EXCLUSIV! L-a jucat pe Stalin în nouă filme

Pe 30 mai, actorul şi regizorul basarabean Igor Guzun a aniversat 54 de ani. Artistul mi-a oferit, în premieră, un interviu emoționant, în care vorbește despre familie şi viaţa de actor, care nu este deloc uşoară. Basarabeanul face dezvăluiri şi despre perioada în care lucrurile la studioul „Moldova-Film” mergeau prost, iar angajaţii au rămas pe drumuri.

E ştiut faptul că viaţa unui om de artă nu este atât de ușoară precum pare, mai ales în R. Moldova. Nu o singură dată am scris despre acest fapt, publicând istorisiri cutremurătoare ale oamenilor de artă care au ajuns efectiv să moară de foame, uitaţi de toţi. Alţii, nemaiputând să lupte aici cu morile de vânt, au plecat să-şi încerce norocul în străinătate, ajungând să fie respectați şi asigurați material pentru contribuția lor la valorificarea şi dezvoltarea culturii altor state.
Este şi cazul lui Igor Guzun, care de 12 ani locuiește în Rusia, unde joacă în cele mai populare filme şi seriale ruseşti.
Viaţa de actor pe care a dus-o în R. Moldova i-a lăsat un gust amar. Nu-i este ruşine să facă public faptul că după ce studioul „Moldova-Film”, unde a fost angajat mai bine de doi ani, a rămas să activeze doar pe hârtie, el a fost nevoit să lucreze în calitate de paznic.

Despre familie, copilărie

Actorul s-a născut în familia Elenei şi a lui Gheorghe Guzun. Mama sa a lucrat asistentă medicală, iar tatăl său – pictor. Ne-a vorbit cu nostalgie despre părinţi şi copilărie, căci odată ce depăna amintirile, retrăia acea perioadă frumoasă din viaţa sa.
„Împlinisem un an când am fost nevoiți să ne mutăm cu traiul la Cahul, unde tata fusese repartizat să lucreze la o școală de arte. Locuiam chiar acolo: într-o cameră se făceau ore, iar în alta trăiam noi. Astfel, copilăria mi-am petrecut-o printre tablouri. Când aveam oaspeţi eram în centrul atenţiei, ca o adevărată vedetă. Părinţii mă urcau pe un scaun, iar eu distram publicul cu anecdote. Nu ştiam ce-mi rezervă viaţa, nu bănuiam că voi deveni actor, însă de mic urmăream filme americane. Aveam şi o colecţie impresionantă de fotografii cu cei mai celebri actori”, îmi povesteşte Igor Guzun.

Un anunț din ziar i-a adus biletul în cinematografie

A avut o copilărie frumoasă, cu multe peripeţii, făcute împreună cu fratele său mai mic, Alexandru, care a rămas să locuiască la Chişinău.
Pe când avea 14 ani, părinții au decis să se mute cu traiul în Ialoveni. La un an după ce a plecat de pe băncile liceului, a fost înrolat în armată, în Ungaria.
„În timpul liber priveam filme. Urmăream cu mare atenţie gesturile şi mimica actorilor. Revenit acasă, după ce am absolvit Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, lucrând în calitate de profesor, am citit într-un ziar că „Moldova-Film” este în căutarea unui asistent de regizor. Am mers la casting, iar când am ajuns acolo am văzut că mai erau cam 100 alde mine. Aveam emoţii, îmi doream să trec concursul. Şi l-am trecut. Din toţi, m-au ales pe mine, iar la 28 de ani, alături de Gheorghe Grâu, m-am filmat în serialul „Codrii”, regizat de Vasile Pascaru. Am jucat rolul unui bandit”, mi-a declarat actorul.

