Constanţa, dansatoarea pasionată de flori şi patiserie

Prietenii o numesc „Duracell” şi asta pentru că le reuşeşte pe toate şi are mereu bateriile încărcate. Dansatoare, coregrafă, profesoară, economistă, culturolog, masterandă, iar de curând s-a apucat să facă, la comandă, compoziţii florale. Şi asta nu e tot: de Paşti, ‘domnişoara Constanţa’ coace, după reţeta proprie, iepurași şi mieluți din aluat de cozonac. Produsele sale se vând ca pâinea caldă pe reţelele de socializare şi asta pentru că prețurile sunt simbolice: doar 30 de lei bucata.

„Iubesc tot ce e frumos. Sunt şi economistă, şi dansatoare, şi coregrafă, şi culturolog, şi profesoară”, mi se prezintă Constanţa Goncear. Face o mică pauză, după care adaugă: „Sunt şi masterandă (n.r. – râde)”.
Atât pentru ea, cât şi pentru fratele său, Olimpiu Goncear, dansul este un dar dumnezeiesc. Talentul le-a fost remarcat încă de când erau mici, ei ajungând să danseze pe scenele din ţară şi cele din străinătate. Prima apariţie pe scena mare Constanţa a avut-o la vârsta de 16 ani.
„A urmat scena Palatului Naţional, a Teatrului de Operă şi Balet, a Operei Naţionale, ca mai apoi să am turnee în România, Rusia, Cipru, Germania, Italia etc. Dansez de 24 de ani. Ce repede zboară timpul!”, constată ea.

Predă dansul încă din primii ani de facultate

Fire independentă, Constanţei îi convine de minune statutul de dansator liber profesionist, căci astfel ea e cea care alege cu cine să colaboreze. La un an după ce a absolvit ASEM, a început să studieze culturologia la Academia Muzică, Teatru şi Arte Plastice, instituţie la care în prezent face un masterat.
„Încă din primii ani de facultate am început să predau dansul în şcolile din Chişinău. Apoi timp de doi ani am condus un colectiv de dans, iar acum predau la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” şi la o şcoală, unde sunt profesoară de dans pentru maturi. În weekend dansez pe la nunţi, cumătrii şi alte evenimente de familie. O persoană organizată le reuşeşte pe toate”, îmi dă asigurări coregrafa.

Două contracte în Italia şi unul în România

Talentul i-a fost apreciat nu doar acasă, ci şi în străinătate. Astfel, încă în ultimul an de facultate i s-a propus un contract de muncă în Italia. A urmat un al doilea, tot în Italia, ca după un an să fie chemată să lucreze la o şcoală de dans din România unde a predat pentru 250 de copii.
„Am avut şi o grupă formată din 10 maturi cu vârsta minimă de 40 de ani, dar a trebuit să plec de acolo din cauza unei moldovence căreia nu-i cădea bine succesul meu. A rămas ea în locul meu, ca în două luni, din 250 de copii, câţi se înscriseseră la cursuri, să rămână doar 18. La scurt timp şcoala a fost închisă”, îmi mai spune ea.

„Chiar vă numiţi Constanţa?”

Lecţiile cu copiii sunt cele mai colorate şi vesele, căci „plouă” cu ghidușii şi situații amuzante: „E interesant să lucrezi cu picii, iar ‘domnişoara Constanţa’, cum mă numesc ei, trebuie să fie parte din lumea lor. Ţin minte prima lecţie de dans în România: m-am prezentat, le-am vorbit despre mine, ca a doua zi, o fetiţă de trei ani şi jumătate să se apropie şi să mă întrebe: ‘Chiar vă numiţi Constanţa?’ Am văzut că nu înţelege şi atunci i-am zis: ‘Uite, aici este un oraş Constanţa. Aşa e şi numele meu’. La care ea, după o scurtă pauză îmi spune: ‘Dar pe mine nu mă cheamă Oneşti!’ Şi am început să râdem împreună”.

