Cealaltă Basarabie // O moldoveancă stabilită în Germania creează cărți senzoriale pentru copii

Natalia Marcov are 29 de ani, s-a născut în sat. Sărata Nouă, r. Leova. De cinci ani locuiește în Germania, alături de soțul și gemenii lor, David și Emilia. De profesie este chimistă, însă cum de mică le spunea părinților că vrea să devină director, la vârsta de 22 de ani și-a lansat propria afacere, care se adresa celor pasionați de limbile străine. Chiar dacă avea o viață activă și frumoasă în Moldova, ea și soțul ei tindeau pentru un trai mai bun. Așa că într-o bună zi au decis să emigreze, decizie pe care nu o regretă nici pentru o secundă. De doi ani, Natalia se află în concediu de maternitate, iar în această perioadă i-a venit ideea de a crea cărți senzoriale personalizate pentru copii. Este încântată de roadele pe care le culege în urma noii pasiuni, iar la momentul de față lucrează la o nouă lucrare și se mândrește cu faptul că are deja o schiță pentru cea de-a treia carte.

Basarabeanca noastră din Germania și-a început povestea teleportându-se în copilăria de care-și aduce aminte cu mult dor. Părinții săi au făcut tot posibilul ca ea și fratele ei mai mic să se simtă fericiți, și să nu ducă nicio lipsă.

„Furam făină de la bunica și împreună cu prietenii din mahala coceam pâine în parc. Mă duceam la scăldat, tăiam ciorapii ca să cos haine la păpuși și îmi plăcea să dorm dimineața. Astfel întârziam la școală, care de altfel se afla la trei minute de casa noastră. Îmi aduc aminte cu dor de luna martie, când purtam mărțișorul cu mândrie, iar în ultima zi a lunii îl legam de creanga copacului de caise din grădina bunicilor. Chiar eram încrezută că dorințele se vor îndeplini și urmăream să înflorească creanga”, îmi povestește basarabeanca noastră.

„Nu contează, director să fiu!”

Când era mică le spunea părinților că-și dorește să devină director, iar tatăl ei o întreba dacă vrea să fie director de școală ori de uzină, iar răspunsul ei era: „Nu contează, director să fiu!”.

Însă până a-și îndeplini visul a absolvit facultatea de Biologie și Chimie de la Universitatea de Stat din Tiraspol, cu sediul la Chișinău. Astfel a devenit specialist în chimie, făcând și studii de masterat în acest domeniu.

„Voiam să fac medicină, mai exact să devin chirurg, dar m-am speriat de numărul anilor de studii. Până la urmă sunt chimist și nu regret. Însă dorința din copilărie de a fi director a devenit realitate. Am avut o afacere pe care o administram și pe care o clasez drept o experiență bună”, îmi spune Natalia.

Avea 22 de ani când și-a lansat propria afacere care se adresa celor pasionați de limbile străine.

Despre viața din Moldova

În Moldova a avut o viață activă, interesantă, dar totodată și grea din punct de vedere financiar. În ultimul an de studii a decis să locuiască împreună cu cel care ulterior i-a devenit soț. Chiar dacă ambii munceau, fără ajutorul financiar al părinților cei doi nu s-ar fi descurcat.

„Un salariu îl dădeam pe chirie, iar cel de-al doilea pe serviciile comunale și pe produsele alimentare. Dacă apărea ceva neprevăzut sau era cazul să ne cumpărăm o pereche de pantofi, nu făceam față. Așa că mai întâi a plecat soțul cu scopul să câștige bani pentru a ne putea procura un apartament. Eram atât de naivi, ni se părea că aici se fac banii cu sacii. Apropo, cu soțul ne cunoaștem din copilărie, el ține minte în ce eram îmbrăcată când am mers în clasa I, pe când eu uitasem”, povestește pe o doză de umor moldoveanca noastră.

„Am întâmpinat greutăți și nu puține”

Au ales să plece în Germania pentru că acolo se afla cel care ulterior le-a devenit naș de cununie. Nu planificau să emigreze, unde mai pui că Natalia nicidecum nu-și imagina să trăiască într-o altă țară decât în Moldova.

