Cealaltă Basarabie // Visul Carolinei prinde contur în Canada

S-a născut în sat. Vorniceni, r. Strășeni, însă de nouă ani este stabilită cu traiul în orașul Montreal. De când se află în Canada, munceşte ca să-și dezvolte propria afacere pe care a numit-o „VIP Couture”. Clientele sale din Canada au posibilitatea să-și înnoiască garderoba cu haine frumoase şi comode. Iniţial, Carolina le aducea personal din Europa, dar de un an basarabeanca noastră creează propriile colecții care se bucură de succes.

„Am emigrat din Moldova ca toată lumea care-și dorește o viață mai bună”, își începe povestea Carolina Ionel, care de nouă ani locuiește în orașul Montreal (Canada).

A plecat încolo cu toată familia: fostul soț și fetița lor, care pe atunci avea un anişor.

Cum a decurs procesul de adaptare

La început, se gândea la emigrare ca la o aventură și le spunea celor dragi că, dacă în jumătate de an nu-și găseşte locul printre canadieni, se întoarce acasă. Dar peste Ocean s-a acomodat relativ repede, căci nu stătea doar în casă şi nici nu umbla aiurea prin Montreal, ci, ca să-și umple timpul cu ceva util, s-a înscris la un curs de limbă franceză, cunoaşterea căreia ar fi ajutat-o să se integreze mai bine.

„Şi atunci am început să înțeleg ce e cu această țară. Căci stând în casă nu vei înțelege ce ai de făcut într-un stat care încă ţi-e străin. Iar eu, la cursuri, interacționam cu persoane de toate naţionalitățile. Astfel am început să mă adaptez în Canada”, îmi povestește Carolina, economistă de profesie, care peste Ocean şi-a îndeplinit visul – a devenit designer vestimentar.

Avea deja o afacere atunci când a emigrat

Carolina s-a născut în sat. Vorniceni, r. Strășeni. Tatăl ei are afaceri, de aceea, deşi era pasionată de designul vestimentar, după absolvirea liceului a ales să studieze şi ea Economia, la Universitatea de Stat din Moldova.

După absolvirea facultăţii, tânăra și-a deschis în sat propria afacere – un magazin care-i aducea un venit sigur, căci îl administra ca la carte.

Spune că s-a măritat devreme, la 18 ani, iar când a venit pe lume prima ei fetiță, ea s-a simțit femeie realizată și îndestulată. Totuşi, avea impresia că bate pasul pe loc şi că nu poate să realizeze mai mult decât atât – avea nevoie de-o schimbare.
„Voiam să ies din acel spațiu îngust și să scap de monotonie”, susține ea. Și a făcut-o, în urmă cu nouă ani.

„Am luat-o de la zero”

Recunoaște că începutul în Canada a fost greu, însă ea, fire ambițioasă, a luptat ca să-şi atingă scopurile.

„Când am venit aici, eram un nimeni. A trebuit s-o iau de la zero și nu știam în ce parte să mă duc. Fostele mele angajate din sat îmi scriau și mă întrebau când revin, spuneau că le este dor de bine. Eu însă începusem să înţeleg că aici e mult mai bine decât acasă și că orice vis pe care-l am e realizabil. Cel puţin, în cazul meu. Canadienii sunt foarte deschiși, iar statul oferă numeroase activități pentru familii și copii, dorință să fie. Voiam să fac design încă pe când eram în Moldova, iar odată ajunsă aici, am decis să-mi realizez visul”, îmi spune Carolina Ionel.

A studiat la Academia de Arte și Design

A învăţat franceza, iar peste un an s-a înscris la Academia de Arte și Design, unde a studiat la facultatea Design vestimentar.

A lucrat o perioadă la o fabrică de centuri din piele naturală, însă a renunțat la job când a înţeles că acolo nu se simțea realizată.

Şi-a deschis propria afacere – un magazin online de haine pentru femei, ţinute pe care le aducea din Ucraina. Astfel, testa piaţa – voia să ştie dacă în Canada există potențiali clienți pentru modelele selectate de ea.

Inițial, hainele din magazinul ei erau cumpărate doar de moldovencele și rusoaicele stabilite acolo, însă, cu timpul, afacerea sa online a început să se bucure de un succes mai larg.

„Aici nu e atât de greu să-ți deschizi o afacere”

După ce și-au cumpărat propria locuinţă, Carolina, care era însărcinată, a început să investească mai mult în afacerea ei. Iar la câteva luni după ce a născut, l-a anunțat pe fostul ei soţ că vrea să-și deschidă magazinul ei de haine.

„Am urmat aici un curs pentru tinerii antreprenori şi am aflat că în Canada nu e prea greu și nici riscant să-ți deschizi o afacere – trebuie doar să ai planul de afaceri bine gândit”, îmi mai povestește ea.

