În urmă cu o lună, maestrul Nicolae Botgros a fost internat de urgenţă la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din capitală. „Regele viorii” a fost diagnosticat cu hernie de disc multiplă, ce urmează a fi înlăturată chirurgical la Clinica Universitară din Viena. Preţ de 12 zile, cât a stat imobilizat la pat, dirijorul Orchestrei „Lăutarii” a suferit dureri groaznice. Acum face şedinţe de acupunctură şi se pregăteşte de intervenţia chirurgicală, ce va fi efectuată de renumitul profesor austriac Engelbert Knosp, cel care, în 2006, l-a operat pe Traian Băsescu de hernie de disc.
L-am găsit pe maestrul Botgros la Palatul Naţional, tocmai finisase repetiţiile cu ai săi „Lăutari”. Ne-a întâmpinat cu un zâmbet melancolic şi cu tradiţionala îmbrăţişare călduroasă. Avea faţa palidă şi încerca să-şi mascheze durerea fizică provocată de un acces de hernie de disc pe care a suferit-o în dimineaţa zilei de 5 octombrie. Discuţia noastră a început pe o notă melancolică, iar în ochii domniei sale se citea tristeţea. Nici astăzi nu poate uita ziua în care a căzut ca secerat la pământ. Era ziua în care urma să sărbătorească alături de doamna inimii sale, Lidia Bejenaru-Botgros, 44 de ani de căsnicie.
„Îmi venea să urlu de durere!”

„Era zi de sărbătoare în familia mea, m-am dus la salon să mă tund, după care planificam să merg în căutarea unui buchet mare de trandafiri. Vroiam să-mi surprind plăcut soţia, însă n-a fost să fie. După ce frizerul mi-a spălat părul, am dat să mă aşez pe scaun şi atunci am căzut lat la pământ. Mi s-au tăiat picioarele, nu le mai simţeam. Mă durea tot corpul, iar când medicii m-au pus pe o pătură – căci uşa salonului era prea îngustă ca să mă poată lua cu targa – îmi venea să urlu de durere. Spaima şi suferinţa de care am avut parte nu o doresc nimănui”, mi se destăinuie Nicolae Botgros.
Diagnosticat cu hernie de disc multiplă
Ajuns la spital, medicii i-au depistat nu una, ci trei hernii de disc care pot fi înlăturate doar chirurgical. Operaţia se anunţă a fi una destul de complicată şi va fi efectuată la Clinica Universitară din Viena, acolo unde miercuri s-a întrunit un consiliu medical, în frunte cu prof. Engelbert Knosp, cel care în 2006 l-a operat pe Traian Băsescu de hernie de disc.
Perioada de recuperare va dura cam două luni. În prima săptămână după intervenţie, „regele viorii” se va afla sub supravegherea medicilor vienezi, după care va continua tratamentul la Chişinău.
La 7 ani căra în spate o tobă de 15 kg

Din cele 12 zile, cât a stat ţintuit la pat, primele două au fost cele mai cumplite: durerile erau insuportabile, iar faptul că nu-şi mai simţea corpul de la mijloc în jos îl demoraliza.
„Foarte multă lume de pe ambele maluri ale Prutului mă telefonează ca să mă întrebe cum mă simt, iar pentru asta le mulţumesc din suflet – înseamnă că mai are cineva nevoie de mine. Mă voi face bine ca să-mi trăiesc viaţa altfel”, îmi spune cu lacrimi în ochi dirijorul „Lăutarilor”.
Probleme de sănătate pe care le are i se trag încă din copilărie. Avea doar şapte ani când a început să care în spate o tobă ce cântărea vreo 15 kilograme. Încă de atunci are dureri de spate şi la mâna dreaptă, iar odată cu trecerea anilor acestea s-au acutizat.
Acum aşteaptă cu nerăbdare ziua când va fi operat. Iar până atunci, la recomandarea medicilor moldoveni, face şedinţe de acupunctură. Intervenţia chirurgicală va avea loc până la sfârşitul acestui an, iar cât timp va lipsi din ţară, dar şi pe durata perioadei de recuperare, la cârma orchestrei pe care o conduce de 37 de ani va sta fiul său, Corneliu Botgros.
„Lăutarii”, fără concert aniversar