Nevoit să lucreze paznic

Doi ani. Atât a fost angajat la „Moldova-Film”. Nu că nu şi-ar fi dorit să rămână acolo mai mult, dar lucrurile la studiou mergeau prost, iar actorii şi regizorii au ajuns pe drumuri.
Ca să-şi câştige existenţa, Igor Guzun a fost nevoit să lucreze paznic la o fabrică din capitală, iar mai apoi – la un cazino.
Avea 33 de ani când norocul i-a surâs din nou, căci a primit invitaţia să muncească în Ucraina, pentru câteva studiouri cinematografice străine.
„Eu știam engleza, așa că am ajuns asistentul unul regizor din Marea Britanie. Ba chiar mi s-a oferit şansa să joc într-un film străin. Iar când eram la Yalta, regizorul, scenaristul şi producătorul Igor Talpă m-a invitat înapoi la Chişinău. Astfel, am ajuns să-i fiu asistent de regie. M-am filmat în toate filmele lui, însă abia în 1999 mi-a dat rolul principal în „Возвращение Титаника”. Filmul s-a bucurat de succes şi în Rusia, unde a fost dat pe post de 12 ori. Şi cum în Chişinău nu se mai filma nimic, în 2002 am decis să plec în Rusia, acolo unde se afla deja Igor Talpă, care mi-a propus că continuăm să muncim împreună”, spune regizorul.

Cum a ajuns să-l joace pe Stalin

Pe când era angajat la „Moldova-Film”, regizorul Mihai Bădiceanu i-a propus să joace în rolul lui Stalin în filmul „Райская птица”. Dar pelicula aşa şi nu s-a mai turnat, căci regizorul acesteia s-a stins din viaţă.
„În schimb au rămas pozele cu mine în rolul lui Stalin, pe care ulterior le-am expediat agențiilor de film din Rusia. Aşa am ajuns să-l joc de nouă ori pe cel mai mare ucigaş din istoria lumii. Deşi a fost un adevărat tiran, nu mi-a fost greu să intru în pielea lui. I-am studiat amănunțit viața și obiceiurile, i-am însușit gesturile, am încercat să vorbesc întocmai ca el. Culmea e că și familia mea a avut de suferit de pe urma dictatorului sovietic. Mama a fost deportată, însă nu a avut nimic împotrivă când a aflat că urmează să-l joc pe Stalin”, mi-a mai spus domnia sa.
În 2009 Igor Guzun a fost desemnat cel mai bun actor rus în rolul lui Stalin din toată istoria cinematografiei.

S-a filmat alături de Jackie Chan

Deşi nu a avut vreo ofertă să joace la Hollywood, basarabeanul nostru s-a filmat în numeroase filme străine, care au fost turnate în toate colţurile Europei.
„M-am filmat la Londra, Paris, Amsterdam etc. Am jucat și alături de Jackie Chan, care este un băiat de treabă ce muncește cu dăruire. Mi-a spus că-i place „trucul” meu: beam un pahar cu votcă, pe care o „stingeam” cu bere. Spunea că suntem un popor de neînvins şi că dacă ar da pe gât coktailul meu, ar muri pe loc. Deseori mă ruga să le arăt „şmecheria” şi prietenilor săi”, îmi povestește actorul cu o doză de umor.
La moment, Igor Guzun, care e membru al Uniunii Cinematografiștilor din Rusia și membru al Uniunii Actorilor de Film din aceeași țară, se filmează concomitent în mai multe seriale ruseşti, printre care „3 звезды” ori „Выйти замуж за миллионера 2”.
Regizorul vine destul de rar în R. Moldova. Deşi se mândreşte cu munca şi talentul cu care l-a înzestrat Dumnezeu, acesta nu vrea ca măcar unul din cei patru copii ai săi, Ion (33 de ani), Gheorghe (25 de ani), Nicolae (12 ani) şi Daria (10 ani), să-i calce pe urme.
„Vreau doar să-i ştiu sănătoşi şi să nu devină actori. Ştiu cu ce se mănâncă această profesie, aşa că mai bine să-şi aleagă un alt drum în viaţă”, mi-a spus la sfârșitul discuției Igor Guzun.

P.S. Interviu realizat în anul 2014

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.