Mihai Volontir: „NU am fost dat uitării!”

Pe 9 mai 2014, celebrul „Budulai” a împlinit venerabila vârstă de 80 de ani. Îndrăgitul actor de teatru şi cinema a rămas fără cuvinte când a văzut că pragul casei îi este călcat nu doar de oficiali, ci şi de admiratori.

„Am petrecut frumos. Mihai a fost vizitat de admiratori, oficialii de acasă şi din Ucraina. Faptul că nu a fost dat uitării, l-a lăsat fără cuvinte. Am fost cu toţii emoţionaţi căci e plăcut să vezi că lumea îşi aduce aminte de tine, că ai parte de atenţie”, mi-a declarat actriţa Eufrosinia Dobândă-Volontir.
În urmă cu câteva luni, Mihai Volontir mi-a oferit primul său interviu în presă, după ce a scăpat de patul de spital. Celebrul „Budulai” mi-a răspuns vădit emoționat: „Sunt acasă”.
„Bine nu mai am de unde să fiu, dragă domniţă. Mi s-a dus şi vocea… asta e! Îmi este greu să vorbesc, de aceea nu vă voi spune prea multe. Nu-mi pierd speranţa că într-o bună zi mă voi simţi mai bine”, îmi mărturisea Mihai Volontir. Şi iată că astăzi, soţia actorului, mi-a spus că rezultatele îmbucurătoare nu au întârziat să apară, maestrul „simțindu-se tot mai bine”.

Foto: Lena AFTENII

Artistul este unul dintre cei mai populari actori de la noi şi şi-a trăit perioada de glorie între anii 60 – 90. Cu toate acestea, drumul în viaţă şi l-a început practicând o altă meserie, cea de învăţător la şcoala rurală din satul Păpăuţi. Soarta a făcut ca Mihai Volontir să ajungă în scenă, chiar dacă nu avea studii în domeniu.
Primul rol într-un spectacol a fost cel al „Surugiului” în piesa de teatru „Chiriţa”, de Vasile Alecsandri, și primul în cinematografie, în filmul „Se caută un paznic”, turnat în 1967.
Este deţinătorul „Ordinului Republicii”, cea mai înaltă distincție a Republicii Moldova, iar în anul 2000 a fost desemnat ca cel mai bun actor al secolului XX al cinematografiei moldovenești.
Cu siguranţă, cel mai cunoscut rol al actorului rămâne cel al lui Budulai, personaj care i-a adus celebritatea, aşa fiind supranumit şi astăzi, după 35 de ani de la apariţia filmului.
În ultimii ani, celebrul actor a avut grave probleme de sănătate, iar soţia acestuia a recunoscut că bărbatul alături de care trăieşte de 55 de ani, a fost la un pas de moarte.
Amintim că Mihai Volontir, bolnav de cancer, a suferit în toamna lui 2012 o intervenţie chirurgicală,fiind a noua la număr. Dacă iniţial medicii nu credeau că actorul va putea fi salvat, acum ei recunosc: faptul că legenda vie a cinematografiei moldoveneşti mai este în viaţă după peritonită şi septicemie, mai ales că suferă de cancer şi diabet zaharat, este o minune.

P.S. Interviu realizat în anul 2014

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.