Medicul care salvează vieți după ce s-a vindecat de COVID-19

Este unul din îngerii în halate albe din R. Moldova, îi spune Victor Țurcanu, iar până în ziua când a aflat că are Covid-19, a salvat viețile a peste 70 de pacienți diagnosticați cu coronavirus. Pacienți care au fost internați în stare extrem de gravă, în secția pe care o conduce.
Victor Țurcanu este medic anesteziolog-reanimatolog, a lucrat timp de doi ani în Secția Anestezie și Terapie Intensivă de Urgență din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, iar mai apoi și-a continuat activitatea în calitate de anesteziolog în Secția Anesteziologie. Din luna martie curent a devenit Șeful Secției Terapie Intensivă Generală 1 din cadrul aceleași instituții medicale.
Despre domnia sa și echipa pe care o conduce, am aflat în urma unor discuții cu pacienții pe care i-au salvat din ghearele morții. Când au auzit că s-a infectat de Covid-19, pacienții săi s-au interesat zilnic de starea sa de sănătate.
Astăzi Victor Țurcanu se simte bine, iar din această săptămână s-a alăturat colegilor săi, alături de care, zi de zi, intră în focar și luptă cot la cot pentru viețile oamenilor.

Victor Țurcanu s-a născut în sat. Cigîrleni, r. Ialoveni, are 35 de ani, iar pe lângă faptul că este un familist convins, mai este și un medic desăvârșit.
De mic voia să devină medic, ca tatăl său, despre care a pomenit cu o tristețe în glas. L-a pierdut anul trecut și încă îi este greu să accepte că nu-i mai este alături.
„Tata, Dumnezeu să-l ierte, a fost medic terapeut, după care în 1990 s-a reprofilat ca medic de familie. Ceea ce ține de medicină și atitudinea față de oameni, mi-a fost insuflată de el. De mic copil am avut dorința de a ajuta oamenii, iar tata a fost un exemplu pentru mine, dar și pentru cariera mea de medic. El și mama, fostă profesoară de matematică, m-au educat ca să am omenie și stimă față de oameni”, își aduce aminte medicul Victor Țurcanu.
Când și-a anunțat tatăl că vrea să studieze medicina, acesta s-a bucurat extrem de mult și l-a atenționat că este o profesie foarte grea.
„Mi-a mai spus că tot de ce voi avea parte din medicină va fi doar plăcerea de a trata oamenii. Iar dacă am decis să merg pe această cale, să nu mă gândesc la bani, ci doar la oameni. Mi-a zis că profesionalismul și atitudinea omenească să fie mereu pe primul loc. Să mă strădui să ajut la maxim oamenii și să profesez din inimă. Să nu privesc medicina ca pe o sursă de venit”, îmi spune medicul, precizând că mereu ține cont de sfaturile tatălui său.

Despre cariera sa de medic

A studiat la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”, unde, după șase ani de învățătură, a finisat Facultatea de Medicină Generală.
După ce a absolvit facultatea s-a căsătorit, iar între timp a început studiile de rezidențiat. „În această perioadă a venit băiatul pe lume, mai apoi fetița, iar în ultimul an de rezidențiat am lucrat în calitate de medic de post în Secția Anestezie și Terapie Intensivă de Urgență la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Când am finisat rezidențiatul, am fost angajat ca medic anesteziolog-reanimatolog”, îmi mai spune medicul.
Timp de doi ani a lucrat în Secția Anestezie și Terapie Intensivă de Urgență, ca mai apoi să muncească în calitate de anesteziolog în Secția Anesteziologie.

