Jamie Oliver de Moldova

În copilărie, atunci când băieţii de seama lui își petreceau timpul liber pe terenul de fotbal, el prefera să stea pe lângă mama lui, urmărind-o cum gătește. Iar dacă era întrebat ce vrea să fie atunci când va crește mare, el răspundea fără a sta prea mult pe gânduri: “Bucătar!”. Și asta a devenit. După ce vreme de mai mulți ani a furat din secretele celor mai iscusiți bucătari, printre care se numără Jamie Oliver și Gorgon Ramsay, acum Chef David s-a întors acasă pentru a pune în practică tot ce a învăţat.

S-a născut la Chișinău, însă locuiește în or. Ialoveni, alături de familia sa frumoasă. Atunci când a aflat că urmează să devină tătic, a sperat atât de mult că va avea un băiețel încât s-a grăbit să-i aleagă numele: David. Însă când a aflat că barza îi va aduce o fetiță, pe Melisa, a decis ca pseudonimul său în bucătărie să fie Chef David.

În acest număr o să vă spunem povestea acestui tânăr ambițios care a știut să lupte pentru a-şi îndeplini visul: acela de a deveni bucătar iscusit. De când merge pe acest drum, a avut parte de multe provocări, însă e mândru de faptul că le-a făcut față cu brio.

Făcea echipă bună cu mama lui

De mic, era pasionat de tot ce înseamnă bucătărie și se bucura de fiecare sărbătoare care avea loc în familia lor, pentru că în astfel de zile mama sa gătea cu pasiune, iar el îi urmărea fiecare mișcare.

„Stăteam pe lângă mama și bunicile mele şi le admiram cum pregăteau bucatele. Şi uite-atunci a început totul. Eram curios să învăţ de la ele cât mai multe secrete ale gătitului, iar când am înţeles că pasiunea mea pentru acest domeniu creşte pe zi ce trece, am zis să nu renunţ la ea. Mereu o ajutam pe mama la făcut mâncare şi ne consultam în privința bucatelor pe care urma să le gătim pentru mesele de Crăciun și de Paști. Pot spune chiar că am făcut echipă bună cu mama. Ea m-a învăţat să gătesc, dar acum eu sunt cel care îi dă sfaturi la bucătărie”, mi-a declarat Chef David.

Primul job, la 16 ani

La vârsta de 16 ani, în timpul liber, lucra bucătar într-un restaurant din Chișinău. Dar la primul său job s-a reținut doar câteva luni. Au urmat alte experiențe, în alte șase restaurante din Capitală. Însă într-o bună zi a simțit că vrea să înveţe mai multe şi că e timpul să facă o schimbare.

Bucătar în restaurante din Sankt Petersburg

Pe la vârsta de 20 de ani, urmărea emisiunile celebrilor bucătari Jamie Oliver și Gorgon Ramsay. Își dorea să ajungă să lucreze în restaurantele acestora, însă nici prin gând nu i-a trecut atunci că dorința i se va realiza peste câţiva ani.

Avea 22 de ani când a decis să plece în lume pentru a înţelege cate e diferența între bucătăria pe care o cunoştea deja și cea a altor state. „M-am dus la Sankt Petersburg cu ochii închiși, dar aveam aşteptări mari. Nu cunoșteam pe nimeni acolo, dar am avut norocul să întâlnesc oameni cu suflet mare. Experiența pe care am acumulat-o a fost şi bogată, şi utilă, iar încercările nu au făcut decât să mă călească. Eram foarte încrezător în forțele proprii și știam ce vreau de la viață. După o stagiere de doar două zile, am fost angajat într-un restaurant. Totuşi, după un an şi-o lună, deşi fusesem avansat în funcţie, am decis să părăsesc bucătăria din cauza intrigilor colegilor. Eu eram unicul moldovean de acolo, iar colegilor ruși nu le plăcea că eu sunt noul chef de partie. La următorul restaurant am fost angajat în calitate de sous-chef. Era un local de fițe, unde veneau să ia masa artiști celebri, iar la deschiderea acestuia a fost prezent însuşi preşedintele rus Vladimir Putin. Pentru mine însă conta mai puţin pentru cine gătesc, îmi păsa doar cum gătesc”, susține bucătarul.

Despre succesul pe care l-a avut la Londra

Peste un an, și-a adus și soția lângă el, iar peste o perioadă au aflat că urmează să devină părinți. Au revenit acasă, însă la scurt timp după naşterea fetiţei lor, bucătarul a decis să plece la Londra, în căutarea unor noi experienţe.