Şi-a deschis magazinul acum trei ani, într-un centru comercial destul de cunoscut în Montreal. Între timp, pentru că războiul declanşat în Ucraina îngreuna exporturile, a încheiat colaborarea cu partenerii ei din ţara vecină şi s-a orientat spre alte pieţe.

Râde când își aduce aminte de primul lot de haine aduse din Turcia – acestea erau decorate cu multe paiete, iar canadiencele se uitau la ele ca la maşini străine.

Clienți fideli

A înțeles că a dat-o în bară cu alegerea făcută, așa că a mers după o altă colecție. Recunoaște că a făcut numeroase gafe până a înțeles că trebuie să aducă haine care nu se boţesc, pentru că cei din Canada nu prea obişnuiesc să calce. În câteva luni, Carolina şi-a făcut clienți fideli și avea două angajate profesioniste. „Chiar dacă în prima jumătate de an eu am lucrat fără salariu, a meritat să am răbdare”, adaugă ea.

E mândră de propriile colecții

Anul trecut, Carolina a lansat propriile colecții de haine. După ce ea desenează schiţele, ideile sale sunt puse în practică de către doi moldoveni ce deţin la Montreal un atelier de croitorie bine cotat, de serviciile căruia beneficiază mai mulţi designeri vestimentari din Canada.

Tânăra creează ţinute office, feminine şi comode, cu fuste până sub genunchi şi bluze cu decolteu nu prea adânc.

„Am încercat să îmbrac canadiencele și în rochițe-ii stilizate, însă atunci când li le propuneam clientelor, trebuia să le vorbesc mult despre ele, mai ales atunci când mă întrebau de ce creez haine în stil mexican. Pentru a evita confuziile, am ales să renunţ la rochiile stilizate ce-mi aminteau de Moldova, dar nu definitiv, căci am deja câteva schițe de paltoane stilizate cu motive populare. Abia aştept să văd cum vor reacţiona clientele când le voi expune în vitrină!”, îmi spune designerul vestimentar, cu nerăbdare în glas.

A redeschis și magazinul online

De patru luni, Carolina a redeschis magazinul online, iar deocamdată se mulțumește cu realizările pe care le are, pentru că, înainte de a fi femeie de afaceri, e mamă. Iar atunci când îşi împarte timpul, fiicele au prioritate.

Tânăra femeie de afaceri se declară mulțumită de tot ce realizează, de posibilitățile pe care i le oferă Canada şi de numărul în creştere al clientelor sale fidele.

„Sunt conștientă că, dacă vreau mai mult decât am, trebuie să renunț la timpul meu liber şi să cam uit de obligațiunile mele de mamă. Şi nu pot face asta, pentru că Merelina are zece ani, iar Ariana – doar patru. Fata cea mare a fost de două ori în Moldova, iar mezina – doar o dată, vara trecută. Cât despre mine, în cei 9 ani de când am emigrat, am fost acasă doar pentru două zile, anul trecut. Am reușit să trec prin centrele comerciale din Chișinău și am constatat că hainele se vând la preţuri exagerate. Am găsit confecţii ale fabricilor cu care lucrez şi eu şi m-am mirat că în magazinul meu din Canada astea se vând mai ieftin decât în Moldova”, îmi mai spune basarabeanca noastră.

Și suişuri, și coborâșuri

În curând, Carolina va împlini 30 de ani. Este mulțumită de toate câte le-a realizat până la această vârstă și nu regretă nimic, nici măcar eşecurile, multe la număr.

În Canada, designerul vestimentar a divorțat de tatăl fetițelor sale, însă a reușit să depășească această etapă dificilă a vieţii, iar acum trăiește o frumoasă poveste de dragoste cu un cetăţean român, şi el stabilit cu traiul în Canada.

De ce nu mai vrea să revină în Moldova

Pe ultima sută de metri a discuției noastre, Carolina ne-a mărturisit că nu mai vrea să revină în Republica Moldova, pentru că, spune ea, statul în care s-a născut nu-i poate oferi ceea ce-i oferă Canada.

Acasă gătește doar bucate tradiționale moldovenești, iar dacă Merelina preferă ardeii umpluți, mezinei Ariana îi place mămăliga, smântâna și brânza de oi.

De când a emigrat, cel mai mult îi lipseşte spiritul sărbătorilor, mai ales a celor de iarnă, atunci când copiii umblă cu colinda din casă în casă. „Nu uităm de tradiții nici aici, căci avem o diasporă foarte activă și unită”, își încheie istoria, din Canada, Carolina Ionel.

P.S. Interviu realizat în anul 2018

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.