Un exemplu pentru copii săi

Din luna martie curent, Victor Țurcanu a început lupta împotriva Covid-19.
Se crease o situație dificilă, iar la Secția de Terapie Intensivă Generală 1 era nevoie de un șef de secție. Cel care l-a numit și la promovat în acest post a fost Andrei Uncuță, Directorul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.
Își aduce aminte ca astăzi ziua când în spital s-a anunțat primul caz de coronavirus. În urma acestui pacient, mai mulți colegi de-ai lui s-au îmbolnăvit.
„Atunci mi s-a spus că în această bătălie este nevoie de anesteziolog, am acceptat fără nicio ezitare pentru că am vrut să îmi ajut colegii și să devin un exemplu pentru copiii mei. Din start am înțeles că nu va fi o luptă deloc ușoară, știam că va fi dificil, însă mi-am pus pacientul în față și asta mi-a dat putere ca să lupt.
Când ești în calitate de medic ordinator, îndeplinești indicațiile, fișa de post și te uiți după starea pacientului. Însă ulterior, când am fost numit în calitate de Șef de secție, consecutivitatea trebuia de unul singur să o monitorizez. Șefii de secție sunt ca o punte dintre echipa care dă garda și echipa care primește garda”, îmi povestește medicul anesteziolog-reanimatolog.

„Toți care ajung aici sunt derutați”

Mi-a mărturisit că nu poate să nege faptul că începutul luptei împotriva Covid-19 a fost și continuă să fie una dificilă. Că uneori, el și echipa sa, constrânși de situație, au fost nevoiți să ia decizii din mers. Iar acest lucru i-a unit și mai mult.
Cifra pacienților pe care i-a tratat de coronavirus ajunge la 70, iar în secția pe care o conduce se lucrează pe două fronturi. Pe primul se luptă pentru viața pacientului, iar pe al doilea se lucrează cu fiecare bolnav la nivel psiho-emoţional. Cei care sunt aduși în secția sa sunt foarte derutați și indiferent de vârstă, fiecare pacient se confruntă cu atacuri de panică deoarece le este frică de moarte.
„Cei mai gravi pacienți sunt aduși la noi în secție, însă să știți că doar medicamentul nu tratează. Contează foarte mult ca pacientul să fie bine emoțional, să depășească atacurile de panică și să vrea să lupte pentru viață. Toți care ajung aici sunt derutați, iar noi lucrăm cu fiecare în parte și-i insuflăm încrederea. Plus la toate, zilnic ținem legătura cu rudele lor și le raportăm despre starea de sănătate a celor dragi”, îmi mai spune Victor Țurcanu.

A avut două cazuri miraculoase

L-am întrebat dacă a avut parte de cazuri de coronavirus pe care le-ar clasa drept miracole și mi-a răspuns afirmativ. Este vorba de o pacientă de 37 de ani, mămică a trei copii, care a fost adusă în stare agonală și pentru viața căreia a dus o luptă crâncenă timp de patru zile. Al doilea caz-minune este un bărbat care în timpul când a fost adus în secție, a avut senzația că în jumătate de oră îl pierde.
Victor Țurcanu a lucrat în focar, zi de zi, până acum ceva vreme, când a aflat că s-a îmbolnăvit de Covid-19.
În perioada cât a fost supus tratamentului, a rămas plăcut surprins când a aflat că pacienții săi se interesează și că își fac griji pentru starea sa de sănătate.
Din ziua când a început să trateze pacienții de coronavirus, Victor Țurcanu a locuit într-o cameră de cămin, oferită de Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Continuă să salveze vieți

Recent, medicul a fost telefonat de directorul spitalului pentru a afla cum se simte, iar din această săptămână a revenit la muncă.
„Când m-am îmbolnăvit, le-am spus colegilor să lupte pentru viața fiecărui pacient în parte. Îmi părea rău că m-am îmbolnăvit pentru că sesizam că nu am dat tot pentru unii pacienți.
Fiecare organism are limita sa de rezistență și de aici infectarea mea cu Covid. Eu tot sunt om, nu sunt mașină! Lumea în stradă se îmbolnăvește, iar noi, că ne aflăm zilnic în focar, suntem cei mai expuși riscului. Am știut unde merg așa că nu mă plâng. Deja am depășit boala, iar de pe data de 1 iulie sunt la lucru”, îmi mai povestește medicul anesteziolog-reanimatolog.

