„Eh!… S-au adunat multe probleme…”

Şi ne întrebăm, pentru a nu ştiu câta oară, de ce mai marilor ţării nu le pasă de suferințele celor care odinioară au contribuit la dezvoltarea culturii în R. Moldova? De ce îşi aduc aminte de oamenii de artă doar atunci când aceştia nu mai sunt printre noi? Am scris nu o singură dată despre problemele grave de sănătate ale Ninei Crulicovschi, în speranţa că i se va întinde o mână de ajutor. Zadarnică nădejde…

„Ce să mai fac? Mă gândesc cum să trăiesc mai departe…”, îmi spune cu tristeţe artista devenită celebră după interpretarea melodiei „Cu numele tău”. La moment, bucuria sa cea mai mare este că de acum încolo va putea să ducă un trai decent, deoarece Primăria Chişinău i-a dat apartament.
Atunci când starea de sănătate îi permite, fapt ce se întâmplă cam rar, artistei îi place să-şi amenajeze noua locuinţă, chiar dacă nu ea este proprietara lui de drept.

„Pe 31 decembrie m-am mutat în casă nouă, dl Chirtoacă s-a ținut de cuvânt. Ştiţi, până nu demult multora li se părea că stau într-un palat, însă după ce au văzut la televizor condiţiile inumane de trai pe care sunt nevoită să le suport, nu le venea să creadă că e adevărat! Noroc de primarul capitalei, care m-a ajutat ori de câte ori a putut. Unora din colegii mei li s-au dat şi loturi de pământ, şi apartamente la cheie, eu însă n-am primit nimic de la stat. Din păcate, apartamentul nu-mi aparține şi nu-l pot privatiza. Dar totul depinde de cei de la conducere. Locuiesc temporar aici, mai bine zis, câte zile mi-a da Domnul”, îmi povestește artista.

„Mereu sunt la tratament”

Anul trecut, Nina Crulicovschi trebuia să meargă la tratament în străinătate. Dar pentru că nu a reuşit să adune suma necesară, a fost nevoită să amâne deplasarea.
„Trebuia să aleg între Germania şi Israel. Evident, aş fi ales ţara unde m-ar fi costat mai ieftin intervenția şi tratamentul. Acum şi glanda tiroidă îmi dă bătăi de cap. Am mai mulţi noduli şi nu se ştie care din ei sunt benigni şi care-s maligni. E risc de cancer. Eh!… S-au adunat multe probleme… O zi mă simt bine şi două rău. Fac în una tratamente şi iau zilnic pastile. Abia de-mi ajunge pensia să mi le cumpăr”, mi se destăinuie vedeta.

Rugăciunile-i dau puteri

Nina Crulicovschi a suferit şi de cisticercoză, o boală parazitară caracterizată prin invazia diferitelor organe ale corpului cu forme larvare chistice ale paraziţilor din genul Taenia. Interpreta a avut cinci chisturi pe creier, iar medicii, care erau sceptici în privința şanselor ei de supravieţuire, au rămas muţi de uimire când au văzut că tumorile au dispărut. Dar nu şi problemele Ninei Crulicovschi, căci după o perioadă fost diagnosticată cu pancreas necrozat. „Dumnezeu m-a ajutat de fiecare dată, doar rugăciunile îmi mai dau putere. Când simt că nu mai pot, deschid Psaltirea”, dezvăluie artista.

Duce dorul spectacolelor

Până acum doi ani şi jumătate, Nina Crulicovschi a locuit în România, făcând parte din trupa Teatrului de Revistă „Alexandru Davila” din Piteşti. După de 15 ani petrecuţi peste Prut s-a întors la Chişinău, în speranţa că va avea parte de colaborări şi invitaţii la spectacole. Însă n-a fost să fie.
„E cam dureros, să ştiţi. Duc dorul scenei… De când sunt acasă am avut doar o invitaţie să cânt – anul trecut, când am fost invitată cu un recital la spectacolul în memoria lui Dumitru Matcovschi, la Palatul Naţional. Atât! Generația mea a pus temelia muzicii uşoare. Puneam preţ pe calitatea melodiei, iar la o piesă puteam să lucrăm şi ani la rând. Şi printre tinerii interpreţi sunt din cei care-şi aleg cu grijă repertoriul. Puţini, dar sunt. Din păcate, ceilalţi nu înţeleg ce este mai important: aspectul lor fizic ori calitatea produsului pe care-l promovează”, povesteşte interpreta.

Un producător o cheamă la Los Angeles

Nina Crulicovschi are numeroase melodii pe care şi-ar dori să le facă auzite, însă nu are bani ca să le înregistreze. Sunt şapte ani de când artista n-a mai dat pe la studioul muzical.
În decembrie, basarabeanca a participat la un spectacol grandios de peste Prut. În urma acestuia, a fost contactată de un producător român stabilit la Los Angeles.
„Vrea să mă ia în America, însă, la starea mea de sănătate, nu am voie să călătoresc cu avionul”, mi-a spus cântăreaţa.

P.S. Interviu realizat în anul 2015

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.