Secretul şi armele sale forte

Constanţa Goncear susţine că dacă vii cu un element de originalitate în munca de dansator şi coregraf, succesul îţi este garantat. Cât despre secretul ei, acesta e foarte simplu: să fii om cu toţi oamenii. Şi să zâmbeşti.
Dansatoarea este invitată să se filmeze şi în videoclipurile artiştilor autohtoni, apărând de curând în clipurile lui Igor Cuciuc, Nicu Ţărnă şi Geta Burlacu.
Prietenii o numesc „Duracell”, iar în mesaje, în loc de tradiţionalul „salut” îi scriu „bâz”.
„Mulţi zic că am prea multă energie, însă eu le răspund că am atât cât am nevoie. Cel puţin cinci ani de acum încolo o voi ţine în acelaşi ritm”, precizează ea.

Mama, cea mai bună prietenă

Pe când avea doar 10 ani, Constanţa a rămas orfană de tată. Cea care le-a dat viaţă a muncit din greu ca să le ofere o copilărie fericită celor doi copii ai săi. Astăzi, coregrafii o răsplătesc pe mama lor, care este mândră de realizările de care au parte. „Şi tăticul, dacă ar fi în viaţă, la sigur ar fi mândru de noi”, mi se confesează profesoara de dans.
„La fiecare apariţie scenică pe care o avem, mama plânge. Nu-i concert de la care mama să lipsească şi nici deplasare fără ca ea să ne petreacă şi să ne întâmpine cu bucatele noastre preferate. Acum e rândul nostru s-o răsplătim pentru tot ce a făcut pentru noi. Ea e cea mai bună prietenă a mea”, se destăinuie cu ochii în lacrimi dansatoarea.

A regizat concertul lui Petre Neamţu

Anul trecut, Constanţa Goncear a regizat concertul aniversar al lui Petre Neamţu, în cadrul căruia maestrul şi prim-dirijorul Orchestrei de muzică populară „Folclor” şi-a sărbătorit cei 60 de ani de viaţă şi cei 30 de ani de activitate scenică.
În ciuda programului alert pe care-l are, coregrafa îşi face timp şi de cele două pasiuni: florile şi patiseria. De două luni i-a venit ideea de a face compoziţii florale la cutie, un mod diferit şi original de a oferi flori celor dragi.

„Iniţial am realizat trei compoziţii, de probă. Am făcut poze, le-am postat pe reţelele de socializare, iar la scurt timp au venit şi comenzile. Cutiile le procur de la noi, din Italia sau din România, iar florile – de la persoanele care le cresc. Atunci când pregătesc o compoziţie pentru cineva, neapărat întreb detalii despre persoana căreia urmează să-i livrez cutia cu flori: în ce sferă lucrează, vârsta şi care sunt florile sale preferate, iar restul ţine de imaginaţia mea”, povesteşte dansatoarea.
Până acum, Constanţa a vândut 40 de cutii cu flori parfumate. Preţul acestora porneşte de la 200 de lei, iar livrarea este gratuită.

Reţeta „Constanţa” rămâne secretă

Anul trecut, de Paşti, le-a dăruit celor dragi iepuraşi şi mieluţi gătiţi după reţeta sa, pe care nu vrea să o dezvăluie nici în ruptul capului!
„Reţeta ‘Constanţa’ nu o dezvălui nimănui, e unică. Iepuraşii şi mieluţii îi personalizez, după care îi ambalez frumos. După ce şi-au primit cadourile, prietenii m-au întrebat de unde i-am procurat. Când le-am spus că eu i-am gătit, m-au întrebat dacă nu vreau să mai coc vreo doi. Şi uite aşa am vândut 250 de mieluţi şi iepuraşi. Anul acesta neapărat voi repeta experienţa, iar dacă voi vedea că nu le reuşesc pe toate, îi voi cere mamei o mână de ajutor. Preţul unei copturi este simbolic – 30 de lei. Acum mă gândesc la surprize dulci şi pentru Crăciun”, mi-a spus la sfârşitul discuţiei Constanţa Goncear.

P.S. Interviu realizat în anul 2015

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.