Valentina Cojocaru: „Vreau să mă retrag”

Valentina Cojocaru a declarat nu o dată că ea nu este genul de om care să-şi plângă de milă ori să-şi spună oful în mass-media. Însă iată că acum, într-o clipă de sinceritate, mi s-a confesat că „a obosit” şi că „demult îşi doreşte să se retragă din muzică”. Artista mi-a spus când planifică să facă acest pas, dar şi ce surpriză îi aşteaptă pe admiratorii săi.

Foto: Lena AFTENII

În 2015, Valentina Cojocaru va sărbători 50 de ani de activitate artistică. Însă de vreo doi ani încoace tot mai des se gândeşte să renunţe la scena mare. A încercat chiar să-şi ducă gândul la îndeplinire, de două ori, dar de fiecare dată publicul era cel care-i dădea un motiv să-şi mai amâne decizia. Acum însă artista e mai hotărâtă ca oricând şi spune că nimic nu o va face să se răzgândească.
„Am obosit demult, căci de la 18 ani sunt pe scena profesionistă. Vreau să mă retrag. Unde mai pui că în ultimul timp prefer singurătatea. Până acum am avut mai multe încercări de a renunța la scenă, însă de fiecare dată publicul mă chema, apărea și câte-un spectacol pe care nu aveam cum să-l refuz… Peste trei ani voi aniversa 70 de ani şi 53 de ani de activitate scenică, aşa că atunci, dacă ajung cu sănătate, îmi voi lua rămas bun de la publicul meu, de la scenă”, mi-a declarat Valentina Cojocaru.

„Sunt mamă cu doi feciori”

Şi cum ne-a promis acum jumătate de an, artista i-a dat o haină nouă melodiei „Are mama doi feciori”, care a făcut-o celebră acum 34 de ani şi care continuă să fie solicitată şi la posturile de radio din R. Moldova, şi la cele din România.
„Când am scos această melodie, feciorul cel mic, Victor, avea un an. În timpul spectacolelor, când dădeam autografe, toată lumea mă tot întreba câţi copii am. Atunci mi-a venit ideea să fac o melodie. Aşa că l-am rugat pe regretatul Grigore Vieru să scrie versurile, iar pe Ion Dascăl – să semneze aranjamentele muzicale. Cu melodia asta am scăpat şi de întrebare. Acum 34 de ani, când am imprimat „Are mama doi feciori”, artiştilor nu li se permitea să cânte melodii de jale, de părinţi, de dor – aşa era politica. Doar pentru că textul a fost semnat de Grigore Vieru piesa a fost acceptată la posturile de radio. Nu am crezut că melodia va avea priză la public, şi încă atât de repede. Mă bucur că şi astăzi mai e solicitată”, mi-a declarat vedeta, precizând că le doreşte tuturor interpreţilor să aibă câte-un şlagăr aşa cum este „Are mama doi feciori”.

„Singurică stau la masă…”

Pentru a continua ideea celebrei melodii, Valentina Cojocaru a apelat la textiera Raisa Ţâbârnă. Astfel, cea mai nouă piesă din repertoriul interpretei se numeşte „Sunt mamă cu doi feciori” şi a fost imprimată cu orchestra „Rapsozii Moldovei”, dirijată de Vitalie Dorin.
„De 34 de ani tot cânt: „să creşteţi mari şi fericiţi, fecioraşii mei iubiţi”, când de fapt ei sunt mari demult! Mi-e jenă să mai cânt aceste versuri. Acum câţiva ani, de Paşti, ajunsă acasă de la biserică cu pasca sfinţită, nu aveam cu cine să ciocnesc un ou – băieţii plecaseră în Portugalia. Atunci mi-au venit în gând cuvintele: „Singurică stau la masă, că feciorii nu-s acasă”. I-am spus Raisei care-i ideea şi mi-a scris versurile pentru un nou cântec”, povestește interpreta de muzică populară.

Cadou de la fina de botez

Vara aceasta, Valentina Cojocaru a muncit, dar s-a şi odihnit. A mers pentru 10 zile la sanatoriul din Călărași pentru a se mai întrema, iar odată întoarsă acasă a descoperit că o aștepta un cadou din partea finei sale de botez, Adriana Ochișanu.
„Mi-a oferit șansa să fac un videoclip la noua melodie, alături de echipa din România cu care a muncit și ea. Am filmat în sânul naturii şi n-am cheltuit niciun leu, căci Adriana a ținut să-mi facă acest dar de care m-am bucurat nespus de mult. Sunt mulțumită de rezultatul final și sunt sigură că și în această melodie se vor regăsi foarte multe mame”, povestește cântăreața.

10 ani a tânjit după copii

Atât Cornel, cât și Victor, feciorii Valentinei Cojocaru, au rămas încântați de noua haină dată melodiei „Are mama doi feciori”.
Interpreta ne-a mărturisit că de mai bine de un an, de când copiii săi au revenit din Portugalia, țară unde au locuit mai bine de un deceniu, viața ei s-a schimbat.
„Sunt extrem de fericită să-i am alături. Şi ei s-au convins de faptul că e mai bine acasă decât printre străini, şi eu nu mă mai simt singură. Am suferit mult că nu-i aveam alături, dar acum știu că pot conta pe sprijinul lor. Mă simt mai bogată, mai împlinită. Recuperăm noi acei 10 ani. Fiecare stă la casa lui, iar când vin să mă viziteze, îi întâmpin cu mâncărică gustoasă. Când gătesc mămăligă, zeamă cu tăiței de casă ori sărmăluțe, îi sun să-i chem la masă. Acum îmi place să stau la bucătărie, căci am pentru cine găti. Iar ca să fiu pe deplin fericită, îmi doresc să devin bunică – acesta este unicul meu regret. Sunt în așteptare și sper ca băieții să-mi îndeplinească dorința cât mai curând. Pe de altă parte, poate din cauza că nu am nepoți mă simt încă tânără”, îmi mai spune pe o doză de umor distinsa doamnă.
Acum patru ani, Valentina Cojocaru și-a vândut vechiul apartament și și-a cumpărat altul, chiar în centrul Chișinăului. De atunci merge mai mult pe jos și cumpără produse mereu proaspete de la Piața Centrală, direct de la producătorii autohtoni.

P.S. Interviu realizat în anul 2014

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.