De șase ani, Vasile și Silvia Bolgari se bucură de succes în Canada, țară în care au decis să emigreze împreună cu toată familia. Decizia nu a fost deloc ușoară, însă, dorind un viitor mai bun pentru cei doi copii ai lor, și-au asumat pasul pe care acum nu-l regretă deloc. S-au ambiționat să-și deschidă propria afacere, mai exact un atelier de croitorie, iar astăzi au ajuns să colaboreze cu cei mai renumiți designeri canadieni.
Silvia Bolgari s-a născut în or. Sângera. Spune despre ea că îi „place să muncească mult, indiferent de loc și țară”. Spusele i-au fost confirmate prin faptul că, într-o țară străină, împreună cu soțul ei Vasile, au muncit din greu ca să-și pună pe roate o afacere care astăzi se bucură de popularitate în rândul designerilor din Canada.
Din Montreal, moldoveanca își spune istoria pe care o considerăm fără doar și poate drept una de succes.
„Sunt cusătoreasă, iar până a emigra în Canada am lucrat la Atelierul Republican din Chișinău. Cusutul mi se transmite de la bunicii și străbunicii mei, care s-au ocupat de brodatul și meșterirea porturilor tradiționale”, își începe povestea Silvia Bolgari.
Coase de la zece ani

Pe când avea zece ani, a început de una singură să-și coase hainele, iar când a venit pe lume sora sa mai mică era cea mai fericită. „A fost o păpușă pentru mine căreia în fiecare zi îi meșteream câte ceva”, îmi spune zâmbind croitoreasa, precizând că prima piesă pe care i-a cusut-o a fost o fustiță.
Copilă fiind, îi plăcea să-și confecționeze rochii din țesăturile care mamei sale nu-i plăceau. Astfel, de mică, știa că, atunci când va crește mare, va deveni cusătoreasă.
„Părinții mei și-au dorit și au insistat ca eu să mă fac medic. Voiau ca să-i ajut pe oameni, însă mereu îi contraziceam. Le ziceam că-mi place să cos și am decis să merg pe drumul care îmi este mai aproape. Într-un final, părinții mi-au acceptat decizia pentru că au văzut cum mă descurc la cusut și la brodat. În Moldova, copiii mei nu au avut niciodată haine cumpărate pentru că eu aveam grijă să le meșteresc pe toate”, mi-a declarat Silvia Bolgari.
Canada îi primește bine pe toți, dar…

Chiar dacă lucrurile le mergeau bine acasă, odată cu apariția copiilor, și-au dorit pentru aceștia un trai mai bun și fără de griji. Așa că au luat decizia de a emigra împreună cu toată familia.
„Am decis să plecăm pentru copii. Ne-am zis că, chiar dacă ne va fi foarte greu în Canada, în schimb băiatul și fata noastră vor avea un viitor foarte bun. Împreună cu soțul am hotărât că dacă facem acest pas, îl facem doar cu toții ca nimeni să nu aibă de suferit. Și Canada era unica noastră posibilitate de a lua și copiii.
Această țară îi primește bine pe toți și foarte mult depinde de faptul cum te motivezi. Le mulțumesc profesorilor din Moldova care m-au învățat franceza”, susține moldoveanca.
Startul, greu din punct de vedere emoțional

Recunoaște că startul a fost unul foarte greu din punct de vedere emoțional. Tânjeau cu toții după cei dragi, iar uneori aveau zile când voiau să lase totul și să revină la baștină. „Dorul de părinți și rude ne sfâșia de durere”, își aduce aminte Silvia Bolgari.
Avea o experiență de zece ani în domeniu și era sigură că, oriunde s-ar afla, va reuși să se afirme. Lucru care s-a și întâmplat la scurt timp de cum a ajuns în Canada. A fost angajată la o întreprindere de cusut care cosea pentru cei mai vestiți designeri de acolo.
„Aveam multe propuneri la curățenie, însă eu voiam să cos și mi-am găsit serviciul dorit. După doi ani, împreună cu soțul, am decis să ne deschidem propriul atelier. Chiar dacă mulți ne ziceau că nu merită să faci croitorie în Canada deoarece lumea nu se îmbracă aşa ca în Moldova, noi ne-am ambiționat pentru că ne-am dorit foarte mult ceva al nostru”, îmi povestește cusătoreasa.
Cum a ajuns să-și deschidă atelierul

Din start au închiriat o cameră mică unde au încăput două mașini de cusut, o masă de călcat și două mese de croit haine. Știau că-i așteaptă un drum greu și că riscul este foarte mare pentru că, inițial, toți banii îi dădeau pe chiria încăperii, însă, la scurt, timp au început să culeagă roadele dorite.
„Suntem mulțumiți de rezultatul activităţii noastre, în spatele căreia stă o muncă foarte asiduă. Le mulțumesc părinților mei și soțului care îmi acordă multă susținere și ajutor. La momentul de față în atelierul meu lucrează patru fete, toate din fostele republici ale Uniunii Sovietice, cum ar fi Rusia, Moldova și Kîrgîzstan. Sunt puține, dar foarte iscusite. În acest moment, avem o agendă foarte încărcată pentru că pregătim colecțiile de toamnă ale unor designeri canadieni. Pot să spun cu mândrie faptul că lucrăm cu cei mai renumiți designeri de aici. De curând, am cumpărat și o mașină de brodat pentru a coase cămăși tradiționale care sunt întrebate de moldovenii din Canada”, îmi mai povestește basarabeanca noastră.
„Aici, copiii noștri vorbesc cu mândrie de Moldova”

De când au emigrat, la baștină au fost doar o singură dată, se întâmpla în primii doi ani de ședere în Montreal. Ulterior, și-au deschis atelierul de croitorie, fapt ce nu le permite să-și ia o vacanță pentru că au angajamente ce trebuie onorate.
„Am investit foarte mult în afacerea noastră și acum, când lucrurile merg foarte bine, nu ne permitem să facem escapade. Nu știm dacă vom mai reveni în Moldova, însă intenționăm să venim cu o inițiativă de a le oferi o șansă fetelor de acasă care vor să acumuleze experiență în domeniul cusutului aici, în atelierul nostru.
Poate atunci când copiii noștri își vor face viața lor aici, ne vom întoarce la baștină. Fata și băiatul meu iubesc foarte mult Canada, însă țin foarte mult și la țara în care s-au născut, despre care vorbesc cu mândrie ori de câte ori au ocazia”, conchide Silvia Bolgari.
P.S. Interviu realizat în anul 2018