Nicu Mâță: „Sunt tot la București, la fel de tânăr și neliniștit!”

Au trecut patru ani de la ultima discuție avută cu Nicu Mâță, tânărul care a ajuns să fie apreciat și considerat vocea de aur a folclorului românesc. De curând, împreună cu elevii săi de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, a realizat un proiect online dedicat eroilor din linia întâi, cei care luptă cu virusul Covid-19: medici, asistenți medicali, șoferi de ambulanță, infirmieri, jandarmi, pompieri, polițiști și militari.
I-am solicitat un interviu, iar în cadrul acestuia, basarabeanul mi-a vorbit despre noile sale realizări din România, dar și despre cum decurge activitatea sa profesională pe durata pandemiei.

Nicu Mâță locuiește la București de nouă ani, acolo unde și-a clădit o carieră frumoasă în lumea muzicii. Au trecut patru ani de la ultimul nostru interviu, iar între timp, cântărețul a reușit să termine studiile de master în Istoria Artei şi Filosofia Culturii, de la Universitatea din București.
„De asemenea, am înregistrat primul meu album „Dragostea n-are hotare”, împreună cu Orchestra Lăutarii din Chișinău și maestrul Nicolae Botgros. Albumul include 17 melodii și a apărut la Casa de discuri Roton. Piesa care dă titlul albumului este o poveste de dragoste dintre un moldovean și o ardeleancă, un moldovean și o olteancă, un moldovean și o bănățeancă, un cvartet prin care încerc să le spun oamenilor că dorul, limba și graiul, portul popular, tradițiile și cântecele nu pot fi îngrădite de granițe.
Astfel spus, sunt tot la București, la fel de tânăr și neliniștit”, îmi declară pe o notă de umor Nicu Mâță.

This image has an empty alt attribute; its file name is cu-maestrul-corneliu-botgros.jpg

De trei ani, cântărețul descoperit de maestrul Nicolae Botgros, este profesor de educație muzicală la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, campus Colentina.
Împreună cu elevii săi care fac parte din clubul de canto pe care-l coordonează, pregătește momente dedicate spectacolelor pe care le au în cadrul liceului.
De curând, împreună cu ucenicii săi, Nicu Mâță a lansat un proiect online dedicat eroilor din linia întâi, cei care luptă cu virusul Covid-19. „De fapt, ideea realizării unui proiect online mi-a venit chiar după instaurarea carantinei deoarece toți am fost impresionați de efortul și sacrificiul celor care luptă împotriva virusului. Mi-am dorit ca împreună cu elevii să putem aduce recunoștința noastră tuturor eroilor din linia întâi. A durat puțin până am ales un cântec potrivit și aproximativ o săptămână ca să îl repetăm în mediul online. Astfel a apărut acest material video”, îmi povestește artistul.

Odată cu instalarea pandemiei de Coronavirus, Nicu Mâță s-a refugiat acasă, la București. „Cred că este important să respectăm indicațiile autorităților. Doar astfel putem opri răspândirea virusului”, susține el.
L-am întrebat cum decurge o zi din viața lui, acum, pe timp de pandemie, iar răspunsul a venit fără nicio ezitare: „Trebuie să îți spun că orele școlii s-au mutat în mediul online, astfel în prima parte a zilei sunt „la catedră”. După-amiază îmi rămâne timp pentru a pregăti materiale didactice și pentru a mă bucura de filme ori seriale”.

This image has an empty alt attribute; its file name is la-filmari-cu-doamna-niculina-stoican.jpg

Mi-a zis că, pentru el, perioada carantinei în timpul epidemiei de Covid-19 a fost una prielnică, chiar daca pentru unii ar suna ușor straniu acest fapt.
„Am simțit o adevărată oază de liniște și m-am bucurat de timpul liber așa cum o făceam în copilărie.
Trebuie să recunosc că îmi lipsește interacțiunea cu publicul, evenimentele și spectacolele. De asemenea, întâlnirea cu unii colegi și prieteni de cântec, cu unii copii și colegi de școală. În plus, înainte de pandemie, îmi plăcea să străbat orașul, am anumite străzi și zone preferate din București. Astfel zis, îmi lipsește și mersul pe jos.
Trebuie să mai recunosc că mi-e dor de familia mea: mama, tata, sora mea Iruța, Viorel, nepoții mei Sofica și Ștefan, și de bunica Maria. De toate rudele de la Năvârneț, Fălești și cele de la Trinca, Edineț. Primul lucru pe care-l voi face, odată cu încetarea pandemiei, va fi acela de a merge să îi văd pe toți ai mei și să îmi reiau obiectivele pe plan profesional”, îmi povestește cântărețul.

This image has an empty alt attribute; its file name is cu-doamna-sofia-vicoveanca-2.jpg

În perioada următoare, Nicu Mâță își dorește foarte mult să filmeze mai multe videoclipuri la unele cântece de pe albumul „Dragostea n-are hotare”. De asemenea, planifică să facă noi imprimări, însă deocamdată se ocupă de promovarea pieselor de pe acest album.

De mai mult timp, interpretul se gândește la ideea de a veni la Chișinău cu un concert, dar la momentul de față nu are nimic planificat. I-ar plăcea să realizeze acasă un spectacol în cadrul căruia să își invite colegii de breaslă din mai multe zone ale Țării.
Cât despre viața personală, chiar dacă nu-i place să vorbească despre ea, cântărețul mi-a zis că inima sa este mereu ocupată și preocupată de frumos, muzică și arte. „Sunt tot singur și mă simt bine așa”, conchide basarabeanul nostru.

This image has an empty alt attribute; its file name is cu-doamna-irina-loghin-40-de-ani-ai-lautarilor-2010.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is cu-maestrul-tudor-gheorghe.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is cu-domnul-petrica-matu-stoian-interpret-din-mehedinti.jpg

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.