„Voiam să cânt, dar nu știam la ce uși să bat”

De 13 ani, Veronica Manic face parte din lumea muzicii din Rusia. Deşi în R. Moldova o aştepta un viitor promiţător, pe când avea 19 ani, violonista a fost nevoită să plece în străinătate, pentru a-şi croi un viitor mai bun. Basarabeanca noastră locuieşte în oraşul Sankt-Petersburg, iar astăzi se poate lăuda cu o carieră frumoasă. Începutul nu a fost deloc uşor, dar toate greutăţile pe care le-a întâlnit au călit-o, determinând-o să lupte cu dârzenie pentru a-şi realiza visul.

Astăzi vă spun povestea de succes a muzicienei Veronica Manic. Violonista s-a născut în s. Olăneşti, r. Ştefan-Vodă, într-o familie de profesori. La vârsta de şase ani a ţinut pentru prima dată vioara în mână, profesoară fiindu-i Raisa Bâtcă. După ce a absolvit şcoala de muzică din sat, părinţii au dat-o la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” din capitală. A fost eleva violonistului Vasile Lupaşcu, la adresa căruia are doar cuvinte de laudă.
„Datorită lui, am îndrăgit viola. Dl Lupaşcu a avut un rol foarte important în cariera mea de muzician, dându-mi cele mai bune sfaturi. Mărturisesc cu mândrie că cea mai bună bază muzicală am primit-o de la el”, îmi spune Veronica Manic, care a reuşit să-i cucerească pe ruşi nu doar din punct de vedere instrumental, ci şi vocal.

Primii trei ani, cei mai grei

Muziciana mai are un frate, care, ca şi ea, a studiat viola la „Ştefan Neaga”, însă, după absolvire, acesta a decis să meargă pe alt drum, renunţând la muzică.
În Moldova, Veronica s-a afirmat încă de pe timpul studiilor. Era cea mai bună violonistă din grupă şi o aştepta un viitor promiţător. Însă, după ce a încheiat studiile, a plecat la Sankt-Petersburg. Avea 19 ani, iar primii trei ani au fost cei mai grei. Nu vrea să vorbească despre motivele plecării, însă ne asigură că n-a făcut acest pas dintr-un capriciu, ci pentru că a fost nevoită.

„Am stat la rude până m-am adaptat. Să nu credeţi că startul mi-a fost lapte şi miere! Primii trei ani au fost cei mai grei. O sunam pe mama şi-i spuneam că mai stau două luni şi revin acasă. Îmi doream să cânt, însă nu aveam susţinere de nicăieri. Nu ştiam la ce uşă să bat, însă m-a salvat dorinţa de a depune actele la Universitatea de Artă şi Cultură, specialitatea Canto de Estradă şi Jazz”, mi-a declarat olăneşteanca.
În paralel cu studiile, Veronica mai cânta prin restaurante, iar mai apoi a început să colaboreze cu muzicienii de acolo, pentru ca, ulterior, să fie invitată în calitate de vocalistă şi în unele band-uri. Nelipsite au fost şi concursurile de muzică, unde ocupa doar locuri de frunte.

După 11 ani a revenit la prima ei dragoste – vioara

După trei ani de şedere în oraşul care poartă amprenta romancierilor Fiodor Dostoevski și Vladimir Nabokov, şi a compozitorilor Piotr Ilici Ceaikovski, Igor Stravinski și Dmitri Șostakovici, talentul basarabencei noastre a fost remarcat.
După zece ani în care a locuit cu chirie, violonista a reuşit să-şi cumpere propria locuinţă şi maşina mult râvnită. Astăzi este bine-mersi şi nu-şi doreşte decât sănătate ca să-şi poată atinge scopurile propuse de acum încolo.
„Mi-a fost greu să mă despart de viaţa pe care o aveam în Moldova. De familie, de prieteni, de scena de acolo. Însă acum sunt fericită că am reuşit să mă manifest şi să-mi fac un nume. Timp de 11 ani, am făcut o pauză în ce priveşte vioara, iar de un an am revenit la ea. Sunt liber profesionist: cânt cu cine şi unde vreau. Sunt invitată şi la spectacolele care se organizează în piaţa din Sankt-Petersburg. Ţin să vă spun că, aici, lumea muzicii nu este ca cea din Moldova. E greu să te integrezi şi să te faci remarcat. Trebuie să ştii cum să te menţii pe val. Am planuri mari de viitor, de care la sigur veţi auzi”, îmi mărturisește Veronica Manic.

„Sandu Gorgos, un profesionist desăvârşit”

Recent, artista a lansat primul său CD de muzică uşoară, în colaborare cu Sandu Gorgos. Cei doi au mai conlucrat în timp ce violonista îşi făcea studiile la „Ştefan Neaga”.
„Sandu este un profesionist desăvârşit, iar dacă ar veni la Sankt-Petersburg, l-ar răsturna din punct de vedere muzical”, precizează muziciana.
Cu ocazia „Mărţişorului”, Veronica Manic a organizat primul spectacol pentru diaspora de acolo, avându-i ca invitaţi pe Costi Burlacu, Corina Ţepeş şi Igor Cuciuc. Şi cum debutul a fost pe măsura aşteptărilor sale, urmează să vină şi cu alte surprize pentru moldovenii din Sankt-Petersburg.
Când va veni în vacanţă, în Moldova, basarabeanca planifică să realizeze câteva duete cu artiştii săi de suflet de aici. Întrebată care este secretul succesului său, aceasta ne-a răspuns fără a sta prea mult pe gânduri: „Eu cred în muncă şi în faptul că dacă omul are o dorinţă, realizează tot ce şi-a propus. Cu paşi mici, dar siguri, ne putem îndeplini visele”.

P.S. Interviu realizat în anul 2015

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.