Ziua poliţist, seara umorist

Actor, umorist, parodist, prezentator, cântăreţ, licenţiat al UNEFS, de cinci ani poliţist cu acte în regulă, iar mai nou, se poate mândri şi cu faptul că a absolvit studiile de master în drept. Despre Nicolae Hodină, căci el este personajul acestui articol, v-am vorbit pentru prima dată în urmă cu şase ani. Atunci Gheorghe Urschi îmi povestea mândru că „şi-a găsit naşul” când l-a descoperit pe umoristul care reuşea să-i imite cel mai bine pe politicienii şi pe artiştii de pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv şi pe domnia sa.

În vara lui 2010, JURNAL de Chişinău publica primul interviu cu Nicolae Hodină, de care aflasem de la maestrul Gheorghe Urschi. De la ultima noastră discuţie cu parodistul care îi imită pe Traian Băsescu, Adrian Păunescu, Tudor Gheorghe, Cătălin Crişan, Vladimir Voronin, Petru Lucinschi, Vasile Tarlev, Gheorghe Ţopa, Ion Suruceanu, Mihai Ciobanu, Nicolae Sulac, Mihai Volontir ş.a., multe aveau să se întâmple în viaţa acestuia. Sunt cinci ani de când Nicolae Hodină e poliţist de sector în sat. Moleşti, r. Ialoveni şi un an de când e în concediu de paternitate. În plus, pe lângă numeroasele activităţi şi proiecte în care este implicat, pregăteşte tradiţionalul concert de 1 aprilie, cu genericul „Mai bine murim de râs, decât să murim de foame”.

N-are timp de hodină

„Nicolae Hodină munceşte, nu are timp să se hodinească”, îmi spune pe o notă de umor domnul poliţist, care până a deveni om al legii a activat în Brigada de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger”.
„De fapt, totul a pornit de la Ansamblul „Fulger”, pe care am fost invitat să-l formez. Şi cum atunci când urcam pe scenă purtam mereu uniformă, iar cum vârsta îmi permitea să mă reprofilez, am decis să mă fac poliţist. Am trecut cu brio toate testele, controlul medical şi aşa am ajuns să profesez. Nu-mi este ruşine să spun că sunt sectorist”, susţine Nicolae Hodină, precizând că de curând a absolvit studiile de master în drept, luând nota 9 la teză.
Ne asigură că meseria de poliţist cu cea de umorist se împacă foarte bine şi că de cele mai multe ori o glumă bună îl scoate din încurcătură atunci când se pomeneşte în situaţii mai tensionate.

„Nu-i uşor să fii poliţist”

Deşi locuieşte la Chişinău, merge zilnic la serviciu în Moleşti, sat în care anterior a fost invitat în calitate de artist, la hramul localităţii.
„Sătenii mă cunoşteau ca umorist şi interpret, iar când m-au văzut la poarta lor îmbrăcat în uniformă de poliţist, împreună cu primarul, care la rândul lui e muzicant, nu înţelegeau ce se întâmplă. Au crezut că fac vreo glumă, căci în Moleşti cum cântă primarul şi sectoristul, aşa joacă sătenii (n.a. – râde). Deşi am absolvit şi Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, nu aplic niciodată forţa fizică. Cu sătenii mă înţeleg din cuvânt, însă ca să lucrezi cu oamenii trebuie să fii un mare pedagog şi un mare umorist. Nu-i uşor să fii poliţist, însă lucrez, căci trebuie să-mi hrănesc familia. Am învăţat cum să mă comport cu cei în stare de ebrietate: trebuie doar să mă fac prost de tot, deoarece în acel moment, dacă-l iei pe cel beat cu ură şi violenţă, strici imaginea MAI. Moleştenii m-au înaintat şi la funcţia de primar, însă după ce mi-am depus candidatura m-au sunat de la centrul raional şi mi-au spus să nu-mi fac de cap. Aşa că a doua zi mi-am retras-o, căci nu am vrut să-i stric imaginea actualului primar. Sunt mândru de faptul că, într-un sat străin, lucrând cu oameni pe care până nu demult nu-i cunoşteam, azi mă simt ca acasă”, povesteşte umoristul.