Cel mai scump oraș din lume l-a întâmpinat foarte bine. Și acolo a avut norocul să-și găsească un job destul de repede, în restaurantul unui hotel amplasat chiar în centrul Londrei. Instruirea a durat doar o oră, iar a doua zi era deja la serviciu, în calitate de chef de partie. Talentul și măiestria basarabeanului au fost apreciate, iar peste un an a primit o ofertă de nerefuzat: să lucreze bucătar-șef într-un pub londonez, vechi de peste 200 de ani.

„Am muncit acolo doar câteva luni, pentru că nu-mi plăcea gălăgia din local. Am expediat CV-ul meu pe mai multe adrese, iar peste câteva zile am fost invitat la interviul de angajare la restaurantul lui Gordon Ramsay, în centrul Londrei. Iar peste două zile lucram deja în acea bucătărie prestigioasă. Unica problemă pe care am întâmpinat-o acolo a fost cunoaşterea insuficientă a limbii engleze. Aproape un an m-am reținut la acel restaurant, pentru că din cauza programului de muncă prea încărcat nu reuşeam să-mi văd soția și fetița decât o dată pe săptămână, deşi erau şi ele la Londra. Lucram câte 16 ore pe zi. Ba chiar nu mă simţeam în apele mele dacă se întâmpla ca ziua de lucru să dureze doar 14 ore – mă transformasem într-un soi de robot ce gătea… CV-ul meu rămăsese plasat pe un site de oferte de muncă, aşa că, la doar doar câteva zile după ce mi-am dat demisia, mi s-a propus un job nou, la unul dintre restaurantele lui Jamie Oliver. Am rămas plăcut surprins, pentru că am visat dintotdeauna să lucrez în localurile celebrilor Gorgon Ramsay și Jamie Oliver”, îmi povestește Chef David.

De ce a revenit acasă

După un an de lucru în restaurantul bucătarului-vedetă, Chef David a decis să revină la baștină pentru a pune în practică tot ce a învăţat în ultimii şase ani. Spera că acasă, în domeniul gastronomiei, starea de lucruri s-a schimbat în bine, dar mare i-a fost mâhnirea când a înţeles că nu e aşa.

După ce a mers în mai multe restaurante din Chişinău ca să vadă cum se lucrează acolo, a acceptat funcţia de bucătar-șef în unul dintre acestea. Nu mai vrea să plece de acasă, pentru că-și dorește să revoluționeze bucătăria moldovenească și să aibă în echipă cât mai mulți bucătari iscusiți.

Planuri de viitor

Chef David a fondat o asociaţie de bucătari, iar acum îşi dorește să mai deschidă o școală în domeniu, dar și propriul local. Până atunci însă, promite că la vară ne va surprinde plăcut, căci va deschide o „bucătărie pe roți”, despre care deocamdată nu vrea să dea mai multe detalii.

„Am legat prietenii la restaurantul lui Jamie Oliver, iar acum mă pregătesc să întâmpin musafiri de acolo. Să ştiţi că, pe lângă talent, un bucătar trebuie să aibă şi calităţi de lider. Eu n-aş spune că sunt un chef sever, însă știu cum să le explic colegilor mei ce vreau pentru ca rezultatul să fie pe măsura așteptărilor mele și ale clientului. Îmi place la nebunie profesia pe care o am și niciodată nu am avut un moment în care să spun că mă las de bucătărie. Sunt pasionat de munca pe care o fac şi de doza de nebunie pe care trebuie s-o am ca să nu-mi fie frică să experimentez. Sunt mereu în căutarea noului și am încredere în ceea ce fac. Da, obosesc la serviciu, dar îmi încarc bateriile atunci când stau cu familia mea. Acasă mai gătesc și eu, însă mai des găteşte soția mea, pentru că în bucătăria noastră ea e șefa, iar eu fac ce-mi spune ea. Chiar dacă e vorba să curăț cartofi ori ceapă, o fac cu mare drag. Soția gătește bucate tradiționale și asta-mi place mult, însă baiul e că ea nu sărează mâncarea, de asta trebuie să umblu cu sarea în buzunar”, mi-a spus la finalul discuției Chef David, nu înainte de a preciza că un al vis al său este să gătească pentru copiii din orfelinatele R. Moldova.

P.S. Interviu realizat în anul 2018

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.