris lucruri murdare despre mine”, mi s-a destăinuit autorul aranjamentului muzical al imnului de stat al R.Moldova.
Ajuns la 62 de ani, Valentin Dânga susține că nu are niciun regret. Zilnic îi mulțumește lui Dumnezeu pentru harul cu care l-a înzestrat, pentru faptul că este sănătos și încă mai poate crea. Recunoaşte că pe parcursul carierei sale a întâlnit numeroase obstacole și s-a ciocnit de invidia unor colegi de breaslă, dar tocmai asta l-a stimulat și mai mult să lupte pentru a se afirma. Și i-a reușit. Valentin Dânga a colaborat nu doar cu artişti consacraţi din țară, ci și de peste hotare. S-a remarcat ca autor de muzică pentru filme și spectacole de teatru, iar astăzi lucrează cu tineri dotaţi, care au nevoie de creații de calitate.
Prea multe „vedete”
„Sunt mulţumit de ceea ce am realizat și de faptul că am muncit cu oameni talentați. Astăzi nu-mi mai doresc decât sănătate şi putere de muncă. Am multe idei pe care tind cu orice preț să le realizez. Îmi place să colaborez cu tineri talentați şi în genere, să lucrez cu interpreți ce au voce și ținută scenică, să-i ajut să se dezvolte. Astăzi la noi în țară sunt prea multe „vedete”. Oricine poate deveni artist peste noapte, ba chiar și laureat la diverse concursuri. Majoritatea dintre ei însă sunt agramați, agresivi și se bucură de o popularitate artificială. Ei au început să îndobitocească ascultătorul, pe care îl impun să asculte muzică de prost gust, fără nicio valoare. E jalnic faptul că aceste non-valori au ajuns să fie atât de promovate la posturile de radio și tv. Să nu credeți că aici mă refer la toți interpreţii din generaţia tânără – sunt și copiii care-s într-adevăr talentaţi, unii dintre ei nu au bani și ar merita să li se dea o mână de ajutor. Dar rămân într-un con de umbră din cauza celor cu punga groasă, cu pile și obrăznicie. Că bine a spus cineva: trebuie să ajutăm talentul, nulitatea se descurcă și singură”, consideră renumitul compozitor.
La sfârșitul discuției, Valentin Dânga mi-a spus că-l doare faptul că unii dintre colegii săi de breaslă de vârsta a treia au ajuns să fie dați uitării și a venit cu un îndemn pentru mai marii ţării: „R.Moldova are puțini oameni talentați, nu uitați de ei!”.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
P.S. Interviu realizat în anul 2014