Povestea Marianei Honceru, cea care a scris „Dorul Basarabiei”

Cu toate că au trecut doi ani de când a lansat piesa „Dorul Basarabiei”, Ion Paladi culege şi astăzi lauri. Melodia a acumulat peste un milion de vizualizări pe Youtube, fapt îmbucurător pentru întreaga echipă cu care a colaborat interpretul nostru. Mi-a reuşit să obţin, în exclusivitate, un interviu de la Mariana Honceru (65 de ani), autoarea versurilor care i-au emoţionat până la lacrimi pe românii de pe ambele maluri ale Prutului.

„Dorul Basarabiei” a făcut istorie în întreg spațiul românesc. Aceasta continuă să fie una din cele mai solicitate melodii, iar clipul a depășit cifra de un milion de vizualizări pe Youtube.
Meritul îi aparţine nu doar interpretului Ion Paladi, ci şi Marianei Honceru, cea care a scris versurile, precum şi lui Răzvan Mitoceanu, care a semnat muzica.

Ca o a doua mamă

Despre cea care a așternut pe hârtie „Dorul Basarabiei”, Ion Paladi mi-a spus că-i este „ca o a doua mamă”. Au început să colaboreze acum cinci ani, iar împreună fac o echipă minunată.
„Mariana Honceru mi-a semnat numeroase texte. Când am vorbit pentru prima dată cu ea, a dorit să afle totul despre mine. De unde vin, cine-mi sunt părinţii, fraţii – vroia să-şi facă o imagine despre persoana mea. Mi-a plăcut din prima ceea ce-mi scrie. Mă simte şi ştie ce mă reprezintă cel mai mult. Sunt mulţumit de colaborarea pe care o avem. Este o doamnă deosebită”, aşa mi-o descrie interpretul pe eroina articolului nostru.
Mariana Honceru locuieşte în or.Botoşani (România). Până acum de sub penița ei au ieșit versuri care au stat la baza unor melodii devenite celebre. Drept exemplu poate servi „Sârba de la Flămânţi”, melodie cântată de peste trei decenii de Laura Lavric.

„L-am purtat pe Ionică-al meu peste tot”

Colaborarea sa cu Ion Paladi a început grație maestrului Nicolae Botgros. „M-a sunat şi mi-a spus că are un băieţel la care ţine mult şi pe care ar vrea să-l ajute. M-a întrebat dacă vreau să-i scriu câteva texte. De aici a pornit totul. Când l-am cunoscut pe Ion, mi-a plăcut foarte mult de el. Are o faţă deschisă, un zâmbet larg, ochi albaştri și o privire sinceră, naivă și în același timp cu tărie. Eu l-am adus prima dată în România. Când eram instructor artistic la Casa de Cultură a Sindicatelor din Botoşani, l-am invitat la un festival. A cântat gratis, deşi era cunoscut cu melodiile sale. Atunci am decis să fac şi eu un gest frumos pentru el – l-am dus pe la emisiuni radio şi tv. Două zile l-am purtat pe Ionică-al meu peste tot. Astfel, s-a legat o prietenie între noi şi familiile noastre”, îmi povesteşte Mariana Honceru.

„Dorul”, scris dintr-o suflare

„Dorul Basarabiei” a fost scris „dintr-o suflare”. Iniţial avea alt titlu, dar după ce Ion Paladi şi impresarul lui, Vlad Costandoi, au citit textul, aceştia au venit cu propunerea de a-l numi „Dorul Basarabiei”. Marianei Honceru i-a plăcut ideea, aşa că l-au rebotezat.
„Am dat textul, iar vreo două luni a stat fără muzică pe el. Îl tot băteam la cap pe Ion, ca până la urmă să i-l dea lui Răzvan Mitoceanu, un prieten foarte bun de-al meu, cel care a scris melodia şi pentru „Măicuţa-i cântec şi iubire”. Meritul pentru succesul acestei melodii este şi al lui Răzvan, care a semnat o linie melodică ce te atinge la suflet.
Cred că Dumnezeu ne-a adunat pe toţi: pe maestrul Nicolae Botgros, Corneliu Botgros, Vlad Costandoi şi regizorul clipului. Când am văzut videoclipul, care este îmbinat atât de bine cu povestea textului, a acelor mii de poveşti care au stat la baza clipului, am plâns ca un copil. Bătrânii care mai sunt în viață povestesc și azi cum treceau noaptea Prutul pentru a se duce să-şi vadă iubitele”, spune textiera.

I se cer texte ca „Dorul Basarabiei”

Viaţa sa, după ce a scris „Dorul Basarabiei”, nu s-a schimbat deloc. Mariana Honceru are colaborări cu artiști care rămân fideli creațiilor sale, printre care se numără şi interpreți din R. Moldova. Este vorba de Anişoara Puică, Ana Barbu, Isidor Glib, Nicolae Ciubotaru, Silvia Zagoreanu, Cristina Pintilie, Diamanta Paterău şi alții.
„Mai sunt tineri care vin şi-mi spun că vor un text ca „Dorul Basarabiei”, la care eu le răspuns că această melodie este unică. Este un cântec vestit, iar dvs sunteţi primul om din R. Moldova care îmi solicită un interviu, în care să vorbesc despre „Dorul Basarabiei”. Mă bucură acest fapt”, mi-a declarat distinsa doamnă.

A format un ansamblu din pensionari

Mariana Honceru vine la Chişinău ori de câte ori are ocazia. Îi place foarte mult la noi. Spune că Basarabia e foarte frumoasă, cu nişte peisaje ce te lasă fără cuvinte.
Cea care a scris „Dorul Basarabiei” a fost zeci de ani bibliotecară la Casa de Cultură a Sindicatelor din Botoşani. În toţi aceşti ani, a creat grupuri vocale de folclor şi a scris numeroase texte prin care a consemnat, precum cronicarii, fragmente din viaţa socială a familiilor simple.
Nici după ce a ieşit la pensie nu a putut sta departe de muzică. Din pensionari a format un grup folcloric, „Vatra”, cu care continuă să susţină spectacole.

Despre familie

Contrastele se atrag – această regulă este valabilă si pentru familia doamnei Honceru, soţul căreia este analist programator. Au împreună un băiat, profesor la o instituţie din Botoşani.
„El are o voce frumoasă, mai mult de ardelean decât de moldovean. M-a moştenit, dar nu i-a plăcut niciodată să iasă pe scenă. Acasă, la petreceri, cântă. Şi nepoţelul Vlăduţ cântă foarte frumos. A câştigat un premiu la un festival, dar iată mi-a spus că nu-i place muzica populară. Mă gândesc că poate mai încolo i s-a schimba viziunea”, povesteşte botoşăneanca.
La sfârşitul discuţiei, Mariana Honceru ne-a mărturisit că iniţial nu s-a gândit că impactul „Dorul Basarabiei” va fi atât de mare: „Acesta nu este doar un succes, ci şi un câștig, pentru că videoclipul a fost accesat pe Youtube de numeroși tineri”.

P.S. Interviu realizat în anul 2014

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.