„Gospodar” în… pahar

Peste jumătate de an, atunci când va reveni la serviciu după concediul de paternitate, va prezenta la superiorilor diploma de master, iar atunci, speră el, va avansa pe scară ierarhică. „Poate mi se va propune să fiu comisar ori vicecomisar”, îmi spune Nicolae Hodină.
Multe dintre textele umoristice pe care le include în spectacolele sale sunt inspirate din viaţa de zi cu zi ori din activitatea sa de poliţist. Actorul spune că are deja idei pentru vreo 15 filme de scurt metraj şi speră ca în viitorul apropiat să le vadă realizate.
„Vă dau doar un exemplu: la barul din sat, în timp ce-mi beam ceaiul, vine tatăl barmaniţei, fost poliţist, actualmente pensionar, şi o roagă să-i toarne 100 de gr din acela de care el ‘n-a fost, nu este şi nici nu va fi’. Scena îmi trezise curiozitatea. Nedumerită, fata nu înţelegea ce-i cere tata şi-l ruga să-i explice ce vrea, de fapt. Şi pentru că acesta nu-i spunea, s-a enervat şi i-a recomandat să se deservească singur. La care fostul coleg, căruia vedeam eu că-i arde gâtul, a zis: ‘Draga tatei, toarnă-mi o duşcă din ceea ce n-am fost, nu sunt şi nici nu voi fi niciodată – gospodar (n.a. – marcă de rachiu)’”, îmi mai povesteşte Nicolae Hodină.

Umorul îl ajută să aplaneze conflictele

Îi place şi meseria de poliţist, însă cel mai bine se simte atunci când urcă pe scenă şi impresionează publicul cu talentul său.
Umorul de calitate a fost preţuit dintotdeauna, însă, susţine artistul, în R. Moldova sunt mai puţini parodişti, iar asta doar din cauza cenzurii. Are compuse numeroase monologuri, însă pentru a le include în spectacole ar trebui să plătească. „Pentru a te afirma ca artist, dar şi pentru a te menţine în vizorul publicului, trebuie să dai bani încontinuu”, precizează el.
De multe ori, talentul său umoristic îl ajută să aplaneze situaţii tensionate. „La una dintre adunările cu sătenii venise ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, preşedintele raionului Ialoveni şi primarul de Moleşti. Eram şi eu acolo, la datorie, cu pistolul la şold. La un moment dat, când am văzut că se încing spiritele, am ieşit în faţa lor şi… le-am spus un banc. Toţi au râs, iar şedinţă a continuat pe o altă notă. Şi da, umorul este o pastilă foarte bună pentru a aplana orice conflict”, susţine Nicolae Hodină.

Restaurează motociclete

Pentru al cincilea an consecutiv, pe 1 aprilie, parodistul organizează tradiţionalul spectacol de umor. Investiţiile sunt mari, iar pentru că lumea vrea ca preţul biletelor să nu fie cât mai mic, iar el încearcă să ţin cont de doleanţele publicului, după fiecare eveniment se alege cu datorii.
Scenariul spectacolului din 2016 este realizat de Andrei Porubin.şi Nicolae Hodină, cel care va prezenta evenimentul, iar majoritatea textelor la parodii sunt scrise şi redactate de Gheorghe Bîlici.
Pe lângă numeroasele pasiuni pe care le are, sectoristul restaurează motociclete vechi. Până la momentul de faţă se poate lăuda cu trei exemplare: una din 1973, a doua din 1966 şi a treia din 1953.

Păcălit de cel mai bun prieten

Deşi încearcă să nu se lase păcălit de 1 aprilie, anul trecut unuia dintre bunii săi prieteni i-a reuşit să-i înşele vigilenţa.
„M-a sunat cu noaptea-n cap şi mi-a spus să mă duc la Porţile Oraşului, că i s-a defectat ceva la maşină. Zăpăcit, cum eram de pe somn, dar şi din cauza grijilor pe care le aveam legat de spectacolul din seara ceea, m-am urcat în maşină şi m-am pornit spre el. Ajung pe la 6.30. Mă uit că nu-i nimeni acolo şi-l sun, ca să văd în ce parte e. ‘Acasă. Dorm!’. Atunci mi-am dat seama că e 1 aprilie”, râde umoristul.
De 17 ani, Nicolae Hodină este căsătorit cu Sabina, bucătăreasă de profesie. Cei doi au împreună trei copii: Grigore (16 ani), Nicuşor (12 ani) şi Felicia (1 anişor şi jumătate).

P.S. Interviu realizat în anul 2016

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.