„Îmi criticam colegii care îmi ziceau că vor să plece peste hotare, întrebându-i ce nu le ajunge acasă. Însă așa s-a întâmplat că soțul a plecat pentru două luni și ne-am trezit că a trecut un an. Când a venit acasă ne-am căsătorit și am plecat și eu. Am întâmpinat greutăți și nu puține. În primul rând nu cunoșteam limba, iar în al doilea rând – nu aveam nici prieteni și nici cunoscuți care să ne poată ajuta cu informații. M-am obișnuit foarte greu, mi-a luat mai mult de doi ani ca să luăm decizia de a rămâne aici, voiam înapoi la patrie”, își aduce aminte Natalia Marcov, care este în Germania de cinci ani, iar soțul ei de șase ani.

După ce a mers la o școală pentru a învăța limba germană, lucrurile i-au devenit mai clare și a început să privească lumea de acolo cu alți ochi.

Din start se mira când vedea pe trotinete bărbați la cravată și femei în fuste și pe tocuri mergând pe biciclete.

Despre Germania

Îi place tot în Germania, mai ales cum este organizată legea și cum este respectată de nemți.

„Noi fiind părinți de gemeni, avem cărucior mare și am reușit să facem diferența. Aici putem folosi ușor căruțul și în transportul public, oriunde putem merge cu el, ceea ce nu pot spune despre țara noastră, cu părere de rău”, precizează tânăra mămică.

Natalia este încântată și de faptul că în Germania are posibilitatea de a rezolva multe întrebări fără să iasă din casă și primește răspuns la orice întrebare fie pe e-mail, fie la telefon.

Despre joburi

Cât despre joburile lor, aceasta mi-a spus că soțul ei lucrează în domeniul construcțiilor, iar ea, până a intra în concediu de maternitatea, a muncit într-un hotel.

„Mi-a fost greu de la început cu acest job. De la administrator de companie, la făcut curățenie în hotel este diferență mare. M-ai târziu m-am obișnuit căci munca la slăvit pe om”, îmi mai spune ea.

În urmă cu doi ani, cei doi au devenit părinții gemenilor David și Emilia, ei fiind cei care-i motivează să viseze, să aibă scopuri și să le realizeze.

Despre pasiunea cărților personalizate

Stând acasă, era în căutarea unei activități pe care ar fi putut să o dezvolte la nivel de pasiune. Iar într-o bună zi, gemenii ei au primit în dar câteva cărți senzoriale personalizate.

„I-am văzut cum se joacă cu ele și în același timp aveau o curiozitate mare de a învăța. Atunci mi-a venit ideea de a încerca să creez și eu asemenea cărți.

Ideea a fost ca doar să încerc, însă când am văzut că-mi reuște foarte bine și că prima lucrare s-a bucurat de succes, am prins la curaj să merg pe acest drum”, susține tânăra mămică.

Acum se află în proces de muncă la a doua carte despre care spune că va fi total diferită de prima. Este mândră de faptul că deja are și doritori de a intra în posesia lucrării, dar și de faptul că are schiță pentru a treia carte.

Despre cum e să fii mămică de gemeni

Pe final de discuție, nu am putut să nu o întrebăm despre cum e să fii mămică de gemeni.

„Cred că viața de mămică de gemeni o poate înțelege cu adevărat doar o mămică de gemeni. E frumoasă, mai ales când privești dintr-o parte, dar e foarte obositor. Nu ascund faptul că este greu, nu știu dacă toate mamele simt același lucru, dar mie mi-a fost foarte greu până când ei au devenit mai independenți.

Greutatea cea mai mare a fost la nivel psihologic pentru că trebuia să le acord atenție și grijă în egală măsură. De faptul că apucam să dorm câte trei ore pe noapte și acelea nu la rând, nici nu mai vorbesc.

Soțul muncea toată ziua, iar până venea acasă mi se părea o veșnicie, în schimb odată ajuns, mă lăsa să mă odihnesc un pic.

Astăzi sunt mari și e mult mai ușor, ne bucurăm de ei și de șotiile pe care le fac, de fiecare cuvânt nou rostit și de fiecare clipă trăită alături de ei”, mai povestește basarabeanca noastră.

De când a emigrat, cel mai mult îi este dor de spiritul sărbătorilor de acasă și de bucate tradiționale moldovenești.

La momentul de față, soții Marcov nu planifică să revină definitiv în Moldova, dar nici nu pot spune că nu vor face acest lucru pe viitor.

Jurnal.md
Jurnal.md
Jurnal.md
Jurnal.md
Jurnal.md
Jurnal.md
Jurnal.md
Jurnal.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.