Mândru de echipa sa

L-am mai întrebat dacă este adevărată ipoteza că persoanele care deja au avut virusul și s-au tratat de el, au căpătat imunitate și sunt în afara pericolului de a se îmbolnăvi din nou.
„Nu este demonstrat că dacă ne-am îmbolnăvit odată, deja avem imunitate la acest virus. Da, organismul are anticorpi, însă totul depinde de imunitate”, mi-a răspuns domnia sa.
Victor Țurcanu este mândru de colegii săi, alături de care se află zilnic în focar. Este vorba de medicii: Grigore Guzun, Lilian Pădureț, Vadim Axentiuc, Andrei Ciocârlan, Mariana Lupașco, Ion Bologa, Ala Rusnac și medicii rezidenții Marina Paladii și Sergiu Patrânica.
„Mă strădui să fiu zilnic în focar alături de echipa mea, le sunt alături și ne susținem reciproc. Vreau ca ei să simtă suportul și susținerea mea. Dacă nu este încredere între șeful de secție și restul medicilor, nu ai parte de rezultatele dorite. Noi de asta și avem parte de rezultate îmbucurătoare cu pacienții, pentru că muncim cot la cot și pentru că suntem egali unul față de celălalt. Toți suntem o forță, iar astfel au apărut și reușitele.
De asemenea, pot spune că în calitate de Șef de secție, am fost și sunt susținut de administrație. Mi s-au oferit medicamentele, aparatajele de care aveam nevoie. Totul într-un timp scurt pentru a salva viețile oamenilor. Contează să fii susținut de administrație pentru că dacă nu ai cu ce munci, nu ai cum să obții rezultatul dorit, necătând la faptul că ești cel mai bun profesionist”, îmi mai zice medicul.

„Dacă stăm mai mult de patru ore în focar, riscăm să ieșim cu toții infectați”

Alături de colegii săi din România

Dintotdeauna a lucrat cu pacienți care se aflau în stare extrem de gravă și că mereu era pregătit pentru ce e mai rău, însă mi-a mărturisit că virusul care s-a răspândit în întreaga lume, abordează altfel organismul omului. În timpul tratamentului, pacientul trece prin diferite stări, iar bătălia pentru viață este una extrem de anevoioasă și dură.
Nici medicilor nu le este ușor să se afle zilnic în focar, acolo unde virusul circulă și se află ca la el acasă, și unde pacienții luptă cu moartea.
„În focar lucrăm patru ore pe zi pentru că fizic mai mult nu poți să te afli acolo. Plus că echipamentul respiră și cu cât mai mult ești în zonă, cu atât riscul de infectare este mai mare. Acolo virusul circulă, iar dacă stăm mai mult de patru ore, riscăm să ieșim cu toții infectați. Chiar și să vrei să te afli mai mult, nu poți. Fizic nu poți să reziști, iar patru ore sunt maxime pentru noi toți”, susține Victor Țurcanu.

„Nu-i de glumă!”

Chiar dacă în presă și pe rețelele de socializare se trâmbițează faptul că în spital nu mai sunt locuri pentru pacienți, domnia sa consideră că aceasta este jumătate de problemă cu care se confruntă sistemul medical. Cea mai importantă problemă e că personalul medical este epuizat, iar majoritatea celor care luptă cu acest virus, nu și-au văzut familia de la începutul epidemiei.
„Când te gândești că lupți o lună ori două, e altceva, însă situația se întinde și nu se știe cât va dura.
Eu, prin prisma a două perechi de ochi, cea de medic și cea de pacient, pot spune că nu-i de glumă.
Îi îndemn pe oameni să fie prudenți și să aibă grijă de sănătatea lor”, mi-a spus la finalul discuției Victor Țurcanu.

Vedeți AICI un reportaj video din Secția Terapie Intensivă Generală 1 condusă de Victor Țurcanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.