Pe 12 noiembrie, orchestra „Lăutarii” va aniversa 45 de ani de la fondare. Domnia sa şi-ar fi dorit ca evenimentul să culmineze cu un spectacol grandios, la care să ia parte artişti de pe ambele maluri ale Prutului. Însă, pe ultima sută de metri, a fost nevoit să amâne concertul aniversar.
„Acum R.Moldova a rămas fără Guvern, iar cei de la conducere şi-au cerut iertare, spunându-mi că nu pot să ne dea nici măcar o parte din suma de bani necesară pentru a putea organiza evenimentul. Din păcate, nici noi nu avem mijloacele financiare necesare, iar un spectacol de mâna a doua chiar nu vreau să fac. O spun cu mare regret admiratorilor orchestrei şi tuturor „Lăutari”-lor, însă sunt nevoit să contramandez sărbătoarea. Ştiţi, cei de la conducere ar trebui să se gândească şi la orchestra „Lăutarii”, să le mai ofere şi câte-o distincţie, căci, din păcate, de când am primit Ordinul Republicii nu ni s-a mai oferit nimic. Acolo, sus, la Preşedenţie, actele noastre stau demult, însă nu înţeleg de ce sunt trecute cu vederea”, oftează domnia sa.
„Suferinţa noastră se împarte la doi”
De când soţul ei a ajuns pe mâna medicilor, Lidia Bejenaru-Botgros stă ca pe ace. Îi este teamă ca maestrul să nu mai facă vreun acces de hernie.
„Zilele acestea am mers împreună la nănaşa noastră. Nu am observat că dintr-o ţeavă a curs apă, iar peste noapte aceasta a îngheţat. Am călcat pe ea şi am tras o căzătură zdravănă. Lidia s-a speriat rău, a început să ţipe. I s-a părut că am mai avut un atac de hernie de disc. Îi este greu şi ei… Anul trecut am însoţit-o eu în Germania, unde a fost operată, iar anul acesta mă va însoţi ea pe mine la Viena. Ambii am avut mult de suferit, însă suferinţa noastră se împarte la doi şi parcă devine mai uşoară”, mi se confesează neîntrecutul viorist.
„Dragostea nu moare niciodată”
Când vorbeşte de doamna inimii sale, are ochii în lacrimi. Dacă ar fi să dea timpul înapoi, tot pe ea ar alege-o să-i fie consoartă. În cei 44 de ani de căsătorie, viaţa i-a pus la diferite încercări: unele mai uşoare, altele mai grele. Însă le-au depăşit doar în doi.
„Dragostea nu are vârstă şi nu moare niciodată (n.a. – îşi şterge lacrimile). Unde mai pui că la noi e vorba de prima şi unica dragoste. Ne-am căsătorit de foarte tineri, nici nu împlinisem 19 ani. Da, în cei 44 ani ani am avut şi urcuşuri, şi coborâșuri, şi situaţii mai tensionate, însă noi am fost mereu împreună. În familia noastră se discută foarte mult. Stăm cu Corneliu şi cu Cristi la o masă, şi cu toată familia dezbatem orice situaţie, raţional şi cu argumente. Chiar şi înainte de a începe repetiţia cu „Lăutarii”, întâi vorbim cam o oră, le spun foarte multe lucruri din experienţa mea de viaţă. Ţin la fiecare din cei circa 30 membri ai orchestrei – toţi sunt copiii mei. Chiar şi când mai vine timpul să-i dojenesc, o fac cu blândeţe şi-s cu sufletul alături de ei. Suntem cot la cot, mâncăm aceeaşi pâine şi petrecem mult timp sub acelaşi acoperiş. Ce-i doare pe ei, mă doare şi pe mine. Suntem o familie”, îmi spune cu mândrie reputatul dirijor.
„E ruşinos că R.Moldova nu a decretat zi de doliu”

Familia Botgros n-a rămas indiferentă la tragedia care a avut loc în România şi a curmat viaţa a 32 de persoane. „Regele viorii” consideră regretabil faptul că R. Moldova nu a decretat o zi de doliu în memoria tinerilor decedaţi.
„Duminică am plâns cu soţia în timp ce urmăream la tv mărturiile părinţilor celor decedaţi… Ni s-a făcut pielea de găină, iar lacrimile curgeau fără să vrem. Deşi Corneliu are 40 de ani, când ajung la ora 22:00 îl sun ca să aflu dacă e bine. De Cristi nici nu mai zic!
E ruşinos şi regretabil că R.Moldova nu a decretat zi de doliu. În asemenea situaţii se vede relaţia dintre fraţi, iar sângele apă nu se face”, consideră maestrul Nicolae Botgros.
P.S. Interviu realizat în anul 2015