Povestea lui Pavel Obreja, sculptorul „îndrăgostiţilor” de pe strada pietonală din Chişinău

În urmă cu două săptămâni, pe strada pietonală Eugen Doga a apărut o sculptură apreciată atât de internauți, cât și de trecători. Lucrarea este parte a proiectului „Sculpturi care te privesc în ochi”, iar autorul acesteia e tânărul sculptor Pavel Obreja, care într-un interviu mi-a vorbit despre familie, artă şi lucrarea care l-a scos din anonimat.

Pavel Obreja, autorul sculpturii „îndrăgostiților” de pe strada pietonală Eugen Doga din Chișinău, s-a născut în satul Valea Perjei din raionul Taraclia. A studiat Sculptura la Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Capitală, iar după aceasta – și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, unde a făcut și un masterat. În ultimul an de studii, s-a angajat în calitate de pictor-butafor la Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov”, unde activează și azi.
„Am avut o înțelegere cu șefa mea, ca să-mi permită să lipsesc de la serviciu o zi pe săptămână, zi pe care o dedicam studiilor. Anul trecut am terminat-o cu studenția, iar acum, pe lângă munca la teatru, particip la mai multe proiecte artistice”, îmi povestește el.

A studiat acordeonul

Nimeni din familia sa nu are tangențe cu arta, lui Pavel însă i-a plăcut de mic să deseneze, iar inspirația și-o găsea în sânul naturii. Și pictura nu e unicul domeniu al artei de care s-a simtit atras el, căci în copilărie a studiat și acordeonul la școala de muzică din sat, doar că la absolvirea acesteia a simțit că vrea să facă altceva – a ales să studieze artele vizuale.
Când le-a spus părinților săi că ar vrea să devină sculptor, aceștia l-au susținut necondiționat.

„Ei nu au încercat niciodată să-mi influențeze deciziile şi m-au sprijinit de fiecare dată. Mi-am început activitatea în domeniul artelor vizuale realizând de sine stătător portretul unui prieten de-al meu, după care au urmat multe alte lucrări. Să ştiţi că pentru un artist plastic fiecare lucrare e ca un copil al său. Până acum am realizat mai mult portrete, iar înainte de a începe lucrul la ele, încerc să cunosc cât mai bine modelul ca să-i pot reda nu doar chipul, ci şi caracterul. Până acum am realizat vreo 30 de portrete, 10 lucrări de creație şi 3 de for public. De exemplu, în raionul Edineț se află portretul comemorativ din bronz al arhitectului Petru Bradu”, mi-a declarat tânărul sculptor.

Lucrarea sa preferată

Îi place să-și expună lucrările, iar acum o mare parte dintre acestea sunt depozitate acasă la părinţii săi, pentru că intenționează să organizeze o expoziție personală.

Lucrarea sa preferată este portretul în bronz al unei colege de-ale sale. În 2015, cu această lucrare chiar a luat Premiul special al Fundației „Dumitru Fusu” în cadrul Expoziției-concurs „Noi, tineretul creator”, eveniment găzduit de Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chişinău.

„Am lucrat mult timp la potretul ăsta, pentru că nu știam ce coafură să poarte personajul lucrării mele. Într-un final, am ales să-i las doar câteva şuviţe de păr rebele”, adaugă artistul.

Un specialist de nota „8,4”

Susține că nu e niciodată în pană de creativitate atunci când lucrează. Şi chiar dacă i se spune adesea că este un maestru în ceea ce face, el, care de felul său e perfecționist, știe că mai sunt elemente la care ar trebui să mai muncească.
„La moment, mie, ca sculptor, mi-aș da nota 8,4”, îmi spune Pavel Obreja.

Perechea de îndrăgostiți de pe strada pietonală Eugen Doga e parte a proiectului „Sculpturi care te privesc în ochi”, iniţiat de Angela Brașoveanu. La acest concurs au participat mai mulți tineri de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, iar în urma preselecției, juriul a ales două sculpturi: una e cea a lui Pavel Obreja, iar cea de-a doua, care va fi amplasată în Parcul „Valea Morilor”, este lucrarea lui Petru Glavan.

„Din start am avut mai multe idei, dar până la urmă am decis să realizez sculptura celor doi îndrăgostiți, lucrare la care am lucrat cam cinci luni. Cele mai multe dificultăți le-am întâmpinat la redarea chipului fetei, căci nu reuşeam să-l găsesc pe cel potrivit”, povestește autorul sculpturilor.
Pentru această lucrare, modele i-au fost colegii săi, Vasile și Mihaela, care au acceptat să-i pozeze din prima.

Despre reacțiile la lucrare

Au trecut două săptămâni de când lucrarea sa a fost amplasată în Chişinău, dar autorul acesteia încă mai primeşte mesaje apreciative pe rețelele de socializare.
„Sunt mulțumit de reacţiile pozitive și de glumele care circulă pe internet legat de sculptura mea. Nu m-am așteptat la atâtea laude. Mi-am dorit ca oamenii să se bucure când vor da cu ochii de acest cuplu minunat şi, din câte observ, acest lucru mi-a reuşit. Sunt încântat de rezultat, deşi întotdeauna e loc de mai bine. Până acum am primit sute de mesaje, iar unele dintre acestea m-au emoționat. Mi-au scris şi basarabeni din diasporă, dar şi străini. Am și comenzi de peste hotare, dar nu le pot accepta, căci acum lucrez la un alt proiect – un set de sculpturi în miniatură ale ostaşilor lui Ștefan cel Mare și ai armatei otomane. Lucrarea va fi expusă pe o tablă de șah și va fi comercializată”, îmi mai povestește Pavel Obreja.

Despre cum e să fii sculptor în Republica Moldova

Până acum, nu i-a părut rău nici pentru o clipă că a ales să se facă sculptor, căci îi place libertatea de creaţie pe care i-o lasă acest domeniu al artei.
„Aici nu există reguli stricte de lucru, iar devierile sunt chiar binevenite. Se poate face sculptură în R. Moldova, iar un specialist bun îşi găseşte întotdeauna de lucru, mai ales dacă se autoperfecţionează în permanență. Oamenii de artă de la noi nu prea reuşesc să facă bani acasă, dar îi mai salvează proiectele și expozițiile pe care le au în străinătate”, susține sculptorul.
Pavel este implicat în mai multe proiecte, aşa că deocamdată intenţionează să părăsească Republica Moldova doar pentru perioada vacanțelor. Totuşi, nu exclude faptul că peste câţiva ani îşi va dori să-și încerce norocul într-o altă țară a lumii.

P.S. Interviu realizat în anul 2017

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.