După o perioadă de aproape șapte ani petrecuţi în Canada, basarabeanul Alexandru Șura a revenit definitiv acasă. Nu i-a fost deloc ușor să ia această decizie, căci a trebuit să renunțe la unele proiecte importante pe care le avea cu muzicienii de acolo. Totuşi, nu regretă deloc pasul făcut, deoarece de cum a ajuns acasă, ofertele de colaborare au curs gârlă.
Acum şapte ani, Alexandru Șura s-a mutat în Canada. N-a mers încolo cu gând de îmbogăţire, vroia doar să mai capete experiență, să devină un profesionist în adevăratul sens al cuvântului, dar și să le demonstreze canadienilor magia țambalului românesc.
Profesia de muzician ca hobby

„Am plecat în Canada și pentru că doream să mă implic în mai multe proiecte de talie internațională. Însă uitându-mă la muzicienii de acolo, am înțeles că nici la ei această profesie nu este remunerată tocmai bine. Mai mult decât atât, profesia de muzician în Canada este privită ca un hobby. Am fost implicat în numeroase proiecte de scurtă durată. De exemplu, un proiect de anvergură putea să aibă loc fie o dată pe an, fie o dată la jumătate de an. Trebuia să aștept, iar mie nu-mi convenea acest lucru”, mi-a declarat țambalagiul.
În Canada, Alexandru Șura a înregistrat muzică pentru filme, a cântat jazz-manouche, muzică electroacustică, evreiască și românească. A cântat alături de orchestre simfonice și de cameră, fiind implicat în proiecte de talie internațională.
„Am doar de câștigat”

Recunoaște că i-a fost greu să ia decizia de a reveni în Moldova, însă și-a dat seama că mai mult decât a realizat în anii petrecuți în Canada nu va putea să facă. Gândul revenirii acasă îl păştea de fiecare dată când venea la Chișinău.
„Analizam și comparam unele aspecte, însă timp de patru ani m-au ţinut acolo studiile, căci am făcut facultatea Teorie muzicală la Montreal. Vroiam să-mi perfecționez cunoştinţele – acesta a fost încă unul dintre scopurile mele. Am revenit în țară mai bogat profesional și cu experiență. Acum pot să le împărtășesc şi colegilor mei din tot ce am învățat acolo. Pe ambele maluri ale Prutului, țambalul este un instrument foarte apreciat. R.Moldova și România sunt locurile ideale pentru mine unde pot să creez diferite stiluri de muzică. Deci, am doar de câștigat”, povestește muzicianul.
Alexandru Șura ține legătura cu colegii săi din Canada. Şi chiar dacă e la Chișinău, acesta primește oferte de a semna aranjamente muzicale pentru orchestre de cameră canadiene. Este invitat și la spectacole, fapt ce nu poate decât să-l bucure.
La 14 ani, angajat într-o orchestră

Pe când avea 14 ani și jumătate, țambalagiul a fost angajat pentru prima dată în Orchestra Ansamblului „Joc”. În vară se vor face 20 de ani de la acel pas important pentru cariera sa de muzician. Astăzi este instrumentist liber profesionist, colaborează cu majoritatea orchestrelor de muzică populară de la noi, semnează aranjamente muzicale pentru unii artiști și este implicat în mai multe proiecte muzicale. Își aduce aminte cu nostalgie de perioada în care era angajat în orchestră și și-ar dori să mai trăiască acea experienţă. Dar are o condiție:
„Aș accepta doar dacă dirijorul va înțelege că eu sunt format altfel și că voi vrea mereu să introduc în program ceva de la mine. Spun asta deoarece muzicienii de la noi nu acceptă noul, sunt mai reticenţi de felul lor”.
Țambalele sale, realizate de cel mai cotat meșter din lume

Muzicianul se poate lăuda cu cele două țambale ale sale. Acestea au fost făcute la comandă, în Ungaria, de către cel mai iscusit meșter din lume.
„Mă pot considera un norocos, căci am două instrumente de cea mai înaltă calitate, la care pot cânta orice gen de muzică. Am material pentru un CD de folclor, dar îmi doresc să cânt și muzică clasică și să înregistrez ceva cu orchestra de cameră de la noi. Am multe idei pe care le voi realiza treptat”, susține instrumentistul.
„Am obosit de străini și de străinătate”
Alexandru Șura nu mai vrea să plece în străinătate, căci, spune el, „a stat prea mult timp printre străini și cunoaște toate etapele prin care este nevoit să treacă un om care se află departe de cei dragi”.
„Am obosit de străini și de străinătate. Am mâncat suficient din pâinea amară, cred că ajunge…”, precizează acesta.
E logodit și urmează să facă nunta

Țambalagiul este logodit cu Veronica, o violonistă originară din R.Moldova, dar s-a mutat de mai mulţi ani cu traiul în Canada, împreună cu părinții și fratele său. Pentru a-i fi alături jumătăţii sale, tânăra a decis să renunțe la proiectele pe care le are acolo și să o ia de la capăt acasă, alături de Alexandru.
„Peste două săptămâni Veronica va fi la Chișinău – ea avea contract de muncă acolo, de aceea n-a putut să vină odată cu mine. Împreună ne vom croi un drum profesional în R.Moldova și în România. Acum ne gândim la următorul pas din viața noastră. Dorința de a juca nunta este foarte mare, însă există o problemă: părinții Veronicăi lucrează, iar la concediu au dreptul o dată pe an, doar pentru două săptămâni. Depindem de ei. Dar cum va apărea o ferestruică în programul lor, cum facem nunta!”, mi-a spus la finalul discuției Alexandru Șura.
P.S. Interviu realizat în anul 2015