„Muza trebuie să mă găsească mereu lucrând”

Descoperim tot mai mulţi tineri care au ce spune şi care ne duc faima în lume, iar asta ne face să ne convingem de faptul că Republica Moldova este o fabrică de talente. Astăzi vă propun să-l descoperiţi pe Pavel Donciu, un pictor de 22 de ani lucrările căruia se vând ca pâinea caldă nu doar acasă, ci și peste hotare. L-am găsit muncind la o serie de tablouri pentru un cumpărător din Italia, iar în timpul discuţiei purtate am aflat că în iulie va fi reprezentantul R. Moldova la un proiect internaţional care va avea loc în Kîrgîzstan.

Părinţii au fost cei care i-au decis soarta, iar astăzi le mulţumeşte pentru alegerea făcută. Pe tot parcursul discuţiei noastre, Pavel îşi frământa mâinile, vădit emoţionat. E o fire discretă, căreia îi place să creeze departe de ochii lumii.
Vine din sat. Puhoi, r. Ialoveni, dar s-a mutat la Chişinău acum 10 ani, când părinţii l-au trimis să studieze la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”.

Medalie, diplomă şi… un radioreceptor

„Şi-au zis că aş fi bun de pictor când au văzut că desenam pe unde apucam: pe pereţii casei, în caietele de la şcoală etc. Atunci au decis pentru mine şi le mulţumesc pentru asta. Când am venit la liceu, mi s-a propus să mai repet o dată clasa a V-a pentru a putea fi admis, iar eu am acceptat căci îmi plăcea la nebunie să desenez! Apoi am început să desenez tot mai bine, iar asta mi-a dat curaj să particip la concursuri. Am foarte multe diplome şi medalii, chiar nu le mai ştiu numărul. În schimb ţin minte că la primul concurs, pe lângă medalie şi diplomă, am primit cadou şi un radioreceptor. Eram mândru rău!”, îmi povesteşte amuzat tânărul pictor.

A participat şi la Jocurile Delfice

În 2014, Pavel Donciu, alături de alţi 13 tineri basarabeni, a participat la Jocurile Delfice Europene care în acel an s-au desfăşurat în oraşul Volgograd (Rusia). S-a întors acasă cu onorabilul loc III, el fiind unicul din domeniul artei care a obţinut o medalie.
Anul trecut, Pavel, student la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, a fost pentru o lună la Berlin. A fost angajat într-un proiect de creaţie, alături de alţi pictori din toate colţurile lumii. Acolo i-au rămas 25 de lucrări, ba chiar i s-a propus să rămână şi el în Germania, Pavel însă a preferat se întoarcă acasă.

„Vreau să mă fac mare cu paşi mici. Am abia 22 de ani şi deci am când să mut munţii din loc. Deocamdată vreau să absolvesc facultatea, mai ales că îl am ca profesor pe talentatul Iurie Matei, deci am de la cine învăţa. Deşi îmi pasă mai mult de rezultatul final decât de notele pe care le iau la academie, recunosc, fără falsă modestie, că am carnetul de note plin de „10”. În R.Moldova munca artistului încă nu este apreciată îndeajuns, dar sper că situaţia se va schimba, cu timpul. Mi-aş dori o expoziţie proprie, dar nu acum, căci încă nu sunt pregătit pentru un asemenea eveniment important. Vreau ca la expoziţia mea să vină nu doar colegii şi profesorii mei, ci şi personalităţi din lumea artei, oameni care vor şti să-mi aprecieze munca. În viziunea mea, o asemenea expunere publică are scop educativ. Îmi doresc să-mi expun mai întâi de toate lucrările în cele două state româneşti, apoi – şi în Europa”, îmi povesteşte Pavel Donciu.

Îşi vinde tablourile la preţuri simbolice

Tânărului pictor nu-i place să-şi ţină prea mult lucrările în atelier: de cum a finisat o pictură, o şi vinde prin intermediul unei galerii de artă. Şi nu duce lipsă de cumpărători! În R.Moldova le dă la preţuri simbolice, cea mai ieftină lucrare costând în jur de 1200 de lei, iar cea mai scumpă – 400 de euro. Până acum a vândut multe lucrări, peste 200 la număr. Cu 60 dintre tablourile sale a participat la expoziţii colective, iar 10 dintre picturile sale nu le-ar vinde pentru nimic în lume.
„Acasă îmi vând tablourile mult mai ieftin decât Europa. Ştii, odată, la un eveniment, cineva mi-a spus că pentru un stat mic, cum e Moldova, sunt prea mulţi artişti buni. Şi are dreptate: Moldova chiar e o fabrică de talente!”, susţine el.

Satul îl inspiră

Cel mai mult îi place să picteze în sânul naturii, să-şi aştearnă trăirile. În momentele în care se află în pană de inspiraţie, caută refugiu departe de zgomotul oraşului.
„Mă simt bine în sătucuri şi cătune – sunt locuri simple, dar care au foarte multe de spus. Acolo mi se odihneşte ochiul şi împrumut culori pentru picturile mele. Muza nu trebuie aşteptată pur şi simplu, ea trebuie să te găsească mereu lucrând. De obicei sunt în atelier de dimineaţă până noaptea târziu. Acum, de exemplu, fac o serie de lucrări pentru un cumpărător din Italia. Ca de fiecare dată, încerc să fiu original”, îmi mai spune Pavel Donciu.
În iulie, tânărul pictorul va pleca pentru două săptămâni în Kîrgîzstan, pentru a participa la un proiect internaţional. Lucrările pe care le va realiza în perioada şederii sale vor fi expune la Bişkek, la Muzeul Naţional de Arte.

P.S. Interviu realizat în anul 2016

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.